Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

"Αιφνιδιασμένοι" οι Γερμανοί - "Η χρεοκοπία πλησιάζει" λέει η Handelsblatt

Αιφνιδιασμένη εμφανίστηκε η γερμανική κυβέρνηση από την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να προαναγγείλει δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει εσωτερική εξέλιξη, την οποία δεν επιθυμεί να σχολιάσει, την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να προαναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο του οποίου οι πολίτες θα κληθούν να εγκρίνουν τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής για το ελληνικό χρέος.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα σαφείς προσδοκίες. Σύμφωνα με αυτές, το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Επ` αυτού εργαζόμαστε εντατικά όλοι αυτή την περίοδο. Όσον αφορά την προαναγγελία ενδεχομένου δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά την εσωτερική πολιτική στην Ελλάδα, για την οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση και για τον λόγο αυτόν δεν την σχολιάζει».

Την ίδια ώρα ο γερμανικός και ο αυστριακός τύπος χαρακτηρίζουν ριψοκίνδυνη επιχείρηση την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των Ελλήνων τάσσεται κατά της συμφωνίας.

«Πέραν των μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, και της αντίστασης που προβάλει η αντιπολίτευση, ο έλληνας πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με αντιδράσεις στο ίδιο του το κόμμα», παρατηρεί η DieZeit στην ηλεκτρονική της έκδοση. «Ο Παπανδρέου το ρισκάρει με την απόφαση του για δημοψήφισμα», επισημαίνει η αυστριακή WienerZeitung.

Σε σχόλιο της με τίτλο "Η χρεοκοπία πλησιάζει" η Handelsblatt δια του ανταποκριτή της Γκερντ Χέλερ παρατηρεί ότι ενώ όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα κάπως σώθηκε μετά τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο έλληνας πρωθυπουργός τα ανατρέπει όλα και ανακοινώνει εντελώς ξαφνικά δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της συνόδου, στις οποίες μόλις πριν από 5 μέρες είχε συμφωνήσει. Η ανακοίνωση έπεσε σαν βόμβα, επισημαίνει ο γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εξηγήσει ακόμη πως θα διατυπωθεί το ερώτημα.

Bruederle: Να προετοιμαστούν οι χώρες για το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας

Σαστισμένος εμφανίστηκε ο Rainer Bruederle, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών στη γερμανική βουλή, μετά το άκουσμα της αναγγελίας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

«Σάστισα με την είδηση. Πρόκειται για μια περίεργη συμπεριφορά», δήλωσε ο Bruederle στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, σύμφωνα με το Reuters.

«Ακούγεται λες και κάποιος προσπαθεί να ξεγλιστρήσει από αυτά που έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε ο Bruederle, τονίζοντας πως οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

«Ένα πράγμα μπορούμε να κάνουμε, και αυτό είναι να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αν η κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τις συμφωνίες, τότε θα σταματήσει η χρηματοδότηση. Στη συνέχεια θα υπάρξει χρεοκοπία και οι υπόλοιποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το φόβο για το τι μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο γεγονός στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

«Πρόκειται για μια απρόσμενη αλλά και θαρραλέα απόφαση… γιατί αν δεν λειτουργήσει –που από ότι φαίνεται έτσι θα γίνει καθώς υπάρχει σημαντική αντίσταση στον ελληνικό λαό- αυτό θα σημαίνει ότι και οι άλλες χώρες δεν θα νιώθουν υποχρεωμένες να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους», κατέληξε.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ