Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Ή αμερόληπτη Εβραιοβίζιον ... Aυτό....Για όσους έχουν ακόμη… μνήμη.


Στην χθεσινή Eurovision κέρδισε ἡ Οὐκρανία με ένα τραγούδι με το οποίο εξυμνούνταν οι Τατάροι στενοὶ συνεργάτες του Άξονα και συναυτουργοὶ τους σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κανένας δεν διαμαρτυρήθηκε για την ωμή πρόκληση! Βέβαια, πίσω από αυτή την εξέλιξη κρύβεται το αντιρωσικὸ μένος της κρατούσας τάξης της Ευρώπης.

Ας θυμηθούμε όμως μια παλαιότερη ιστορία:

Το 1976 ἡ Ελλάδα, με το μοιρολόι της μαυροφορεμένης Μαρίζας Κώχ, "Παναγιά μου-Παναγιά μου", προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και τάραξε τα νερά της Γιουροβίζιον.
Το τραγούδι -επιλογή του Χατζιδάκι - μιλούσε για την Τουρκική εισβολή και το δράμα του Κυπριακού λαού.
Οι διοργανωτὲς απέτρεψαν την τραγουδίστρια να βγει να τραγουδήσει το κομμάτι ἢ αν το έκανε, να υπόγραφε πρώτα ενα χαρτὶ που θα’ λέγε οτι αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη, αφού κυκλοφορούσε ἡ φήμη οτι Τούρκος ελεύθερος σκοπευτής θα στόχευε την Κὼχ την ώρα της εμφάνισης της. Στην Τουρκική τηλεόραση, τη στιγμή του Ελληνικού τραγουδιού, διακόπηκε....
ἡ μετάδοση. 
Η EBU, τιμώρησε την στάση της Τουρκίας τότε, απαγορεύοντας της τη συμμετοχή ως το 1979, όπου και επέστρεψε, ενώ παράλληλα έθεσε όρο να μην επιτρέπονται πολιτικά τραγούδια στο διαγωνισμό.
Το 1976 το τραγούδι αυτό θεωρείται «πολιτικό», «πατώνει» βαθμολογικά και ἡ Eurovision απαγορεύει στο εξής τα τραγούδια μὲ πολιτικό περιεχόμενο.
Το 2016 το τραγούδι της Τζαμάλα με παραπλήσιο περιεχόμενο, δεν θεωρείται πολιτικό, αλλά «ιστορικό» και παίρνει την πρωτιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ