Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Κάτι δεν πάει καλά - Αποχωρούν τρέχοντας

 Long και Short αποχωρούν από το ελληνικό χρηματιστήριο – Τα παραδείγματα της Capital World και Silchester International στον ΟΠΑΠ και του Marshall Wace στην Εθνική δείχνουν ότι ετοιμάζονται για κάποιο δραματικό γεγονός.  Οι διεθνείς επενδυτές long και short στο ελληνικό χρηματιστήριο προετοιμάζονται για κάποιο δραματικό γεγονός αυτό αποδεικνύει η στάση τους καθώς και οι επενδυτές που τοποθετούνται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα αποχωρούν αλλά και οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές που προβλέπουν πτώση της αγοράς επίσης αποχωρούν.   Τα παραδείγματα του ΟΠΑΠ και της Εθνικής είναι ενδεικτικά της......
παρακμής της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και του γεγονότος ότι οι επενδυτές περιμένουν το μοιραίο γεγονός την έξοδο από το ευρώ.    Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Capital World θυγατρική του οποίου είναι η Capital International που μαζί με την Morgan Stanley έχουν δημιουργήσει την γνωστή σε όλους MSCI Morgan Stanley Capital International την εταιρία βαρόμετρο καθώς με βάση τους δείκτες τους διαμορφώνονται τα παγκόσμια χαρτοφυλάκια μετοχών αποχωρεί από τον ΟΠΑΠ.    Το Group Capital που ήλεγχε το 15% του ΟΠΑΠ δεν είναι ένα τυχαίο fund είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με μεσοσταθμική απόδοση στην 8ετία 8%, επενδύει κυρίως σε μετοχές ανά τον κόσμο με στόχο μεγάλες εταιρίες που βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση ή στρατηγικού χαρακτήρα εταιρίες.    Η Capital World Growth and Income Fund Inc (WGI) μαζί με τις Capital World Growth and Income Fund Inc (WGI) και Capital Income Builder κατείχαν από το 2009 συνολικά 47,853 εκατ μετοχές ΟΠΑΠ ή 15%. 
 Οι μετοχές είχαν αγοραστεί με μέσο κόστος κτήσης 20 ευρώ περίπου δηλαδή συνολική αξία επένδυσης 950 εκατ ευρώ.    Οι θέσεις αυτές του fund Capital είχαν ως στόχο προφανή, η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα δημιουργούσε σοβαρές προοπτικές κερδοφορίας.    Το σκηνικό στην Ελλάδα άλλαξε, οι ιδιωτικοποιήσεις πάγωσαν ενώ πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμη και εξόδου από το ευρώ.    Το πακέτο αυτό των αρνητικών συνδυασμών έχει οδηγήσει στην στρατηγική απόφαση το group Capital να αποχωρήσει από τον ΟΠΑΠ και την Ελλάδα.    Το Capital World Growth and Income Fund Inc (WGI), κατέχει στον ΟΠΑΠ, 15.924.542 μετοχές, κατεβάζοντας το ποσοστό κάτω από το όριο του 5%.
 H Capital Research and Management Company (CRMC),  κατέχει έμμεσα  15.708.938 μετοχές ήτοι ποσοστό 4,92%. Η ημερομηνία συναλλαγής κατά την οποία μεταβλήθηκε το όριο του 5% είναι η 08/06/2012, ο αριθμός δε των μετοχών (έμμεση συμμετοχή) πριν την κρίσιμη συναλλαγή ήταν 17.482.105 δηλαδή ποσοστό 5,48%.  Τον Μάιο η Capital Research and Management Company (CRMC), κατείχε  31.072.066 μετοχές ήτοι ποσοστό 9,7405% αρχές Μαΐου του 2012 κατείχε  32.929.066 δηλαδή ποσοστό 10,3225% 21 Μαΐου 
 Στις 26 Φεβρουαρίου του 2010 η Capital Research and Management Company - εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων - κατείχε 47.853.660 μετοχές ή ποσοστό 15,0011%. Βέβαια σημαντικό μέρος των μετοχών πουλήθηκαν στην Silchester International Investors LLP, μεγάλο επενδυτικό fund που ιδρύθηκε το 1994 και το οποίο κατέχει  15.995.648 μετοχές. Ωστόσο και αυτό σχεδιάζει να αποχωρήσει λόγω των θολών εξελίξεων στην Ελλάδα.   

 Η περίπτωση της Εθνικής…   

Στο παρελθόν και πριν την απαγόρευση του short selling σημαντικά hedge funds λάμβαναν short θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά στις τράπεζες.  

 Το Fortelus στην Εθνική, το Marshall Wace επίσης στην Εθνική, το Gladstone Capital Management στο ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Citadel advisors στον Τιτάνα και η Citigroup στην Πειραιώς με πάνω από 2 εκατ μετοχές short σε κάθε τράπεζα ή εταιρία δημιουργούσαν κλίμα.    Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι το Marshall Wace που διατηρούσε short θέση κοντά στα 2 εκατ μετοχές στην Εθνική εσχάτως αποχώρησε μετά τις 21 Μαΐου κατά παράδοξο τρόπο ενώ γνώριζαν οι πάντες ότι τέλη Μαΐου θα υπάρξει μεγάλη πίεση στην μετοχή της Εθνικής.    Οι ξένοι short αποχωρούν από το χρηματιστήριο γιατί απλά φοβούνται το μοιραίο γεγονός.   Η έξοδος από το ευρώ της Ελλάδος θα δημιουργήσει ένα μεγάλο χρηματιστηριακό κενό το οποίο αφήνει αδιάφορους τους επενδυτές.  
Εν συνεχεία που θα επανακάμψει το ενδιαφέρον μπορεί να επανέλθουν.  

www.bankingnews.gr
http://nyxtobaths.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ