Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Οί τρείς μάγοι καί ή αποκωδικοποίηση τών δώρων.



Οι   τρείς μάγοι πού πήγαν να προσκυνήσουν τον νεογέννητο Χριστό στην φάτνη του εκείνη την νύκτα της μεγάλης μυσταγωγίας πού το άστρο έλαμψε με διαφορετικό φώς για να αναγγείλει το ξεχωριστό γεγονός,  αυτοί οι μάγοι, ήρθαν με δώρα.

Δώρα  ιδιαίτερα, αλλιώτικα  για ένα νεογέννητο.  Δώρα συμβολικά. Γιατί εκείνη την νύκτα όπως λέει και ο Φώτης Κόντογλου «νωθήκανε τ οράνια μ τ πίγεια» Οί μυστηριακοί μάγοι είχαν καταγωγή  από την Χαλδαία αλλά ξεκίνησαν ξεχωριστά από την Περσία, την Αραβία και την Αίγυπτο να έρθουν στο προσκύνημα του Ιησού. Η Χαλδαία ήταν γνωστή ως χώρα των μάγων και των αστρονόμων.  Μάγους λέγανε αυτούς πού είχαν περίεργες δυνάμεις. Πού έκαναν πράγματα μαγικά και θαυματουργά.

Όμως τι ακριβώς συμβόλιζαν οι μάγοι , τι ακριβώς συμβόλιζαν με τά δώρα τους  στην φάτνη της γέννησης;

Η  θεολογική  παράδοση δεν τους τοποθετεί ούτε τυχαία αλλά ούτε και από ιστορική τεκμηρίωση της παρουσίας τους εκεί.  Τους τοποθετεί από  κάποια γνώση. Αρχαία γνώση. Γνώση τόσο παλαιά όσο και η παρουσία του ανθρώπου πάνω στην γή.

Το τρία είναι ένας ιερός αριθμός. Το τρία  είναι η ίδια η δημιουργία.  Σύμφωνα με τον Πυθαγόρα  μία τελεία είναι η αρχή για να γίνει κάτι.  Τραβώντας όμως από την τελεία  μια ευθεία  προς τά επάνω έχουμε το ύψος.  Κατεβάζοντας πάλι μια ευθεία διαγωνίως έχουμε το πλάτος και συγχρόνως την εμφάνιση μιάς πρώτης μορφής.  Έτσι λοιπόν οι μάγοι είναι τρείς  και ήρθαν με τρία δώρα.  

Από την  αρχαία απόκρυφη  γνώση ,  λέγετε πώς  η δημιουργία χωρίζετε σε τρείς κόσμους.  Ο κόσμος του ίδιου του Δημιουργού, του Θεού, πού βρίσκετε στο υψηλότερο σημείο του ουρανού και στον οποίο δεν έχουμε πρόσβαση με την υλική μας υπόσταση αλλά μόνο νοητικά , και ο οποίος ονομάζεται «Πρωτόκοσμος».

Ο  δεύτερος κόσμος  , ο λεγόμενος  «Δευτερόκοσμος», είναι  ο  μεσολαβητικός κόσμος ανάμεσα στον Δημιουργό και το δημιούργημα  πού  βρίσκεται  στον  «Τριτόκοσμο». Ο «Δευτερόκοσμος»  είναι ο ψυχισμός της δημιουργίας . Εκεί είναι ο χώρος όλων των σπερμάτων. Εκεί βρίσκονται τά πάντα, όσα υπήρξαν , όσα υπάρχουν και όσα θα υπάρξουν στο μέλλον.   Είναι ο  Πλατωνικός κόσμος των ιδεών. Αυτός βρίσκεται έξω από το ζωδιακό κύκλο  μέσα στον οποίο ανήκει  το ηλιακό μας σύστημα.  Σε αυτόν τον κόσμο δεν έχουμε  υλική πρόσβαση  παρά μόνο  με την συναισθηματική προσευχή. Εντούτοις  λέγετε  ότι  υπάρχει  πρόσβαση  και  η υλική  ανθρώπινη παρουσία  μόνο σε αυτούς πού έχουν  καθαρή καρδιά .

Κάτι ακόμα πού λέγετε για αυτόν τον κόσμο είναι πώς είναι ο κόσμος-πύλη για τον παράδεισο.

Ο Τριτόκοσμος είναι ο κόσμος της υλικής πραγμάτωσης της δημιουργίας. Ο κόσμος μας. 

Οι τρείς μάγοι λοιπόν έφεραν στον Ιησού τρία δώρα μυστικά. Τον χρυσό, το λιβάνι και την σμύρνα. Σύμβολα των τριών κόσμος της δημιουργίας.

Η προσωπικότητα και το δώρο του κάθε μάγου αντιπροσωπεύει τον κόσμο  πού κωδικοποιείται πίσω από την παρουσία τους.

Ο Μελχιώρ ήταν γέροντας με κατάλευκα μαλλιά και γένια. Αυτός πρόσφερε το χρυσάφι ως δώρο στον Κύριο και συμβόλιζε τον Θεό  και το χρυσάφι τον Πρωτόκοσμο.

Ο δεύτερος ονομαζόταν Γάσπαρ και  ήταν νέος με ροδαλό πρόσωπο και αγένειος. Αυτός πρόσφερε το λιβάνι ως δώρο στον Κύριο και συμβόλιζε τον Δευτερόκοσμο  όπου όπως λέγετε  εκεί είναι ο κόσμος πού όλοι είναι νέοι υγιείς  και ωραίοι. Τό λιβάνι συμβολίζει το μέσων πρόσβασης με την προσευχή.

  Ο τρίτος ονομαζόταν Βαλτάσαρ,  είχε μελαχρινή επιδερμίδα και δασύτριχη γενειάδα. Αυτός πρόσφερε ως δώρο στον Κύριο το μύρο. Εύκολα καταλαβαίνουμε πώς συμβόλιζε το επίπεδο πού ζούμε  με την υλική μας υπόσταση , τον Τριτόκοσμο. Η σμύρνα  ως μύρο είναι το δώρο πού αλείφει το σώμα  του τριτόκοσμου.

Τώρα, υπάρχει  και η ακόμα πιο πέρα γνώση πού θα χρειαζόταν μεγάλη ανάλυση και αφορά την συμβολική παρουσία των δώρων πού με πολλή ευλάβεια φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου στο Αγιον Όρος.

Ό χρυσός βρίσκεται υπό την μορφή εικοσιοκτώ επιμελώς σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων (παραλληλογράμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων κτλ.) και διαστάσεων περίπου 5 εκ. χ 7 εκ. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής μικροεπεξεργασίας. Ό λίβανος1 και ή σμύρνα2 διατηρούνται ως μείγμα υπό την μορφή εξήντα δύο περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς.
    Επειδή κυρίως ή πνευματική αλλά και ή υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο θησαυροφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου. Για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διάφορες λειψανοθήκες, μόνο μέρος δε αυτών εκτίθεται εις προσκύνησιν των επισκεπτών της Ιεράς Μονής ή μεταφέρεται προς αγιασμό εκτός Αγίου Όρους στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.
Σοφία Βλάχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ