Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τέσσερις ''νάρκες'' απειλούν τα έσοδα, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2011


Από το μικροσκόπιο της τρόικας θα περάσoυν τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2011, κυρίως τα έσοδα του προϋπολογισμού, εξαιτίας των τεράστιων αποκλίσεων που καταγράφονται κατά το τρέχον έτος, αλλά και των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί στο κείμενο του προσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού βρίσκονται στον αέρα και δεν αποκλείεται να ζητηθεί η τροποποίησή τους, να γίνουν δηλαδή περισσότερο ρεαλιστικοί οι στόχοι.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, τα ποσά που έχουν εγγραφεί ότι θα εισπραχθούν από τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα, καθώς και τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Ειδικά ως προς το τελευταίο, οι συζητήσεις θα συνδυαστούν και με τις επερχόμενες ανακατατάξεις των συντελεστών...

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο έτος τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα είναι σημαντικά μικρότερα.

Τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν λιγότερους φόρους συνεπεία των μειώσεων στους μισθούς, τα δώρα και τα επιδόματα, ενώ οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν ακόμα λιγότερα στη εφορία το 2011 από ό, τι το τρέχον έτος.

Η κερδοφορία τους έχει συρρικνωθεί με αποτέλεσμα αρκετές εξ αυτών να μην καταβάλλουν και την έκτακτη - μόνιμη εισφορά.
Ειδικότερα επισφαλή θεωρούνται τα ποσά από τα εξής μέτρα:
1. Εκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Θα επιβληθεί με συντελεστές από 5% έως 10%, ανάλογα με τον τζίρο των επιχειρήσεων και υπολογίζονται έσοδα ύψους ενός δισ. ευρώ. Είναι η δεύτερη χρονιά που επιβάλλεται η έκτακτη εισφορά κρίσης, τη στιγμή που η αγορά είναι καθηλωμένη και οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν σημαντικές ζημιές. Μάλιστα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να κατανοεί τους λόγους που θα παρουσιάζουν μειωμένη κερδοφορία οι επιχειρήσεις το 2011, ωστόσο επιβάλλει την έκτακτη. Θα επιβληθεί στα κέρδη άνω των 100.000 ευρώ του 2009 και ο φόρος θα κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος τους. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα από την ανωτέρω πηγή δεν θα φθάσουν ούτε τα 500 εκατ. ευρώ.
2. Φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων και επιβολή τέλους διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων. Επισήμως, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ανεπισήμως, όμως, στελέχη του κατεβάζουν τις προβλέψεις στο μισό. Δηλαδή περίπου στα 550 εκατ. ευρώ.
3. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, ώστε αυτές να προσεγγίσουν τις αγοραίες οι οποίες είναι σημαντικά υψηλότερες. Από την κίνηση αυτή υπολογίζονται έσοδα ύψους 270 εκατ. Βέβαια, το γεγονός ότι θα τεθούν σε εφαρμογή το νωρίτερο το δεύτερο εξάμηνο του 2011 προδιαθέτει ότι τα έσοδα θα περιοριστούν σημαντικά.
4. Συρρικνωμένα θα είναι και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Θα πληρώσουν λιγότερους φόρους, συνεπεία των μειώσεων στους μισθούς, τα δώρα και τα επιδόματα.
Πέραν των ανωτέρω αμφισβητήσεων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαπραγματευθεί τη μη μετάταξη των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11% στο 23% με το επιχείρημα ότι «θα στεγνώσει η αγορά».
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το σχέδιο για την αναδιοργάνωση της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από την κεντρική υπηρεσία και θα ολοκληρωθούν με την κατάργηση - συγχώνευση 100 εφοριών σε όλη τη χώρα.
Ειδικότερα το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλεπει:
– Την αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 12% ή 13%, που θα συμπαρασύρει και τον πολύ χαμηλό συντελεστή στο 6% ή 6,5% από 5,5%. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προτείνει τις ανωτέρω αυξήσεις συντελεστών ίσως και τη μετάταξη κάποιων λίγων προϊόντων στον κανονικό συντελεστή 23%. Από τις αλλαγές στον ΦΠΑ στον κρατικό κορβανά θα εισέλθουν περιορισμένα έσοδα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει υπολογίσει από τις αλλαγές στον ΦΠΑ έσοδα ύψους ενός δισ. ευρώ.
– Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νέα αύξηση των τιμών στα τσιγάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο εξετάζουν την αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου, που αποτελεί τμήμα του συνολικού επιβαλλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει φέτος πρόσθετα έσοδα ύψους 1,13 δισ. ευρώ από τις τρεις αλλεπάλληλες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Ομως, από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία του κράτους από τη φορολογία στα προϊόντα καπνού ήταν αυξημένα μόλις κατά 180 εκατ. ευρώ.
– Αναβάλλεται η αύξηση του φόρου υπεραξίας στο Χρηματιστήριο. Εξετάζεται να αυξηθεί ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στο 0,3% από 0,15% που είναι σήμερα.
– Ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη θα μειωθεί από την 1-1-2011 στο 20% από 24% που είναι σήμερα.
– Αναδιοργάνωση της κεντρικής υπηρεσίας. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και θα ολοκληρωθούν με την κατάργηση - συγχώνευση 100 εφοριών σε όλη τη χώρα.
Παράταση της προθεσμίας, ενώ οι εκκρεμότητες παραμένουν
Τέσσερις ημέρες πριν από τη λήξη της ρύθμισης της περαίωσης των ανέλεγκτων υποθέσεων της περιόδου 2000 - 2009 και ακόμα δεν έχει διορθωθεί κανένα από τα χιλιάδες λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα.

Αν και το λογισμικό εστάλη την Παρασκευή στις εφορίες, ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες διορθώσεις προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των τεράστιων προβλημάτων θα παραταθεί η ημερομηνία τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Βέβαια, από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις ζητούν να παραταθουν οι ημερομηνίες μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να γλιτώσουν την καταβολή της πρώτης δόσης το 2010, ενώ ζητούν και περισσότερες δόσεις για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν τόσο στις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσο και στις υποχρεώσεις τους απένταντι στους εργαζομένους.

Στο μεταξύ, την Δευτέρα λήγει η προθεσμία για να υπαχθούν στη ρύθμιση όσοι φορολογούμενοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση της περαίωσης μπορούν να υπαχθούν μέχρι τη Δευτέρα υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια έπειτα από άσκηση εμπρόθεσμης προσφυγής ή έφεσης και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Ως εκκρεμείς θεωρούνται και οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου και δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης έφεσης.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ