Οικογένεια Sassoon
Η οικογένεια Sassoon, επίσης γνωστή ως «Ρόθτσαϊλντ της Ανατολής» [1], λόγω του υπερτάτου πλούτου τους στο παρελθόν, είναι μια διάσημη οικογένεια των Ιρακινών, Εβραϊκής καταγωγής (History of the Jews in Iraq) και με διεθνή φήμη.
Είχε την βάση της στην Βαγδάτη, στο Ιράκ, πριν μετακομίσει στην Μουμπάι (Βομβάη κατά την στιγμή της αφίξεώς τους), στην Ινδία και στην συνέχεια εξαπλώνεται στην Κίνα, την Αγγλία και σε άλλες χώρες.
Ο Sassoon ben Salih (Sassoon ben Saleh ben David ben Jacob ben Saleh ben David, 1750 – 1830 geni) και η οικογένειά του ήταν οι επικεφαλείς Ταμίες στους Πασάδες (Pasha) της Βαγδάτης και στο Νότιο Ιράκ. Ο γιος του Δαβίδ (David Sassoon) (1792 – 1864 David Sassoon) έφυγε από ένα νέο και εχθρικό Βιλαέτι (Vali Wāli), πηγαίνοντας πρώτα στο λιμάνι του Περσικού Κόλπου του Μπουσέρ (British_Malaya) το 1828 και στη συνέχεια στο Μουμπάι (Mumbai), στην Ινδία, το 1832, με την μεγάλη οικογένεια του.
Στο Μουμπάι (Βομβάη), έχτισε τη διεθνή επιχείρηση που ονομάζεται David S. Sassoon, με την πολιτική της στελέχώσεώς της με ανθρώπους που έφερνε από την Βαγδάτη. Γέμισαν τις λειτουργίες των διαφόρων κλάδων της επιχείρησής του στην Ινδία, την Βιρμανία (Burma), την Μαλαισία (British Malaya) και την ανατολική Ασία. Η επιχείρησή του επεκτάθηκε στην Κίνα – όπου το Σπίτι των Sassoon (τώρα η βόρεια πτέρυγα του Peace Hotel, Peace_Hotel, Victor Sassoon) στο Bund (The_Bund) στηn Σαγκάη (Shanghai) έγινε σημείο ορόσημο – και στη συνέχεια στην Αγγλία. Σε κάθε κλάδο, διατήρησε έναν Ραββίνο. Ο πλούτος και η γενναιοδωρία του ήταν παροιμιώδεις, η φιλανθρωπία του σε όλη την Ασία περιελάμβανε την κατασκευή σχολείων, ορφανοτροφείων, νοσοκομείων και μουσείων. Με τον θάνατό του, αφιερώματα σε αυτόν έγιναν από όλη την ήπειρο από μουσουλμάνους, χριστιανούς, Πάρσους, Εβραίους και Ινδουιστές. [2]...
Ο David Sassoon, ταμίας του Πασά της Βαγδάτης, τον δέκατο ένατο αιώνα, άρχισε και εδραίωσε τη δεσπόζουσα θέση της οικογένειας στο Κινέζο-Ινδικό εμπόριο οπίου.
Δείτε Πολέμους του Οπίου (First Opium War). Οι επιχειρήσεις της οικογενείας στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ ιδιαίτερα, κτίστηκαν για να επωφεληθούν από το εμπόριο. [1]
συνέχεια ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου