Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακαλύψεις που κλέψαμε από το ζωικό βασίλειο


η ανωτερότητα μας βασίζεται στην τεχνολογία μας, αλλά ο πολιτισμός μας για να αναπτυχθεί, αντέγραψε μεθόδους από διάφορα ζώα

το διχτυ... βασικο για την ανευρεση τροφης απο την θαλασσα.

οι αραχνες μας το χαρισαν, μαζι με τον πρωτογονο τροπο του πεταγματος του,

μεθοδος που ακομα χρησιμοποιειται απο ορισμενες αραχνες που το κρατουν στα μπροστινα τους ποδια και "ψαρευουν" εντομα.
το οργανωμενο κυνηγι... ζωα οπως οι αγριοι σκυλοι, οργανωναν το κυνηγι πολυ πριν απο τον ανθρωπο, διαμοιραζοντας τους ρολους του καθε ενος -

αλλοι θα κουρασουν διαδοχικα το επιλεγμενο θηραμα, και αλλοι θα του επιτεθουν τελικα .
το κυνηγι απο αποσταση... υπαρχει ψαρι που εκτοξευει υδατινα βληματα με το στομα του, κτυπωντας εντομα που βρισκονται εξω απο το νερο. οι βατραχοι και οι χαμαιλεοντες εκτοξευουν την γλωσσα τους.
το δολωμα ... ορισμενα ειδη ψαριων χρησιμοποιουν ειδικες αποφυσεις τους που μοιαζουν με τροφη για να προσελκυσουν αλλα ψαρια κοντα στο στομα τους. ενα ειδος φιδιου χρησιμοποιει για τον ιδιο σκοπο την ουρα του που μοιαζει και κινειται σαν σκουληκι.
οι παγιδες... πολλα ειδη αρπακτικων εντομων σκαβουν λακους με αποτομα τοιχωματα για να παγιδευσουν τα θηραματα τους.
ο πολεμος... ανακαλυψη των μηρμυγκιων που οργανωνουν ολοκληρες εκστρατειες εναντιον αλλων μηρμυγκοφωλιων με πληθος νεκρων.
η χρηση σκλαβων... ενας απο τους λογους του πολεμου σε ορισμενα ειδη μηρμυγκιων ειναι η κλοπη αυγων των αντιπαλων, απο τα οποια θα εκκολαψουν γεννιες σκλαβων.

αλλο ειδος χρησιμοποιει αλλη μεθοδο.

η βασιλισα μπαινει κρυφα και σκοτωνει την ντοπια βασιλισα, και αναπαραγωντας τις φερομονες που εκπεμπει, πειθει την αποικια να μεγαλωσει τους δικους της απογονους που αποτελουν την ελιτ πλεον.
η κτηνοτροφια... τα μηρμυγκια αρμεγουν σακχαρα απο τις αφιδες (μελιγκρα) και τις προσεχουν σαν ιδιοκτητο κοπαδι, πολυ πριν εμεις το διανοηθουμε καν.
η καλλιεργεια... αλλα ειδη μηρμυγκιων καλλιεργουν μυκητες πανω σε μασημενα φυλλα και τρεφουν τα μικρα τους .
κοινωνικη οργανωση... σε αυτην μας ξεπερνουν οι αγριοσκυλοι ακομα και τωρα. ο σεβασμος της ιεραρχιας τους ειναι αξιοθαυμαστος, οπως επισης και το οτι ποτε σκυλος δεν σκοτωνει σκυλο.
οι δρομοι... παλι τα μηρμυγκια εχουν τα πρωτεια, ανοιγοντας λεωφορους για την μετακινηση της τροφης στη φωλια. τα κοκκινα μηρμυγκια μαλιστα φτιαχνουν γεφυρες με τα σωματα τους και περνουν υδατινα εμποδια.
τα φραγματα... η ανακαλυψη βεβαια ανηκει στους καστορες.
τα πολυ ψηλα κτιρια... σε αναλογια με το μεγεθος των τερμιτων, οι φωλιες τους εχουν υψος ουρανοξυστη.
ο κλιματισμος... οι φωλιες των τερμιτων διαθετουν ενα τελειο συστημα κλιματισμου για τις τεραστιες κατασκευες τους.
η διακοσμηση του χωρου... υπαρχει ενα πουλι που η διακοσμηση της φωλιας του ξεφευγει απο το συνηθισμενο. ενας φτερωτος διακοσμητης.
η καλαθοπλεκτικη... την ιδεα μαλλον κλεψαμε απο τις πλεγμενες φωλιες των πουλιων .
η ζυμωση που παραγει αλκοολ... οι πιθηκοι μασουν σπορους και τους θαβουν, για προκαλεσουν ζυμωση, και μετα απο μερικες μερες τους ξεθαβουν και τους τρωνε, φτιαχνοντας κεφαλι.
ο ηλεκτρισμος... χρησιμοποιειται απο τα σελαχια ως αμυνα, και απο ορισμενα αλλα ειδη ψαριων για ανιχνευση.
η πτηση... εκτος απο τα πτηνα, υπαρχουν ζωα οπως ο ιπταμενος σκιουρος που κανει πτησεις ανεμοπτερου απο δεντρο σε δεντρο.
ο χημικος πολεμος... τα αγγουρια της θαλασσας, ενα ειδος που μοιαζει με γυμνοσαλιαγκα, απελευθερωνει τοξικες ουσιες στο νερο για να αμυνθει.
το ραψιμο... υπαρχουν καμπιες που "ραβουν" με μια κλωστη σαν τον ιστο της αραχνης τα φυλλα και τα διπλωνουν για να φωλιασουν.
ο καφες... ανακαλυφθηκε επειδη τον προτιμουσαν πρωτες οι κατσικες για την υπερδιεγερση που προσφερει.
η υγροποιηση των ατμων... σκαθαρια στην ερημο, στεκονται με το κεφαλι προς τα κατω νωρις το πρωι, υγροποιωντας στο κρυο σωμα τους σταγονες νερου απο την ατμοσφαιρα, που ρεει προς το στομα τους για να πιουν.
το ξιφος... ανηκει δικαιωματικα στον ξιφια .
οι καταδυσεις... πολλα πτηνα και ζωα καταδυθηκαν στο νερο πριν καν το σκεφτει ο ανθρωπος.
το σοναρ (ηχοεντοπισμος)...το χρησιμοποιουν οι νυχτεριδες, και τα δελφινια

νυκτερινη οραση υπερυθρων...τα νυκτοβια φιδια εντοπιζουν το θηραμα στο σκοταδι απο την θερμοκρασια του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ