Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΟΟΣΑ: Η ευρωζώνη βυθίζεται σε νέα ύφεση .Για την Ελλάδα προβλέπει επιδείνωση στην κρίση χρέους, στα ελλείμματα και την ανεργία.

 

 Η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την οικονομία εκτιμά ότι το 2012 η ευρωζώνη θα διολισθήσει σε μια νέα βραχυπρόθεσμη ύφεση. Για την Ελλάδα προβλέπει επιδείνωση στην κρίση χρέους, στα ελλείμματα και την ανεργία.

 Συνολική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2012 και καλεί τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποφασιστικά την κατάσταση. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από «θεσμικές απαντήσεις και πολιτικούς με πυγμή» αναφέρεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού.Η έκθεση κάνει εξάλλου λόγο για πτωτική πορεία, αναιμική ανάκαμψη και ενδεχόμενες χρεοκοπίες σε περισσότερες από μία χώρες της ευρωζώνης.

Καλεί επίσης την Ελλάδα να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την περιστολή των δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και να κατανείμει πιο δίκαια τις επιβαρύνσεις στα εύπορα στρώματα και όχι στους χαμηλόμισθους. Στο σημείο αυτό τονίζει ότι οι προβλέψεις αυτές δεν έχουν συνυπολογίσει το προγραμματισμένο ‘κούρεμα’ του 50% του ελληνικού χρέους.
Πιερ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ
ΕΚΤ και EFSF: πιο ενεργό και καθοριστικό ρόλο


Ο ΟΟΣΑ καλεί την ΕΚΤ να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική και να δρομολογήσει πιο ριζοσπαστικά μέτρα για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Χαρακτηριστικά ο Πιερ Κάρλο Παντοάν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, δήλωσε ότι «η ΕΚΤ πρέπει να αγοράζει ομόλογα θέτοντας όριο στις αποδόσεις ή κατώτατο όριο στην αξία τους», διότι μόνον έτσι οι αγορές θα ξέρουν πως υπάρχει διαπραγματευτής που εγγυάται τα ομόλογα. Επίσης η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά και εκτιμά ότι το ταμείο στήριξης EFSF πρέπει να προχωρήσει «με τους πόρους του» σε ευρεία ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.Όσον αφορά τη Γερμανία ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει την προοπτική της οικονομίας της «σχετικά αισιόδοξη» και αναμένει στα μέσα του 2012 να αυξηθούν οι ρυθμοί και τα ποσοστά ανάπτυξης.
Για τη Γαλλία υπογραμμίζει ότι θα χρειαστεί «ακόμη ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης των ελλειμμάτων» και προβλέπει επιβράδυνση και μείωση της ανάπτυξης από το 2,1% στο 0,3%.

Κρίσιμη περίοδος αποφάσεων


Τέλος για την αμερικανική οικονομία υπολογίζει με αύξηση της ανάπτυξης από 2 σε 2,5% και επισημαίνει πως «μια ακόμη πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα βύθιζε την οικονομία σε ύφεση, η οποία δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί με μέτρα νομισματικής πολιτικής.»
Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έκθεση φωτογραφίζει την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η ευρωζώνη και συμφωνεί επί της ουσίας με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων και οίκων αξιολόγησης που θέλουν αυτό το χρονικό διάστημα καθοριστικό για τη λήψη των τελικών αποφάσεων είτε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είτε υπέρ της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων.

άπό
DPA / rtrd / AFP / Βιβή Παπαναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ