Η Κομισιόν πιέζει την Ελλάδα για το σταδιακό κλείσιμο συγκεκριμένων τραπεζών, συμπεριλαμβανόμενης και της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας, της ATEbank, επισημαίνουν πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα του πρακτορείου, αν και είναι ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος να κλείσει ένα πιστωτικό ίδρυμα που αντιμετωπίζει προβλήματα, η Κομισιόν έχει επίσης λόγο σύμφωνα με τους όρους της κρατικής βοήθειας, που της επιτρέπει να αρνηθεί ένα αίτημα για διάσωση μιας τράπεζας, αν θεωρεί ότι το κόστος είναι υψηλό.
Επισημαίνει ακόμη ότι στη διάρκεια της κρίσης η Κομισιόν σπανίως έχει κάνει χρήση αυτής της εξουσίας που της παρέχει η συμφωνία παροχής βοήθειας προς το κράτος και ελάχιστες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κλείσει. Εάν κάνει χρήση αυτής στην Ελλάδα, θα σηματοδοτήσει μια πιο επιθετική στάση στο ζήτημα της διαχείρισης, με τις ασθενέστερες ευρωπαϊκές τράπεζες στην καρδιά της κρίσης.
Μάλιστα, μία από τις πηγές δήλωσε στο Reuters ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις ίδιες εξουσίες για να κλείσει τράπεζες στην Ισπανία και την Πορτογαλία. «Περνάμε σε μια νέα φάση με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία», δήλωσε μία από τις πηγές. «Κάποιες τράπεζες αναμένεται να συρρικνωθούν και κάποιες άλλες αναμένεται να κλείσουν», πρόσθεσε.
«Εάν έχετε το σκέλος της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τότε μπορεί να είστε έτοιμοι να σώσετε μια τράπεζα, αλλά είμαστε πιο πέρα από αυτό το σημείο σε αρκετές χώρες. Η ATEbank θα πρέπει να κλείσει ή να εκκαθαριστεί με τον καιρό» , δήλωσε.
Διευκρινίζει δε το δημοσίευμα του πρακτορείου ότι....
εάν κλείσει η ATEbank, δεν θα σημαίνει ότι καταρρέει όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Άλλες μεγάλες τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο, και θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον επαναπροσδιορισμό των κεφαλαίων.
Καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τονίζει το Reuters, προσθέτοντας ότι «η έκβαση των εκλογών μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς τους δεσμούς της Ελλάδας με την ΕΕ».
Μία από τις πηγές του πρακτορείου τόνισε πως οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να κάνουν εγκαίρως προετοιμασίες για το σταδιακό κλείσιμο της ATEbank, μια διαδικασία εκκαθάρισης που δεν θα σημαίνει άμεσο κλείσιμο, αλλά η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Επίσης, ελληνική κυβερνητική πηγή φέρεται να δήλωσε ότι το κλείσιμο της τράπεζας είναι ένα πιθανό σενάριο αλλά επαναδιατύπωσε τη σημασία των εκλογών, και τόνισε πως θα περάσει κάποιος χρόνος μέχρι να ληφθεί μια απόφαση.
Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, δήλωσε πως το σχέδιο αναδιάρθρωσης για την ATEbank το οποίο εγκρίθηκε το περασμένο έτος, προέβλεπε περαιτέρω βήματα για να επανέλθει η τράπεζα σε «υγιή» θέση. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα επανακεφαλαιοποίησης.
Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης εξελίσσεται πολύ καλά
Ο κ. Θεόδωρος Πανταλάκης, διοικητής της ΑΤΕBank, μιλώντας στο Capital.gr με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters δήλωσε πως «’τρέχει’ το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας το οποίο εξελίσσεται πολύ καλά», ενώ υπογράμμισε πως το εν λόγω πρόγραμμα έχει πάρει και την έγκριση της τρόικας. Επίσης, υπενθύμισε ότι η ΑΤΕ έχει πάρει παράταση για δημοσίευση των ισολογισμών της για μετά τις εκλογές.
Όπως υποστήριξε ο κ. Πανταλάκης, «αρμόδιος να αποφανθεί για το θέμα είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας που είναι το ελληνικό δημόσιο», ενώ συμπλήρωσε: «Περιμένω από τη νέα κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ και τι θα γίνει με την τράπεζα».
Πηγές της Τράπεζας πάντως, χαρακτήρισαν το δημοσίευμα του Reuters «εκ του πονηρού» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ξένα συμφέροντα προσπαθούν να επέμβουν στα εσωτερικά της χώρας και να δημιουργήσουν πρόβλημα με τις επικείμενες εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου