Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Προεξοφλείται η άμεση χρεωκοπία Ελλάδος-Ουγγαρίας

Τις περισσότερες φορές οι διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων είναι "θόρυβος" και τυχαίες διακυμάνσεις, μερικές όμως φορές -πιο σπανίως- προεξοφλούνται πράγματα (θετικά ή αρνητικά) που συνήθως συμβαίνουν στη συνέχεια. Κάτι τέτοιο συνέβη σήμερα στα χρηματιστήρια Ελλάδος και Ουγγαρίας με πτώσεις άνω του 5%. Ήδη στην αγορά κυκλοφορούν φήμες που θέλουν τράπεζα να κλείνει την άλλη βδομάδα (η αγορά έχει γονατίσει κυριολεκτικά από τις φήμες) ενώ διεθνώς τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ δεν συνάδουν με μια οικονομία σε ανάκαμψη μετά από μεγάλη ύφεση.

Αν όλες αυτές οι φημολογίες για την Ελλάδα δεν ευσταθούν τότε πρόκειται για μια εσωτερικού είδους κερδοσκοπία όπως έκαναν τόσους μήνες οι εξωτερικοί κερδοσκόποι με τα σπρέντς ή με τα CDS. Αυτό σημαίνει ότι
ακόμη και αν δεν πάμε για συνειδητή χρεωκοπία, ακόμη και τότε, η χρεωκοπία αυτή επιβάλλεται από τις αγορές που μας σπρώχνουν προς τα εκεί. Όταν μια κουβέντα μπορεί να δημιουργεί όργιο φημών που προκαλούν ολέθρια αστάθεια τότε αυτό συμβαίνει όχι επειδή υπάρχει η φήμη αλλά επειδή υπάρχει πραγματική αστάθεια και έδαφος αλήθειας για τις φήμες.

Συνεπώς ακόμη και αν ΔΕΝ ήταν προγραμματισμένη η χρεωκοπία τώρα, αυτή είτε θα επιταχυνθεί είτε θα συμβεί στην πράξη, καθώς αυτά λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία: ο κόσμος πάει και βγάζει τα λεφτά του από τις ελληνικές τράπεζες και τα βάζει σε διεθνείς λογαριασμούς ξένων τραπεζών ή τα μετατρέπει σε χρυσό, δολάρια κτλ, κάτι που ωθεί στην άμεση χρεωκοπία.

Ωστόσο στην Ευρώπη οι αγορές και πάλι καταρρέουν ενώ και οι ΗΠΑ χτυπιούνται και πάλι. Σημειώνω εδώ ότι οι αγορές δεν αφέθηκαν πριν 2 χρόνια να ισορροπήσουν μόνες τους σε επίπεδα πυρηνικής καταστροφής όπως θα έπρεπε (π.χ. Dow=2600 μονάδες και άλλα πολύ χειρότερα) αλλά επενέβησαν οι άθλιες ξεπουλημένες κυβερνήσεις για να σώσουν τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες. Ενώ όμως οι οικονομίες σώζονται εύκολα οι αγορές ποτέ δεν είναι τόσο αφελείς και μακροπρόθεσμα οι ανισορροπίες λειτουργούν σαν ένα βαρίδι που μας έλκουν και πάλι προς τα κάτω. Έτσι η όποια θετική και αποτελεσματική οικονομική και νομισματική πολιτική εφαρμόζεται βραχυπρόθεσμα πάει στον κάλαθο των αχρήστων μακροπρόθεσμα.Αυτή τη στιγμή ο καπιταλισμός ποντάρει στην δική του χρεωκοπία.

Ενημερώνω απλά τους δημοσίους υπαλλήλους ότι η χοάνη του χάους δεν αφορά μόνο τους άμοιρους του ιδιωτικού τομέα αλλά ΚΑΙ τους ίδιους. Αυτή τη φορά στην κόλαση θα πάμε όλοι μαζί, αδέρφια.

Ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια βλέπω ότι η κατάσταση πάει να εκτονωθεί αυθεντικά μέσω μιας χρεωκοπίας. Αν αρχίσουν και πάλι την προπαγάνδα (ότι δήθεν δεν συμβαίνει τίποτα) η αγορά θα ηρεμήσει για μερικές μέρες και μετά πάλι τα ίδια!
http://tolimeri.blogspot.com/2010/06/blog-post_4558.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ