Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣΤρίτη 6 Μαΐου 2014

Ο λόγος για τον οποίο είναι σχεδόν αδύνατον να πιάσουμε μια μύγαΝέα έρευνα αποκαλύπτει πως σε μεγάλο εύρος των ειδών του ζωικού βασιλείου η αντίληψη του χρόνου σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος. Όσο μικρότερο είναι το μέγεθος και γρηγορότερος ο μεταβολισμός, τόσο πιο αργά κυλάει ο χρόνος στην αντίληψη.
Τα ζώα που είναι μικρότερα από εμάς βλέπουν τον κόσμο σε αργή κίνηση, και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι σχεδόν αδύνατον να πιάσουμε μια μύγα, απλά γιατί ο χρόνος για αυτήν κυλάει πολύ πιο αργά από ότι για εμάς, και η κίνηση που για εμάς φαίνεται απότομη η ακαριαία, για τη μύγα είναι σχετικά πολύ αργή.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Animal Behaviour, και το εύρημά τους οφείλετε στην ανάλυση της ικανότητας διάφορων οργανισμών να διακρίνουν το κάθε ένα τρεμόσβημα μίας πηγής φωτός, με σταδιακή αύξηση της συχνότητας τρεμοσβήματος. Το σημείο στο οποίο το τρεμόσβημα του φωτός αρχίζει να φαίνεται ως συνεχόμενο φως, καθιστά την αντίληψη του χρόνου.
Συγκρίνοντας λοιπόν τα αποτελέσματα με διάφορα ζώα, συγκαταλέγοντας τον άνθρωπο, αποκαλύφθηκε πως το μέγεθος κατείχε τον μεγαλύτερο ρόλο σε αυτά τα αποτελέσματα. Τα μικρότερα και πιο ευκίνητα πλάσματα έχουν την καλύτερη ικανότητα να λαμβάνουν πληροφορίες σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, δηλαδή μπορούν να αντιληφθούν περισσότερα τρεμοσβήματα του φωτός, πχ σε ένα δευτερόλεπτο.
Στον άνθρωπο η αντίληψη του χρόνου μεταβάλλεται καθώς αυτός μεγαλώνει, όπου η αίσθηση της ταχύτητας του χρόνου αυξάνεται. Για αυτό και τα παιδιά είναι συνήθως βιαστικά, διότι ο χρόνος για αυτά κυλάει πιο αργά. Επίσης έτσι εξηγείται και το γιατί τα παιδικά μας χρόνια διήρκεσαν στην αντίληψή μας περισσότερο σε σχέση με τα χρόνια των ενηλίκων.
Η έρευνα αυτή επίσης αποδεικνύει πως ακόμη και ο μικροσκοπικός εγκέφαλος μίας μύγας, μπορεί να αναλύσει πληροφορίες στο χρόνο πολύ γρηγορότερα από ότι ο δικός μας! Οπότε, πραγματικά είναι όλα σχετικά.
© Χριστόφορος Χιονίδης , για το Blackstate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ