Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Τράπεζες: Περισσότερα επισφαλή δάνεια στο τρίμηνο


Νέα σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2010 καταγράφεται στα χαρτοφυλάκια των μεγάλων τραπεζών, εξέλιξη η οποία, αν και αναμενόμενη, δεν παύει να ανησυχεί την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων των τραπεζών Εθνική, Eurobank, Αlpha, Πειραιώς, Marfin και Κύπρου από νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας αισθητά το μέσο όρο των επισφαλειών.
Ηδη στο τέλος του 2009 τα αποκαλούμενα «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή εκείνα για τα οποία δεν καταβάλλονται τοκοχρεολύσια για τρεις συνεχόμενους μήνες, ήταν 19,5 δισ. ευρώ ή 7,7% του συνόλου από 12,4 δισ. ευρώ το 2008 (5% του συνόλου).
Η αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων σε συνδυασμό και με την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης οδηγεί σε συμπίεση της κερδοφορίας των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι που θα αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις που θα δημοσιοποιηθούν.
Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, με την ετήσια έκθεσή του έχει προεξοφλήσει την άνοδο των επισφαλειών λόγω της ύφεσης στην οποία βυθίστηκε η οικονομία, της μείωσης των εισοδημάτων αλλά και την αύξηση της ανεργίας.
Παράλληλα, στην αύξηση των «κόκκινων» δανείων αποδίδεται και η πρωτοβουλία των τραπεζών να προβούν σε ρυθμίσεις των δανείων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς μετά τις μειώσεις των αποδοχών τους, ενδεχομένως αρκετοί να έχουν πρόβλημα αποπληρωμής των δανείων τους. Με τη διαδικασία αυτή προλαμβάνεται μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επίσης, για τις τράπεζες που θα αντιμετωπίσουν σημαντικότερο πρόβλημα θα υπάρχει από τον επόμενο μήνα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συγκροτηθεί εντός του Ιουνίου και θα πιστωθεί με κεφάλαιο ύψους 10 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 110 δισ. ευρώ, που θα λάβει η Ελλάδα από το μηχανισμό βοήθειας και το οποίο προορίζεται να ενισχύσει το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Θα διοικείται από άτομα διορισμένα από την ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ θα υπάρχουν και «παρατηρητές» από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πέραν των 10 δισ. ευρώ, που θα διαθέσει το Ταμείο, ο τελευταίος νόμος 3845/2010 προβλέπει και πρόσθετο κονδύλι ύψους 15 δισ. ευρώ για την παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες. Δηλαδή ένα ποσό ύψους 25 δισ. ευρώ θα αποτελέσει την ασπίδα των ελληνικών τραπεζών απέναντι στην κρίση.

Πηγή : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ