«Ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες» χαρακτηρίζουν σήμερα πολλές τουρκικές εφημερίδες τα όσα είπε χτες ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «εκδίωξη από την Τουρκία, όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν», πράγμα που ο ίδιος κατονόμασε, ως «αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης».
Η τουρκική εφημερίδα «Βατάν», χαρακτηρίζει «ιστορική αυτοκριτική» τα λόγια του Ερντογάν και μαζί με τις δηλώσεις του τελευταίου, έχει και ένα δημοσίευμα για τους διωγμούς που έχουν υποστεί οι έλληνες της Κωνσταντινούπολης.
Η εφημερίδα δημοσιεύει και δηλώσεις επωνύμων. Ο δημοσιογράφος Ριντβάν Ακάρ που έχει γράψει δύο βιβλία σχετικά με το φόρο περιουσίας που επιβλήθηκε στις μη μουσουλμανικές μειονότητες το 1942 και την απέλαση των ελλήνων υπηκόων Κωνσταντινουπολιτών το 1964, αναφέρει τα εξής: «Τα μειονοτικά δικαιώματα και θέματα όπως το περιουσιακό ζήτημα των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων και οι δημοκρατικές εκλογές στα όργανα των μειονοτήτων, είναι εσωτερικά δομικά θέματα της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός με την ομιλία αυτή, έχει κάνει ένα βήμα. Η ειλικρίνεια του πρωθυπουργού, θα είναι συνάρτηση ενεργειών όπως η αποκατάσταση του δικαιώματος του πολίτη για όσους απελάθηκαν και ο καθορισμός της αξίας των περιουσιών τους που κατασχέθηκαν και η καταβολή των ποσών αυτών στις μειονότητες».
Δήλωσε συγκεκριμένα: «Επί χρόνια, στη χώρα αυτή έγιναν κάποια πράγματα. Εκδιώχθηκαν όσοι είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα. Μήπως βγήκαμε κερδισμένοι; Θα πρέπει να το σκεφτούμε, αλλά κανείς δεν κάθισε να το σκεφτεί με ψυχραιμία. Αυτό στην πραγματικότητα ήταν αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης.
Στο λάθος αυτό ορισμένες φορές υποπέσαμε κι εμείς, αλλά όταν σκέφτεται κανείς με ψυχραιμία αντιλαμβάνεται και λέει τι λάθη κάναμε».
Αναμένεται επίσης να προκαλέσει (αν δεν έχει ήδη προκαλέσει) σοκ στο κεμαλικό κατεστημένο, που δεν ανέχεται προσβολές της παρακαταθήκης του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας Ατατούρκ. Διπλωματικές πηγές αρχίζουν ήδη να σκέπτονται ότι η έμμεση αναγνώριση παραβίασης της Συνθήκης τη Λωζάννης από την τουρκική πλευρά μπορεί να έχει ειδική σημασία για θέματα εθνικού ενδιαφέροντος
Συνδέστε τις παραπάνω δηλώσεις του Ερντογαν με το παρακάτω απόσπασμα από την συνέντευξη του Χρήστου Γούδη στο περιοδικό «Μυστική Ελλάδα».
«Οι ντονμέδες {ντονμές είναι τούρκικος όρος για εβραίους που αλλαξοπίστησαν } έχουν κυρίαρχο ρόλο στην επανάσταση των Νεότουρκων , επειδή ως εβραίοι θεωρούν ότι δεν έχουν πατρίδα και εθνική υπόσταση , και άρα προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κοινωνική ανατροπή και ένα κοινωνικό καθεστώς στην συνέχεια , μέσα στο οποίο να νοιώσουν πιο ασφαλείς και πιο ελεύθεροι. Η επιδίωξή τους είναι ή ανατροπή του Σουλτάνου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο ίδιος ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν ντονμές . {Ο Κεμαλισμός ως τουρκικός εθνικισμός σχετίζετε με τους τουρανικής καταγωγής τούρκους πού ήρθαν από τις στέπες της Ασίας στους οποίους συγκαταλέγονται και οι Γκρίζοι Λύκοι}
….ο παλαιότερος υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας , ο Τζέμ , ήταν ντονμές . …υπάρχει μια αντιπαράθεση του Κεμαλικού κράτους …με το Ισλάμ πού εκπροσωπείται από τον Ερντογαν . Και βλέπουμε τους Ισραηλινούς να επιτίθενται στον Ερντογαν , δηλαδή στο Ισλαμικό κράτος. Και το ίδιο το Ισραήλ έχει πολλά συγκεκριμένα συμφέροντα στο να διατηρηθεί το Κεμαλικό κράτος , με όποια δυναμική έχει το εβραϊκό ή εβραϊζον στοιχεί της Τουρκίας.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου