Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

«Καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους» διαβεβαιώνει ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση και δεν βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε δηλώσεις του στο Reuters την Τρίτη.«Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις», τόνισε ο υπουργός, διαψεύδοντας δημοσιεύματα στον Τύπο την περασμένη εβδομάδα που έφεραν τη χώρα να βρίσκεται σε σχετικές συζητήσεις με ιδιώτες δανειστές και με ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα, δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές τράπεζες, τους Έλληνες πολίτες ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», υπογράμμισε.
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, προωθώντας παράλληλα σκληρές μεταρρυθμίσεις, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η χώρα θα λάβει τον Μάρτιο από την ΕΕ και το ΔΝΤ την επόμενη δόση, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ
.«Στο κλείσιμο του 2010 είμαστε εντός του στόχου μας, οι μεταρρυθμίσεις είναι εντός χρονοδιαγράμματος», είπε ακόμη ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «για εμένα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επόμενη δόση ή για οποιαδήποτε δόση, όσο κάνουμε σωστά τη δουλειά μας». Στο δημοσιονομικό μέτωπο, ο υπουργός ανέφερε ως μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τις δαπάνες εκτός κεντρικής κυβέρνησης (OTA, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία), λέγοντας πως από την αρχή του χρόνου έχει τεθεί σε λειτουργία νέο πληροφοριακό σύστημα που παρακολουθεί σε ημερήσια βάση τις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης ανά κωδικό.
Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές, που θα περιλαμβάνουν αυστηροποίηση ποινών και αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το άνοιγμα 150 περίπου κλειστών επαγγελμάτων και την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, διευκρίνισε.
Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις και την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, ο υπουργός είπε ακόμη ότι αναμένει το 2011 έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ και άλλα έξι δισ. το διάστημα 2012-2013.O ίδιος ανέφερε πως «υπάρχει μια γκάμα εταιριών από ύδρευση, λιμάνια, ηλεκτρισμό, την ΔΕΠΑ μέχρι και τα ΕΛΤΑ, για να αναφέρω μερικά μόνο» λέγοντας πως θα ακολουθηθεί ευέλικτη μεθοδολογία με στόχο την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών, «παραχωρώντας το management σε κάποιες περιπτώσεις και προχωρώντας σε εξ'ολοκλήρου πώληση (των εταιριών) σε κάποιες άλλες».
«Το 2011 η έξοδος στις αγορές, ανάλογα με τις συνθήκες»Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την έξοδό της στις αγορές ομολόγων κάποια στιγμή το 2011, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, και την έκδοση ομολόγων 'διασποράς'.
Την Τρίτη το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού bund διαμορφωνόταν στις 974,3 μονάδες βάσης, ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές.Ο υπουργός είπε ακόμη ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις κινεζικές Αρχές για την αγορά ελληνικών ομολόγων, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη κινεζικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο τον Οκτώβριο, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάτι ανακοινώσιμο ούτε για το ποσό, ούτε για τον χρόνο μιας τέτοιας κίνησης.«Θετική η Κομισιόν για την επιμήκυνση»Αναφερόμενος στην επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ, ο Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει το θέμα τον Ιανουάριο και ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η διόγκωση των δανειακών αναγκών της χώρας το διάστημα 2014-2015. Πρόσθεσε ότι η παράταση θα ευθυγραμμίζεται περισσότερο με το πρόγραμμα της Ιρλανδίας.«Θα θέλαμε η επιμήκυνση να καλύπτει όλο το ποσό, όχι μόνο αυτό που δεν έχει εκταμιευθεί, αλλά και αυτό που έχει εκταμιευθεί.
Είναι κάτι το οποίο η Κομισιόν το βλέπει θετικά, πρέπει να περιμένουμε την τελική απόφαση από το Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός.Επιπλέον ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ θα καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα των ευρωομολόγων στο άμεσο μέλλον και ότι θα πάρει τις σωστές αποφάσεις για την έξοδο από την κρίση.
«Είμαι απολύτως πεπεισμένος για έναν απλούστατο λόγο. Αν και συχνά αντιδρούμε με καθυστέρηση, νομίζω ότι ένα πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι είναι ότι η ΕΕ πάντα ανασυντάσσεται και πάντα βρίσκει τις λύσεις για να διατηρηθεί το οικοδόμημά της, που είναι το κοινό νόμισμα», δήλωσε.«Δίλημμα» δημοσιονομικής πειθαρχίας ή ανάπτυξης«Δεν μπορείς να επιβάλεις την ανάπτυξη, δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να δημιουργήσεις ανάπτυξη» ανέφερε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως εναλλακτική θα υπήρχε, εάν η Ελλάδα ήταν σε θέση να διατηρήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Εφόσον η χώρα δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό, ο υπουργός υποστήριξε πως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει μπροστά είναι να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δραστικής μείωσης του ελλείμματος.
«Αυτό συνεπιφέρει κάποιες απώλειες για την οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα» ανέφερε, προσθέτοντας όμως πως «αυτός είναι ο συντομότερος τρόπος να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη· ουσιαστικά, οι πολιτικές μας αποτελούν το συντομότερο δρόμο για να έχουμε και πάλι ανάπτυξη».
Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, επικεντρούμενος στον τομέα των εξαγωγών. «Βλέπουμε τον εξωτερικό τομέα να αποτελεί μοχλό ανάπτυξη περισσότερο από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν» υποστήριξε, συνεχίζοντας πως «βλέπουμε ήδη κάποια ενθαρρυντικά σημάδια, όπως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Οκτώβριο και δείχνουν αύξηση 25% των εξαγωγών».
«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια αλλαγή στο οικονομικό κλίμα» συνέχισε, παραδεχόμενος πως η αλλαγή «δεν είναι σε καμία περίπτωση μεγάλη αυτή τη στιγμή, αλλά βλέπουμε το χαμηλότερο σημείο του». Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του πως στη μεταβολή του κλίματος θα συντελέσουν οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και η ανάκαμψη στην ιδιωτική κατανάλωση (την οποία τοποθέτησε στο στα μέσα του 2011).
«Αυτός ο ρυθμός ανάκαμψης θα εξαρτηθεί και από το τι θα συμβεί στην υπόλοιπη ευρωζώνη» σημείωσε ο υπουργός.
http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ