Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Τα σενάρια για το ενδεχόμενο μαζικών αναλήψεων


Οι τράπεζες προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία από τη συνεχιζόμενη διαρροή καταθέσεων. Τις τελευταίες ημέρες συνεχίζονται οι αναλήψεις μεγάλου μέρους των χρημάτων που διαθέτουν τα νοικοκυριά σε λογαριασμούς εν μέσω σεναρίων, δηλώσεων και δημοσιευμάτων για πιθανή έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Τα στελέχη των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων εμφανίζονται μεν καθησυχαστικά, έχουν όμως προετοιμαστεί και βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο μαζικού bank run ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο συσκέψεις με τους επικεφαλής όλων των τραπεζών, στις οποίες έχουν εξεταστεί όλα τα πιθανά σενάρια αντιμετώπισης της κατάστασης σε περίπτωση που το συνολικό ποσό των καταθέσεων υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα πιθανά μέτρα που εξετάζεται να ληφθούν είναι η απαγόρευση εμβασμάτων στο εξωτερικό, η θέσπιση δραστικά χαμηλότερου ορίου για ανάληψη από τα ATM αλλά και ορίου στα ποσά που θα μπορεί να γίνεται ανάληψη από τα γκισέ.

Διευκρινίζεται πάντως ότι τα συνολικά ποσά καταθέσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέχουν πολύ από το συγκεκριμένο όριο, ουδείς όμως μπορεί να προεξοφλήσει το τι θα γίνει σε περίπτωση που επικρατήσει πανικός στους καταθέτες.

Είναι προφανές ότι οι συνέπειες ενός μαζικότατου bank run, με βάση πάντα τα υπό εξέταση σενάρια, θα είναι πολύ χειρότερες από οτιδήποτε άλλο ενδεχόμενο γίνει πραγματικότητα στις 18 Ιουνίου καθώς θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αγορά και στο σύνολο της οικονομίας. Για το σκοπό αυτό συστήνεται ψυχραιμία και όχι αποσπασματικές κινήσεις πανικού, που μόνο να επιδεινώσουν την κατάσταση μπορούν και τίποτα παραπάνω.
ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ