Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ “ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥ ΨΩΜΙΟΥ”



Ο μύθος του “καταραμένου ψωμιού” στοιχειώνει περισσότερο από μισό αιώνα την τοπική κοινωνία του Pont-Saint-Esprit, στη Γαλλία, όμως ύστερα από έρευνες ενός δημοσιογράφου το μυστήριο φαίνεται να λύθηκε, αποκαλύπτοντας ένα μυστικό πείραμα…
Όλα ξεκίνησαν το 1951 σε ένα γραφικό χωριό στη Νότια Γαλλία, το Pont-Saint-Esprit, όταν ξαφνικά οι κάτοικοί του άρχισαν να παρανοούν. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες βρέθηκαν έγκλειστοι σε ιδρύματα.
Για δεκαετίες επικρατούσε η άποψη ότι οι κάτοικοι δηλητηριάστηκαν από το ψωμί του τοπικού φούρνου. Σχεδόν 60 χρόνια αργότερα ένας δημοσιογράφος, ύστερα από έρευνα, αποκαλύπτει ότι στην περιοχή πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα της CIA με στόχο τον έλεγχο του μυαλού. Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές υπηρεσίες φέρονται να εμπλούτισαν τις τροφές των Γάλλων επαρχιωτών με το παραισθησιογόνο LSD, ώστε να μελετήσουν τις αντιδράσεις και να επιχειρήσουν να ελέγξουν το μυαλό.
Οι μαρτυρίες των κατοίκων αλλά και τα δημοσιεύματα της εποχής σοκάρουν. Η αρχή έγινε στις 16 Αυγούστου του 1951, όταν ξαφνικά οι κάτοικοι άρχισαν να βλέπουν τρομακτικές παραισθήσεις με τέρατα και φωτιές.
Ένας κάτοικος του χωριού επιχείρησε να πνιγεί ουρλιάζοντας ότι αναδύονται φίδια από την κοιλιά του. Ένας 11χρονος προσπάθησε να στραγγαλίσει την γιαγιά του. Ένας άνδρας φώναξε “είμαι αεροπλάνο” πριν αποφασίσει να πηδήξει από το δεύτερο όροφο. Αποτέλεσμα της “πτήσης” του ήταν να προσγειωθεί στο έδαφος σπάζοντας τα δύο του πόδια. Ωστόσο, παραληρώντας θα συνεχίσει την τρελή του διαδρομή για δέκα περίπου μέτρα.
Κάποιος είδε την καρδιά του να βγαίνει από τα πόδια του και ουρλιάζοντας καλούσε γιατρό για να την βάλει και πάλι στη θέση της. Πολλοί ήταν εκείνοι που σε κατάσταση αμόκ οδηγήθηκαν στο τοπικό άσυλο. Οι Times έγραφαν σε άρθρο τους με τίτλο “Το παραλήρημα του τριαντάφυλλου” ότι “ασθενείς χτυπιούνται στα κρεβάτια τους, ουρλιάζοντας ότι κόκκινα λουλούδια ανθίζουν στο σώμα τους και άλλοι πως το κεφάλι τους λιώνει”.
Το πόρισμα της έρευνας των τοπικών αρχών ανέφερε ότι οι κάτοικοι είχαν δηλητηριαστεί από το ψωμί του τοπικού φούρναρη, το οποίο περιείχε μία παραισθησιογόνα ουσία που βρισκόταν στη σίκαλη. Μία άλλη θεωρία έκανε λόγο για ύπαρξη “οργανικού υδράργυρου” στο ψωμί.
Δεκαετίες αργότερα, ο δημοσιογράφος HP Albarelli jr, υποστηρίζει πως η ιστορία του “καταραμένου ψωμιού” δεν ήταν παρά ένα πείραμα της CIA με εντολή από την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ και συγκεκριμένα της μυστικής υπηρεσίας ειδικών επιχειρήσεων (SOD).Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, την περίοδο εκείνη η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Sandoz, προμήθευε μυστικά τον στρατό των ΗΠΑ και τη CIA με LSD.O Albarelli ερευνώντας την ύποπτη αυτοκτονία του Frank Olson, ενός βοιχημικού που εργαζόταν για την SOD, ο οποίος έπεσε από το 13ο όροφο, δύο χρόνια μετά το περιστατικό του “καταραμένου ψωμιού”, ανακάλυψε ένα σημείωμα, στο οποίο καταγράφονταν μία συνομιλία μεταξύ ενός πράκτορα της CIA και ενός υπαλλήλου της Sandoz. Στο σημείωμα αναφερόταν το «μυστικό του Pont-Saint-Esprit» και απεκάλυπταν ότι οι παραισθήσεις των κατοίκων προήλθαν από LSD.
Στο βιβλίο του Albarelli “A Terrible Mistake: The Murder of Frank Olson and the CIA’s Secret Cold War Experiments”, ο δημοσιογράφος μίλησε με πρώην συναδέλφους του Frank Olson, οι οποίοι του επιβεβαίωσαν ότι το περιστατικό στο Pont-Saint-Esprit αποτελούσε μέρος ενός πειράματος της CIA και των ΗΠΑ για έλεγχο του ανθρώπινου μυαλού.
Μετά τον πόλεμο στη Κορέα, οι Αμερικανοί έθεσαν σε εφαρμογή ένα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο να μπορέσουν να ελέγξουν ψυχολογικά τους κρατούμενους και τους αντίπαλους στρατούς.
Επιστήμονες του Fort Detrick, της στρατιωτικής υπηρεσίας φαρμάκων των ΗΠΑ, αποκάλυψαν στον Albarelli ότι ψέκαζαν με LSD στον αέρα μολύνοντας προϊόντα.
Το σημαντικότερο χαρτί ωστόσο στην έρευνα του Albarelli αποτέλεσε μία επιστολή του Λευκού Οίκου προς την επιτροπή Rockefeller, η οποία σχηματίστηκε το 1975 για να διερευνήσει τις αποτρόπαιες δράσεις της CIA. Στην επιστολή γίνεται άμεση αναφορά στο “περιστατικό Pont-Saint-Esprit”
Όπως υποστηρίζει ο Albarelli στην προσπάθεια της CIA να χρησιμοποιήσει το LSD, ως επιθετικό όπλο, από το 1953 έως το 1965, υπέβαλε σε μυστικά πειράματα περισσότερους από 5.700 αμερικανούς στρατιώτες, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.Στην έρευνα του δημοσιογράφου δεν αναφέρεται καμία συμμετοχή των Γαλλικών Μυστικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ύστερα από τις αποκαλύψεις, ο επικεφαλής των Γαλλικών μυστικών υπηρεσιών ζήτησε εξηγήσεις από τη CIA, ωστόσο η πληροφορία επίσημα διαψεύδεται και από τις δύο πλευρές.
Οι κάτοικοι του χωριού μέχρι και σήμερα ζητούν απεγνωσμένα εξηγήσεις για το μυστήριο του “καταραμένου ψωμιού”. “Από τη στιγμή που υπάρχει η υποψία ότι όλα αυτά μπορεί να ήταν ένα πείραμα για να ελεγχθεί μία λαϊκή εξέγερση, θέλω να μάθω τι συνέβη”, δηλώνει ο 71χρονος κάτοικος του Pont-Saint-Esprit, Charles Granjoh. “Κόντεψα να τρελαθώ και θέλω να ξέρω το γιατί”, τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ