Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ο Όμηρος για την ομορφιά, τη σύνεση και την ευγλωττία

οὐ πάντεσσιν θεοὶ χαρίεντα διδοῦσιν ἀνδράσιν, οὔτε φυὴν οὔτ' ἄρ' φρένας οὔτ' ἀγορητύν
Σε όλους δεν χαρίζουν οι θεοί την ομορφιά, τη σύνεση, τον λόγο


Όμηρος, Οδύσσεια, Θ, 167-8


Η αρχαία Ελληνική γραμματεία παρέχει πλήθος διδαγμάτων, τα οποία πρέπει να αποτελούν πνευματικά εχέγγυα κάθε μορφωμένουν ανθρώπου. Και πάνω από όλα, δεν έχει καμία σχέση με τον φιλελευθερισμό και τον μαρξισμό. Αντιθέτως, συνδέεται με τον αριστοκρατικό τρόπο ζωής, την ευγένια, την ομορφιά και τον ηρωισμό. Διατυπώνονται αλήθειες, οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με τον σημερινό παρακμιακό υλιστικό κόσμο.


Ένα από τα διδάγματα αυτά είναι αυτό της σημασίας των έμφυτων γνωρισμάτων. Στο χωρίο ο Όμηρος εκφράζει την πεποίθηση των ανθρώπων της εποχής του...
ότι η κληρονομικότηα, που συμβολικά αποδίδεται στους θεούς, είναι αυτή που δίνει σε κάποιον την ομορφιά, τη σύνεση και την ευγλωττία. Αν τα εξετάσουμε ξεχωριστά, θα δούμε ότι η κληρονομικότητα καθορίζει πλήρως τα εξωτερικά γνωρίσματα που συνδέονται με την ομορφιά. Η σύνεση εξαρτάται σημαντικά από τα κληρονομούμενα ψυχικά γνωρίσματα, όμως μπορεί να βελτιωθεί με την εκπαίδευση, ως ένα βαθμό. Όσο για την ευγλωττία, όλοι μας θα έχουμε διαπιστώσει ότι η ρητορική ικανότητα είναι συνήθως έμφυτη και είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί εκεί που δεν υπάρχει. Μπορεί να βελτιωθεί, αλλά πρέπει να υπάρχει έμφυτη τάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ