Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το Νοέμβριο "βλέπει" think tank


Πιθανότητα 65% εκδήλωσης τραπεζικής κρίσης μεταξύ 23ης και 26ης Νοεμβρίου, μετά την χρεοκοπία της Ελλάδας και μιας μαζικής απόσυρσης καταθέσεων από τη Ιταλία, «βλέπει» το think tank Exclusive Analysis, όπως μεταδίδει το CNBC.

Η εταιρεία ερευνών που εξειδικεύεται στην εξέταση διεθνών κινδύνων προχώρησε στην εξέταση μιας σειράς σεναρίων και μοντέλων, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης σε καθένα από αυτά τα σενάρια.

Η ομάδα αναλυτών της Exclusive Analysis, αναφέρει ότι το πιθανότερο σενάριο, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, είναι το δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει την εκδήλωση μιας ξαφνικής κρίσης τις επόμενες τρεις εβδομάδες στην οποία οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανίας και οι αναδυόμενες χώρες BRIC θα αρνηθούν να παράσχουν χρηματοδότηση στην ευρωζώνη μέσω του ΔΝΤ. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Πορτογαλίας θα καταρρεύσουν λόγω της αδυναμίας συνεννόησης ως προς τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης οδηγώντας σε κοινωνική αναταραχή.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι, το πιθανότερο σενάριο δείχνει πως μεταξύ 18-22 Νοεμβρίου αναμένεται υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, με τις κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία να έρχονται το ίδιο διάστημα αντιμέτωπες με «κοινωνικές διαδηλώσεις στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν τα μέτρα λιτότητας». Στη συνέχεια, οι διαδηλώσεις θα μεταφερθούν και στην Ισπανία μετά την εκλογή νέας κυβέρνησης που θα κληθεί να εφαρμόσει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας, ενώ η Πορτογαλία αναμένεται να ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, θέτοντας σε κίνδυνο την χρηματοδότηση που λαμβάνει στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης από ΕΚΤ και ΔΝΤ.

«Οι αυξανόμενοι φόβοι χρεοκοπίας αυτών των οικονομιών θα οδηγήσουν σε μαζική απόσυρση καταθέσεων (bank runs) σε Ελλάδα και Πορτογαλία και στην υποβάθμιση του γαλλικού κρατικού χρεόυς στο ΑΑ από το ΑΑΑ. Στη συνέχεια, η πιστοληπτική αξιολόγηση του EFSF θα υποβαθμιστεί στο ΑΑ+», σημειώνεται στην έκθεση.

«Τα spreads των ομολόγων των χωρών PIIGS θα διευρυνθούν με τις αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων να ανέρχονται στο 7,3%. Στη δεύτερη φάση μετάδοσης, οι καταθέτες στην Ισπανία και την Ιταλία θα φοβηθούν ότι η τραπεζική κρίση θα επηρεάσει και τις δικές τους χώρες, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια νέο γύρο μαζικών αποσύρσεων καταθέσεων και κατάρρευση της διατραπεζικής αγοράς. Η Ελλάδα χρεοκοπεί».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το σενάριο αυτό προβλέπει πως η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ μεταξύ της 23ης και 26ης Νοεμβρίου και θα τυπώσει νέο χρήμα για την διάσωση του τραπεζικού της τομέα. Το νέο νόμισμα θα υποβαθμιστεί πολύ γρήγορα και οι καταθέτες θα χάσουν μέρος της αξίας των καταθέσεών τους, καθώς αυτές θα μετατραπούν σε δραχμές.

Μέχρι στιγμής η εκτιμήσεις είναι τρομακτικές, για όσους όμως αναζητούν σημάδια αισιοδοξίας η έκθεση της Exclusive Analysis προβλέπει ότι υπάρχουν 25% πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να υφίσταται. Αυτό είναι το ήπιο σενάριο, υπό το οποίο οι ψηφοφόροι θα δώσουν ένα περιθώριο στους νέους πολιτικούς στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να βρουν νέες λύσεις στην κρίση χρέους έως το τέλος του έτους. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η Πορτογαλία θα εμφανίσει αδυναμία στην επίτευξη των στόχων της, ενώ η Γαλλία θα υποβαθμιστεί λόγω των κινδύνων για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

Σε αυτή την περίπτωση η χρεοκοπία της Ελλάδας θα λάβει χώρα μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, υπό τη μορφή συμφωνίας για κούρεμα 70% στα ελληνικά ομόλογα. Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών τίτλων θα ξεπεράσουν το 7%, και οι δύο χώρες θα προσφύγουν για βοήθεια στο ΔΝΤ. Η κρίση θα συνεχιστεί όλο το 2012 και το 2013, όπου τα πράγματα θα επιδεινωθούν για την Ελλάδα η οποία θα χρεοκοπήσει και θα επιστρέψει στη δραχμή.

«Οι αγορές θα κλείσουν και πάλι για την Ιταλία και την Πορτογαλία στα τέλη του 2012 και θα επανέλθει η πολιτική αναταραχή, σηματοδοτώντας την έναρξη νέου κύκλου κρίσης και φημολογιών για το μέλλον της ευρωζώνης», υπογραμμίσει η έκθεση.

Τέλος, το αισιόδοξο σενάριο της Exclusive Analysis προβλέπει ότι η ευρωζώνη έχει 10% πιθανότητες να βρει λύση στην κρίση χρεόυς. Και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αλλά «η ισχυρότερη πολιτική ηγεσία στις PIIGS θα καταφέρει να συγκρατήσει τις συνέπειες».

Υπό το αισιόδοξο σενάριο, «θα δοθεί «περίοδος χάριτος» στις νέες κυβερνήσεις της Ελλάδας, Ισπανίας και Ιταλίας για να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα λιτότητας. Νέο αίσθημα εθνικής ευθύνης και σεβασμού στην κρίση θα έχει δομηθεί. Οι ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και BRIC δέχονται να βοηθήσουν την ευρωζώνη μέσω της αύξησης της συμμέτοχης τους στο ΔΝΤ, ενώ παράλληλα και η ΕΚΤ προχωρά σε αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει το Νοέμβριο με κούρεμα 70% στα ομόλογά της, αλλά η διαδικασία θα είναι ελεγχόμενη υπό τη νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών. Η Γαλλία θα επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της ενώ θα δεχθεί και υποβάθμιση της αξιολόγησής της», αναφέρει η έκθεση.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ