Η αύξηση της θερμοκρασίας, θα προκαλέσει τήξη των πάγων στη Γροιλανδία αλλά και των παγετώνων στα Ιμαλάια. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο Βανουάτου και την Παπούα Νέα Γουινέα στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό, εκατοντάδες κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις ακτές για να αναζητήσουν καταφύγιο σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Κοραλλιογενή νησιά, όπως το Τούβαλου, οι Μαλδίβες και το Κιριμπάτι ίσως μείνουν ακατοίκητα, εκτιμούν οι επιστήμονες.
Σήμερα ο Lovelock που ήδη είναι 86 χρονών εκτιμώντας την υπάρχουσα κατάσταση, προειδοποιεί ότι αυτός ακριβώς ο μηχανισμός που διατήρησε το φυσικό περιβάλλον κατάλληλο για ζωή στρέφεται εναντίον μας, εξαιτίας των καταχρήσεων της ανθρωπότητας. Όπως αναφέρει, η αλλαγή του κλίματος είναι μη αναστρέψιμη και η ζωή στη Γη δεν θα είναι ποτέ όπως πριν.
Ο Observer, στις 22 Φεβρουαρίου, δημοσίευσε τη μυστική αυτή έκθεση του Πενταγώνου προς τον πρόεδρο Bush. Εισηγητής της έκθεσης ήταν ο 82χρονος κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος του Πενταγώνου Αντριου Μάρσαλ και συντάκτες της ο αντίστοιχος σύμβουλος της CIA Πίτερ Σουάρτζ και ο Νταγκ Ράντολ, του καλιφορνέζικου Global Business Network. Σύμφωνα με τα πορίσματα των μελετών τα οποία είχαν στα χέρια τους, οι κλιματικές αλλαγές τα επόμενα 20 χρόνια μπορούν να απολήξουν σε παγκόσμια καταστροφή, με εκατομμύρια θύματα από φυσικές καταστροφές αλλά και από πολέμους οι οποίοι θα εκραγούν συνεπεία τους.
Η πλήρης παύση της λειτουργίας του υποθαλάσσιου ρεύματος του Κόλπου είναι πιθανό να οδηγήσει σε μία περίοδο ψύχους όπως όταν παγόβουνα είχαν εμφανιστεί σε πολύ νότιες περιοχές (στα παράλια της Πορτογαλίας). Ωστόσο, το ρεύμα μπορεί να μην σταματήσει τελείως, αλλά να επιβραδυνθεί με αποτέλεσμα τον ερχομό μιας εποχής σαν την «Σύντομη Εποχή Των Παγετώνων», μία περίοδο με βαρείς χειμώνες, βίαιες καταιγίδες και ανομβρίες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκείνης της περιόδου προκάλεσαν τρομακτικούς λιμούς.
Για σκοπούς προγραμματισμού, έχει νόημα να επικεντρωθούμε σε μια αλλαγή κλίματος μεσαίας κλίμακας. Αυτή η αλλαγή περιγράφεται από έναν αιώνα ψύχους, ξηρασίας και ισχυρών ανέμων σε όλο σχεδόν το Βόρειο Ημισφαίριο - όπως και πριν από 8.200 χρόνια. Το γεγονός αυτό θεωρείται ότι είχε προκληθεί από την κατάρρευση ενός υποθαλάσσιου ρεύματος μετά από μία περίοδο που η θερμοκρασία αυξανόταν, όπως και σήμερα. Αν υποθέσουμε ότι θα ξανασυμβεί, θα ξεκινήσει το 2010. Ακολουθούν κάποια πράγματα που είναι πιθανό να συμβούν μέχρι το 2020. Στην αρχή οι αλλαγές θα εκληφθούν λανθασμένα ως φυσιολογικές μετεωρολογικές ανωμαλίες. Οι σκεπτικιστές θα τις απορρίψουν ως συμβάντα μικρής σημασίας με αποτέλεσμα το ευρύ κοινό και τα κέντρα αποφάσεων να παραλύσουν από αβεβαιότητα. Ωστόσο, μέχρι το 2020 είναι σχεδόν απόλυτο ότι κάτι δραστικό θα συμβεί.
Βίαιες καταιγίδες θα γίνονται όλο και πιο συχνές σε πολλές περιοχές καθώς το υποθαλάσσια ρεύμα θα τείνει προς την κατάρρευσή του. Μια μεγάλη καταιγίδα θα φουσκώσει τον ωκεανό και η θάλασσα θα διαπεράσει τα αναχώματα στις Κάτω Χώρες, κάνοντας παραθαλάσσιες πόλεις όπως η Χάγη απρόσιτες και ακατάλληλες για ζωή.
Το Μπανγκλαντές θα γίνει σχεδόν μη κατοικήσιμο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του θα πλημμυρίσει και το αλατόνερο θα αναμειχθεί με το πόσιμο νερό της ενδοχώρας. Ιδιαιτέρως επίσης θα κινδυνέψει η πυκνοκατοικημένη Κίνα.
Εξεγέρσεις και εμφύλιοι πόλεμοι θα διαμελίσουν την Ινδία και την Ινδονησία.
Ως το 2010 οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα αποκτήσουν ακόμη 30 ημέρες θερμοκρασίας άνω των 32οC.
Περισσότερα από 400 εκατομμύρια άνθρωποι των υποτροπικών χωρών θα κινδυνεύσουν.
Μεταξύ του 2010 και του 2020 η Ευρώπη θα χτυπηθεί ιδιαιτέρως από το ψύχος, καθώς η μέση ετήσια θερμοκρασία θα μειωθεί κατά 14οC. Το κλίμα της Βρετανίας θα γίνει ψυχρό και ξηρό, πλησιάζοντας εκείνο της Σιβηρίας.
Εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα ή τους πολέμους και ο πληθυσμός της Γης θα μειώνεται ώσπου να υπάρξει και πάλι επάρκεια τροφίμων.
Η Ευρώπη θα πληγεί περισσότερο από την πτώση της θερμοκρασίας και θα δώσει έναν δύσκολο αγώνα για να αντιμετωπίσει τα κύματα μεταναστών από τις Σκανδιναβικές χώρες που θα κατέβουν νοτιότερα αναζητώντας θερμότερα κλίματα. Η νότια Ευρώπη θα πολιορκηθεί από πρόσφυγες οι οποίοι προέρχονται από χώρες που χτυπήθηκαν σκληρότερα, στην Αφρική και αλλού.
Καθώς η χωρητικότητα της Γης συνεχώς θα μικραίνει, ένα αρχέγονο μοτίβο συμπεριφοράς θα ξεπροβάλλει και πάλι: το ξέσπασμα απεγνωσμένων, καθολικών πολέμων για την τροφή, το νερό και τα ενεργειακά αποθέματα. Όπως σημειώνει ο Στίβεν ΛεΜπλανκ, αρχαιολόγος από το Χάρβαρντ, οι πόλεμοι για τα αποθέματα θεωρούνταν φυσιολογικοί μέχρι και πριν από τρεις αιώνες. Όταν ξεσπούν τέτοιες συγκρούσεις, το 25% των ενήλικων ανδρών συνήθως πεθαίνει. Μόλις επέλθει η αλλαγή στο κλίμα, ένας πολεμικός τρόπος ζωής θα επεκταθεί σε όλη την ανθρωπότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου