Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Μπαράζ υποβαθμίσεων τραπεζών από Moody’s, Citi, Credit Suisse

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Moody’s σε συνέχεια της απόφασης του διεθνούς οίκου για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης Ελλάδας σε Ba1 από A3. Παράλληλα, στην υποβάθμιση της αξιολόγησης εγχώριων τραπεζών προχώρησαν ακόμα η Citi και η Credit Suisse.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody’s, η υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων εξασθενεί την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Πάντως στην ανάλυσή της η Moody’s υπογραμμίζει ότι η υποβάθμιση δεν οφείλεται σε αλλαγή της εκτίμησής της για τη χρηματοοικονομική ισχύ των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο, προσθέτει πως οι ανησυχίες για τη ρευστότητα και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού οδηγούν σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των τραπεζών.
Συγκεκριμένα η Moody’s υποβάθμισε την Εθνική Τράπεζα (Ba1/Not-Prime από Baa2/Prime-2),
την EFG Eurobank (Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3),
την Alpha Bank A.E. (Ba1/Not-Prime από Baa3/Prime-3),
την Αγροτική Τράπεζα (Ba2/Not-Prime από Baa3/Prime-3),
την Emporiki Bank (Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2)
και τη Γενική Τράπεζα (Baa3/Prime-3 από Baa2/Prime-2).
Ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση και την αξιολόγηση των καταθέσεων της Τράπεζα Πειραιώς σε Ba1 και της Attica Bank S.A. σε Ba2, ενώ τοποθετεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Baa2 της Marfin Egnatia σε καθεστώς αναθεώρησης.
Από την πλευρά της η Citi επαναλαμβάνει τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις επιπτώσεις των μέτρων, σημειώνοντας ότι οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών δεν θα σταθεροποιηθούν στο άμεσο μέλλον.
Οπως σημειώνει στην έκθεσή της, η μείωση των καταθέσεων οδήγησε τις ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν άλλες πηγές χρηματοδότησης, ενώ τονίζει ότι η εξάρτησή τους από την ΕΚΤ αυξήθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό η Citi προχώρησε σε μείωση της τιμής-στόχου για 9 τραπεζικές μετοχές.
Ο οίκος μείωσε την τιμή-στόχο για την Εθνική (12 από 13 ευρώ), τη Eurobank (4,5 από 5,25 ευρώ), την Alpha Bank (4,75 από 5 ευρώ), την Πειραιώς (4 ευρώ απο 4,5), την Εμπορική (3,20 ευρώ από 4,50), τη Marfin Popular (2 από 2,25 ευρώ), την Τράπεζα Κύπρου (5 από 5,25), το Τ.Τ. (3 από 4 ευρώ). Η Citi ξεχωρίζει ως κορυφαία επιλογή την Τράπεζα Κύπρου για την οποία εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα έσοδά της από τις κυπριακές και τις διεθνείς (εξαιρουμένης της Ελλάδας) δραστηριότητες.
Τέλος, η Credit Suisse υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών το 2011 σε ποσοστό 16% σε μέσα επίπεδα.
http://news.kathimerini.gr/

Σε μια μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση ο οίκος αξιολογήσεων Moody΄s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την Ελλάδα από τη θέση "Α3", στη θέση "Ba1", τοποθετώντας τη χώρα στην κατηγορία εκείνων που θεωρητικά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποπληρώσουν το δημόσιο χρέος. Ακολουθώντας την τακτική της Standard & Poor's ο οίκος Moody's υποβάθμισε τα ελληνικά ομόλογα κατά τέσσερις μονάδες κοντά στην κατηγορία "σκουπιδιών".
Η κίνηση του Οίκου Αξιολόγησης γεννά ερωτήματα, καθώς έρχεται την ώρα που η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα και κρίνει θετικά σε γενικές γραμμές την πορεία εφαρμογής του μνημονίου. Ο ίδιος ο Οίκος στην ανακοίνωσή του αναγνωρίζει ότι ο μηχανισμός στήριξης αποτρέπει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ωστόσο βλέπει "μακροοικονομικά ρίσκα" και υποβαθμίζει την Ελλάδα τέσσερις θέσεις.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού οίκου, "το πακέτο διάσωσης εξασθενεί το ρίσκο μίας στάσης πληρωμών και ενθαρρύνει την εφαρμογή ενός αξιόπιστου, εφικτού και συμβατού με την παροχή κινήτρων προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν μεγάλη πιθανότητα να σταθεροποιήσουν τις απαιτήσεις του χρέους σε επίπεδα ανεκτά". "Ωστόσο" σημειώνει ο Οίκος "τα μακροοικονομικά ρίσκα και τα ρίσκα που σχετίζονται με την εφαρμογή που σχετίζονται με το πρόγραμμα είναι πιο συμβατά με την αξιολόγηση Ba1".
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών στην είδηση για την υποβάθμιση από τον διεθνή Οίκο. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: "Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο. Οι εισπράξεις από Φ.Π.Α., που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 6% ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%. Όλες οι διαφορετικές διαρθρωτικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η δε πορεία του χρέους, παρότι σήμερα ανοδική, αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως και νωρίτερα εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται σταδιακά πιο ευνοϊκές συνθήκες. Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας".Τέλος, αδικαιολόγητη χαρακτηρίζουν και από την πλευρά τους, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος την σημερινή υποβάθμιση. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η υποβάθμιση αυτή δεν δικαιολογείται σε μια περίοδο που παρατηρείται πρόοδος στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους της ελληνικής οικονομίας, και η οποία αναγνωρίζεται και από διεθνείς παράγοντες.
http://www.nooz.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ