Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Καταρρέουν τα κρατικά έσοδα

Του Σπύρου Δημητρέλη

Δραματική μείωση παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο αγγίζει το 15% και εφόσον δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακή μεταβολή  ο συγκεκριμένος μήνας θα είναι ο χειρότερος από πλευράς κρατικών εισπράξεων της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η μείωση των εσόδων το Μάιο είναι αποτέλεσμα κυρίως συγκεκριμένων αποφάσεων της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας που μετέφερε έσοδα στο μέλλον και λιγότερο της ανασφάλειας των πολιτών που παίζει και αυτή το ρόλο της.

«Αν και είναι πολύ δελεαστικό να αποδώσουμε την καθίζηση των εσόδων το Μάιο στην ακυβερνησία, η πραγματικότητα είναι διαφορετική», λέει στο Capital.gr έμπειρος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. «Μια σειρά από σημαντικά για τα δημόσια έσοδα μεταφέρθηκαν με ευθύνη της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών στο μέλλον λόγω κυρίως εκλογικών σκοπιμοτήτων».

Ανέφερε ενδεικτικά, την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όλων των φυσικών προσώπων στις 15 Ιουνίου η οποία όπως υπολογίζουν υπηρεσιακοί παράγοντες έχει στερήσει από  το δημόσιο ταμείο τον Απρίλιο και το Μάιο ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ. Η μεταφορά της προθεσμίας έγινε προκειμένου οι φορολογούμενοι να μην βρεθούν αντιμέτωποι πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου με τα τσουχτερά εκκαθαριστικά λόγω των νέων φορολογιών.

Επίσης, η εκκαθάριση και ταχυδρόμηση του ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010 και 2011 μεταφέρθηκε και αυτή για μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Τελικά αποφασίστηκε η αποστολή τους μόλις χθες και υπό βάρος της κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων. Να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις από αυτά τα εκκαθαριστικά θα έρθουν τον Ιούνιο και μάλιστα στο τέλος Ιουνίου που λήγει και η σχετική προθεσμία. Επίσης, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε αποφασιστεί να μην βεβαιωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ η πρώτη δόση του χαρατσιού στα ακίνητα. Τέλος δεδομένη είναι η  επίδραση της ύφεσης στα δημόσια έσοδα καθώς και το γεγονός ότι πέρυσι το Μάιο τα έσοδα λόγω της ενεργοποίησης του μέτρου συμψηφισμού εσόδων είχαν παρουσιάσει μια τεχνητή αύξηση, η οποία δημιούργησε υψηλή βάση σύγκρισης για το φετινό μήνα.

Σε κάθε περίπτωση το δημόσιο ταμείο βρίσκεται στο κόκκινο, αλλά οι αιτίες για αυτό, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις έγκυρων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών οφείλεται κατά πρώτο λόγο στην προεκλογική συμπεριφορά της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά τις κρατικές εισπράξεις και κατά δεύτερο λόγο στην παρατεταμένη ανασφάλεια όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας.
http://www.capital.gr/


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ