Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Βυζαντινό πανδοχείο στα Τέμπη!


Κτίσμα που μπορεί να ταυτιστεί με πανδοχείο βυζαντινής περιόδου, της εποχής του αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842) και να σχετιστεί με κάποιο από τους ενδιάμεσους σταθμούς που υπήρχαν για τους ταξιδιώτες, στη ρωμαϊκή οδό Θεσσαλονίκη-Λάρισα, ανακαλύφθηκε στα Τέμπη, στο χώρο μεταξύ των σηράγγων 1 και 2, που κατασκευάζονται στο έργο Μαλιακός-Κλειδί.
Είναι το νεότερο εύρημα των ανασκαφών που πραγματοποιεί η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, από το καλοκαίρι του 2008 στο χώρο του έργου και το οποίο συμπληρώνει τη γνώση για τη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή.
Γενικότερα στην πορεία της αρχαιολογικής σκαπάνης και εισχωρώντας όλο και πιο βαθιά στα άγνωστα μονοπάτια των Τεμπών, αποδεικνύεται συνεχώς η σημαντικότητα της θέσης και ο ρόλος που είχε τόσο στη βυζαντινή εποχή όσο και παλαιότερα στους αρχαίους χρόνους.
Το έργο κατασκευής των σηράγγων ήταν μια ευκαιρία να ανασυρθεί το πλούσιο παρελθόν τής Κοιλάδας αν και όπως αναφέρει η αρχαιολόγος της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σταυρούλα Σδρόλια, η οποία είναι υπεύθυνη των ανασκαφών της εν λόγω Εφορείας στα Τέμπη, «τα ευρήματα αυτά πρόκειται να διαλυθούν ή να μετακινηθούν για να επιτραπεί η κατασκευή της νέας οδικής αρτηρίας».
«Δίπλα στη σημερινή εθνική οδό, σε θέση που είναι γνωστή με το όνομα Χάνι της Κοκόνας, αναφέρει η κ. Σδρόλια, ανασκάφηκε μεγάλο ορθογώνιο οικοδόμημα, μήκους 27μ. και πλάτους 7μ, με τριμερή διαίρεση των χώρων του, το οποίο λόγω του σχήματος και της θέσης του μπορεί να ταυτισθεί με πανδοχείο και να σχετιστεί με κάποιο ενδιάμεσο σταθμό της ρωμαϊκής οδού Θεσσαλονίκη-Λάρισα, πέραν των γνωστών σταθμών Στενών και Ολύμπου, που βρίσκονταν στα δύο άκρα της κοιλάδας.
Πρόκειται για ισχυρή κατασκευή, με τοίχους πλάτους 1μ. και ασβεστόχριστα δάπεδα, που παρουσιάζει δύο κτιριακές φάσεις, η τελευταία των οποίων τοποθετείται στην εποχή του αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842).
Κάτω από το συγκρότημα αυτό εντοπίσθηκαν ίχνη ελληνιστικής κατοίκησης, καθώς και τμήμα νεκροταφείου, που επεκτείνεται στα πρανή του λόφου και δείχνει ότι η θέση αυτή, στη βόρεια είσοδο του στενού των Τεμπών, είχε παλαιότατη κατοίκηση».
Από το καλοκαίρι του 2008 διεξάγεται από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αρχαιολογική έρευνα στα Τέμπη, στο πλαίσιο του οδικού έργου Μαλιακός-Κλειδί, και ειδικά στο επίγειο τμήμα στο κέντρο του στενού, μεταξύ σηράγγων 1 και 2, που κατασκευάζονται στον Κίσσαβο, όπου τα κυριότερα ευρήματα υπήρξαν τα εξής:
Στη θέση Τσιριγά Χωράφια, που βρίσκεται κάτω από τη δυτική είσοδο της Σήραγγας 2, εντοπίσθηκε τμήμα οικισμού, όπου ανασκάφηκαν κυρίως βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν ένα ληνό με κτιστό υπολήνιο και αποθηκευτικό χώρο, έναν κεραμικό κλίβανο και μία μεγάλη κυκλική ασβεστοκάμινο, σκαμμένη στο μαλακό βράχο.
Από διαλυμένα οικιστικά κατάλοιπα και τμήμα νεκροταφείου από κιβωτιόσχημους τάφους που βρέθηκε στον περίγυρο, το σύνολο μπορεί να αποδοθεί σε μικρό άγνωστο οικισμό, με δύο φάσεις κατοίκησης, στον 4ο και 6ο αι. μ.Χ. και να σχετισθεί με τη λειτουργία λατομείου λευκού μαρμάρου, που εντοπίσθηκε στο αμέσως προς ανατολάς ύψωμα.
Τα ευρήματα αυτά πρόκειται να διαλυθούν ή να μετακινηθούν για να επιτραπεί η κατασκευή της νέας οδικής αρτηρίας».

* Αποδεικνύεται η σημαντική θέση των στενών της Κοιλάδας

Της Λένας Κισσάβου

http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=19322&pid=7&CategoryID=7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ