Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Μπρόκολο για πρόληψη και αντιμετώπιση καρκίνου ουροδόχου κύστης


Το μπρόκολο περιέχει ουσίες που πιθανόν να μπορούν να προλαμβάνουν ή να καθυστερούν την εξάπλωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα φυτοχημικές ουσίες στο μπρόκολο που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές δράσεις. Δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί κατά πόσο οι ουσίες αυτές δρουν συνεργιστικά ή εάν η κάθε μια από αυτές έχει τη δική της ξεχωριστή δράση.
Επίσης παραμένουν ακόμη πολλά άγνωστα σχετικά με τον ακριβή μηχανισμό δράσης δια μέσου του οποίου οι φυτοχημικές ουσίες του μπρόκολου συμβάλλουν στην πρόληψη και στην καταστολή των καρκινικών κυττάρων.
Το μπρόκολο δεν είναι το μόνο λαχανικό της οικογένειας του, που έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αντικαρκινικές δράσεις.

Άλλα λαχανικά της ίδιας οικογένειας όπως η κράμβη, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια των Βρυξελλών, πιθανόν να περιέχουν ενεργές ουσίες με τις ίδιες επιδράσεις κατά του καρκίνου.
Το σύνολο των λαχανικών αυτών όπως και το μπρόκολο, έχουν δράσεις και εναντίον άλλων μορφών καρκίνου. Έχει ήδη αποδειχθεί ότι μερικές από τις ουσίες που περιέχουν, μπορούν να εξουδετερώνουν ορισμένες γνωστές καρκινογόνες ουσίες.
Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αφορά στην ποσότητα και στον τρόπο με τον οποίο το μπρόκολο και τα άλλα λαχανικά της ίδιας οικογένειας, πρέπει να καταναλώνονται για να επιτυγχάνεται η αποτροπή εκδήλωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης ή και η επιβράδυνση της προοδευτικές εξάπλωσης του.
Εκείνο που επιβεβαιώνεται είναι ότι η διατροφή μπορεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο όπλο για την πρόληψη και καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών που απειλούν τη ζωή και οι οποίες ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους στον άνθρωπο.
Τα ενδιαφέροντα αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από επιδημιολογικές έρευνες και εργαστηριακές μελέτες γιατρών και επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Αρχικά μια μεγάλη επιδημιολογική έρευνα που έγινε πριν έξη χρόνια, έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μισή μερίδα μπρόκολου, είχαν 44% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε σύγκριση με άνδρες που έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα μπρόκολο εβδομαδιαίως.
Μια μερίδα φρούτων ή λαχανικών μπορεί να είναι:

Η ποσότητα από φρούτα ή λαχανικά που περιέχεται μέσα σε ένα μικρό ποτήρι ή ένα μικρό ποτήρι χυμού ή ένα φρούτο (μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα) μέτριου μεγέθους ή ακόμη ένα μικρό μπολ με σαλάτα.
Στη συνέχεια οι ερευνητές απομόνωσαν από βλαστάρια μπρόκολου μια ομάδα ουσιών που αποκαλούνται glucosinates.

Με μεγάλο ενδιαφέρον διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τεμαχισμού, μασήματος και πέψης, οι ουσίες αυτές μετατρέπονταν σε μια άλλη μορφή (isothiocyanates) οι οποίες καταστέλλουν τον καρκίνο.
Σε πειράματα στο εργαστήριο, εξέτασαν το τι συνέβαινε όταν τοποθετούσαν καρκινικά κύτταρα μαζί με διάφορες συγκεντρώσεις των ουσιών glucosinates και isothiocyanates που προέρχονταν από το μπρόκολο. Η δράση των δύο αυτών ομάδων ουσιών δοκιμάστηκε σε δύο τύπους κυττάρων ανθρώπινου καρκίνου ουροδόχου κύστης και σε ένα τύπο καρκίνου ουροδόχου κύστης ποντικού.
Διαπίστωσαν ότι η πρώτη ομάδα ουσιών δεν μπορούσε να καταστέλλει τα καρκινικά κύτταρα ενώ αντίθετα η δεύτερη ομάδα (isothiocyanates) μείωνε την ανάπτυξη και των τριών τύπων καρκινικών κυττάρων.

Μάλιστα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, η ισχυρότερη δράση των ουσιών αυτών καταγραφόταν εναντίον της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι και άλλες παλαιότερες έρευνες έδειξαν τις ευεργετικές δράσεις του μπρόκολου για την ανθρώπινη υγεία. Εκτός από την αντικαρκινική του δράση βρέθηκε ότι έχει αντιμικροβιακή δράση.
Μάλιστα φάνηκε ότι η ουσία σουλφοραφάνη του μπρόκολου μπορεί να σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο είναι η αιτία του έλκους στο στομάχι.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων που μας παρέχει, δεν μας δίνει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για την επιβίωση μας.

Μας προσφέρει ταυτόχρονα πολύτιμες δραστικές ουσίες που είναι σε θέση να μας προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες και να αυξάνουν τη διάρκεια της ζωής μας.
Η επιλογή είναι δική μας και κάθε φορά που καθόμαστε στο τραπέζι είναι καλό να γνωρίζουμε τα σημαντικά αυτά νέα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ