Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα όπου οι τρεις μεγάλοι πιστωτές του δημόσιου τομέα στέλνουν τα δάνεια προς την Ελλάδα σε έναν ειδικό λογαριασμό.Τα χρήματα μένουν εκεί για 2-3 μέρες και μετά στέλνονται πίσω στην τρόικα, ως πληρωμές τόκων των ελληνικών ομολόγων που έκανε δεκτά η Ευρώπη, στο πλαίσιο του νέου πακέτου διάσωσης. Περίπου τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους, ή 229 δισ. δολάρια, ανήκει τώρα στα μέλη της τρόικας.
Oι ξένοι πιστωτές φροντίζουν ώστε το ποσό που απομένει για τις εγχώριες δαπάνες να είναι πάντα τόσο μικρό, ώστε η Αθήνα να πιέζεται ασφυκτικά να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα. Στην ίδια τακτική θα πρέπει να ενταχθούν και οι γνωστές δηλώσεις της Christine Lagarde.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η κατάσταση αυτή είναι αδιανόητη. «Στέλνεις τα χρήματα, το ονομάζεις ‘δάνειο’.Τα παίρνεις πίσω και το ονομάζεις ‘τόκο’», εξηγεί ο Stephane Deo, αναλυτής της UBS. Από το Μάιο του 2010, η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια περίπου 177 δισ. δολαρίων. Τα δύο τρίτα από αυτά δόθηκαν για την αποπληρωμή των ομολογιούχων και των δανείων της τρόικας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου