Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ

Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 1968 Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ…

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ 

— ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ…. ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ…. ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜ……


  — Το μόνο καινούργιο στοιχείο είναι τα ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ του σιωνιστή Σαμαρά-Μπενάκη. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, αλλά έφαγα τον τόπο, για να βρω κάτι πιο εύπεπτο. Κάποιες εικόνες κάτι μου θύμιζαν και βασανιζόμουν για το τι και που τα είχα ξαναδεί.


  — ΟΧΙ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΥΡΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ «ΕΥΡΗΜΑΤΑ» ΤΟΥ 2012 (ΑΝΑΖΗΤΩ ΚΑΙ ΤΟΥ 2010):

  === ΑΜΦΙΠΟΛΗ: ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΡΩΞΑΝΗΣ? ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ (–ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ φωτό–)

  — Η αρχαιολογική σκαπάνη, θέρμανε τις ελπίδες πως κάτω από τους τόνους των χωμάτων του λόφου «Καστά» στην Αμφίπολη Σερρών, θα ξαναπιαστεί το νήμα της ιστορίας των Μακεδόνων και τα ευρήματα θα αποκαλύψουν κρυφές πτυχές της οικογένειας και του περιβάλλοντος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
— Η αποκάλυψη κυκλικού περίβολου, με περίμετρο μισό χιλιόμετρο (500 μ) και διάμετρο 160 μ από λεπτόκοκκο μάρμαρο Θάσου, υποδηλώνει περεταίρω σπουδαίες ανακαλύψεις.
«Δεν έχει βρεθεί πουθενά ανάλογος περίβολος. Ούτε στη Βεργίνα ούτε στις Αιγές. Περικλείει σίγουρα σημαντικά ταφικά μνημεία, στα οποία σκοπεύουμε να φτάσουμε.
Χρονολογείται στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311πχ. Το είδος της επεξεργασίας και της τεχνικής στα μάρμαρα του περιβόλου, που φτάνουν σε ύψος τα τρία μέτρα, καθώς και άλλα ευρήματα, μας παραπέμπουν στην εποχή κατασκευής του. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό» δήλωσε στον «Κ» η αρχαιολόγος που ανέσκαψε την περιοχή, Κατερίνα Περιστέρη.
Η ανασκαφή ξεκίνησε πριν από δύο μήνες και η ομάδα της κ. Περιστέρη κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να φέρει τα πρώτα ευρήματα στο φως.
  === Εκτιμήσεις ότι ο λόφος κρύβει σημαντικά μυστικά έγιναν από την δεκαετία του `60 ακόμη, όταν ο  αρχαιολόγος Δημήτρης Λαζαρίδης έκανε και τις πρώτες (χωρίς αποτέλεσμα δυστυχώς) προσπάθειες.
Σήμερα, η αποκάλυψη του μαρμάρινου περίβολου, βεβαιώνει την αρχαιολόγο και προϊσταμένη της ΚΗ Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, ότι τα μυστικά του λόφου είναι σπουδαία.
Η Αντιπεριφέρεια Σερρών χρηματοδότησε τις σημαντικές ανασκαφές, με 80 χιλ ευρώ.
«Πρέπει να συνεχιστούν. Τα ευρήματα ξεπερνούν σε σπουδαιότητα τις προσδοκίες μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Βασική μας επιδίωξη είναι η εξεύρεση χρημάτων για να προχωρήσουμε» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.
Από την Αμφίπολη και τις εκβολές του Στρυμόνα ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε την εκστρατεία του στη Μικρά Ασία.
Στην Αμφίπολη εξόρισε ο Κάσσανδρος τη Ρωξάνη και τον μικρό Αλέξανδρο. Εκεί και δολοφονήθηκαν.
«Η ανακάλυψη σημαντικών αρχαιοτήτων θα προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον για την περιοχή μας. Είναι αναπτυξιακός και τουριστικός παράγοντας» τονίζει ο Δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής που στέκεται και αυτός αρωγός στις ανασκαφικές δραστηριότητες της κ. Περιστέρη.
Στην 2μηνη ανασκαφή εργάστηκαν περί τα 20 άτομα, ανάμεσά τους και εθελοντές εργάτες και αρχαιολόγοι.
Το Υπ. Πολιτισμού και η περιφερειακή ενότητα Σερρών καταβάλουν προσπάθειες να εξασφαλιστούν ευρωπαϊκοί ή εθνικοί πόροι, ώστε οι έρευνες να ολοκληρωθούν και τα μυστικά του λόφου να αποκαλυφθούν, τεκμηριώνοντας περεταίρω της ιστορία της Μακεδονίας.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης
Αναρτήθηκε από ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου – Καθρέφτης
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

Σελίδες

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ