Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Τό μόνο σίγουρο είναι πώς από τήν Αμφίπολη ξεκίνησε ο Μέγας Αλέξανδρος τήν εκστρατεία του.

Αυτό πού δέν είναι σίγουρο , είναι τό πού θαύτικε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Αρχαιολογικό «θρίλερ»: Βρέθηκε άραγε ο Τάφος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου κοντά στην Αρχαία Αμφίπολη Σερρών;


Τι μπορεί να εξυπηρετούν και τι λόγο ύπαρξης μπορούν να έχουν δυο αγάλματα με τη μορφή  σφίγγας στην είσοδο ενός – όπως όλα δείχνουν – βασιλικού τάφου στην μακεδονική γη της Αμφίπολης; Αυτό είναι το σημαντικότερο ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να δώσει απάντηση η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά στην Μεσολακκιά, όπου είναι στραμμένα τα μάτια όλων, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μέχρι και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι δεν συζητάνε τίποτα άλλο πέρα από τις τελευταίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και βέβαια τις εικασίες που τροφοδοτούν τα νέα ευρήματα. Να είναι η παρουσία των σφιγγών ένα ακόμη λιθαράκι στην υπόθεση ότι εκεί μπορεί να είναι θαμμένος ο Βασιλιάς Αλέξανδρος ο Μακεδών;

Οι ανασκαφή συνεχίζεται αδιάκοπα στον...

Η συνέχεια  εδώ

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες από το υλικό που βρέθηκε στο διάδρομο προς την πύλη του τάφου του τύμβου Καστά
Και ενώ απομένουν λίγα κυβικά χώμα μέχρι να αποκαλυφθεί πλήρως η πύλη που οδηγεί στον μνημειώδη μακεδονικό τάφο που διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός λαμπρού βασιλικού ταφικού μνημείου, νέα ερωτήματα έρχονται να προστεθούν από τα ευρήματα της ανασκαφής στην θέση Καστά στην Μεσολακκιά δίπλα στην αρχαία Αμφίπολη. Σύμφωνα με τις λίγες πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές από το ύψος του μαρμάρινου περίβολου, ξεκινάνε πέντε σκαλοπάτια που καταλήγουν στην λαμπρή βασιλική πύλη, που εικονίζεται στην φωτογραφία σκεπασμένη από πλαστικό κάλυμμα για να προστατευτούν τα ευρήματα.
Οι δύο σφίγγες και για τους συμβολισμούς τους, γράφαμε στην χθεσινή σχετική ανάρτηση στο www.xronometro.com, ωστόσο το νεώτερο στοιχείο που έγινε γνωστό σήμερα είναι ότι...

H συνέχεια  εδώ

Κορυφώνεται η αγωνία για τα ευρήματα από τις ανασκαφές στη Μεσολακκιά και την πιθανότητα ανακάλυψης του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Το πρωί της Τετάρτης (13/8) αναμένονται τα σπουδαία για την εξέλιξη του ανασκαφικού έργου στον λόφο Καστά στη Μεσολακκιά Σερρών, όπου οι φήμες δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ημέρες ότι μπορεί να πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης, καθώς πλήθος ευρημάτων κατατείνει στο γεγονός ότι ο τάφος του Βασιλέα των βασιλέων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο.

Μάλιστα, οι αναφορές ολοένα και πληθαίνουν, καθώς έγινε γνωστό ευρέως ότι...


Η συνέχεια   εδώ

Με τη σύσταση "κάντε υπομονή λίγες μέρες", ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθύνθηκε στους κατοίκους της Αρχαίας Αμφίπολης, με τους οποίους είχε σύντομη συνάντηση στο δημοτικό αναψυκτήριο λίγο προτού μεταβεί στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής.
Ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερα ευδιάθετος, συνομίλησε με τους κατοίκους και στη συνέχεια μετέβη στον Τύμβο Καστά, όπου ξεναγήθηκε στον χώρο της ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη...


Η συνέχεια  εδώ


«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, όπου βρέθηκε το πρωί.
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά: Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης...

Η συνέχεια  εδώ

 πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ