Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις και οι μετεκλογικοί σχεδιασμοί - Τα τρία βασικά σενάρια


Περίπου εξήντα ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 17ης Ιουνίου, το εκλογικό σκηνικό έχει αρχίσει να διαμορφώνεται , αλλά το βασικότερο όλων είναι ότι το μετεκλογικό σκηνικό: Δηλαδή ποια κυβέρνηση θα ακολουθήσει το βράδυ των εκλογών. Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει κυβέρνηση. Είτε η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα είτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς δεν θα πάρει το ρίσκο να υπονομεύσει την δημιουργία κυβέρνησης, έστω κυβέρνησης λίγων μηνών αφού τίποτα δεν δείχνει – τουλάχιστον αυτή την στιγμή – από τα «θεμελιώδη» μεγέθη όχι μόνο τα πολιτικά, αλλά και τα οικονομικά και τα κοινωνικά,  ότι θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα μακροημερεύσει.

Οι πλέον αισιόδοξοι μιλάνε για ορίζοντα νέας εκλογικής αναμέτρησης τις ευρωεκλογές του 2014, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες οι οποίοι καν δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους αυτή την στιγμή. Το κυρίαρχο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα την Κυριακή.

 Η ΝΔ διαρρέει ότι βρίσκεται μπροστά με 3-4% και το ίδιο δίνουν όλες οι εταιρείες που εξαρχής έδιναν μπροστά τη ΝΔ, όπως η Pulse, η Kapa, η MRB κλπ, ενώ η VPRC επιμένει να δίνει  μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή επί των αναποφάσιστων, όπως και η Public Issue.

Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πληγεί τόσο από την υπόθεση του «αντάρτικου» Αμυρά-Δούρου που αποκάλυψε το defencenet.gr, όσο και από τα «μπρος-πίσω» του Α.Τσίπρα για το ευρώ.

Από εκεί και πέρα η ΝΔ «πάει σπρώχνοντας». Μπορεί να τερματίσει πρώτη, αλλά η πολιτική δυναμική της περιορίζετα σε "τσιμπλογήματα" επί του ΠΑΣΟΚ,  των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την απορρόφηση της ΔΗΣΥ και την λεηλασία, Δράσης,  ΛΑΟΣ. Στη ΝΔ ισχυρίζονται ότι έχουν περιορίσει τους Ανεξάρτητους στο μισό της δύναμής τους της 6ης Μαϊου, δηλαδή στο 5%, αλλά οι συνεργάτες του Π.Καμμένου γελάνε με νόημα...

Παραδόξως, ίσως τη νίκη θα τη δώσει στη ΝΔ … το ΠΑΣΟΚ! Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο αστικός χώρος του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από τους οποίους στο παρελθόν είχαν ψηφίσει ΝΔ, πάνε προς ΝΔ.

Το ερώτημα είναι μια ΝΔ με 30% και ένα ΠΑΣΟΚ με 10% πόσες έδρες μπορούν να δώσουν στη Βουλή: Ανάλογα με την δύναμη των κομμάτων στις μεγάλες περιφέρειες, μπορούν να δώσουν από 155 (135+20) μέχρι 160 βουλευτές.
Στη ΝΔ υπολογίζουν και την ΔΗΜΑΡ (είναι φοβερή η περίπτωση της ΔΗΜΑΡ! Τέτοιο κόμμα- μπαλαντέρ δεν έχει ξανακάνει την εμφάνισή του στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, αφού τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινάνε από την ΔΗΜΑΡ τον σχηματισμό κυβέρνησης!)  με περίπου 20 βουλευτές, άρα υπό όρους μπορεί να φτάσουν και τις 180 και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση  «a la Παπαδήμος», όπου την θέση του ΛΑΟΣ θα την έχει η ΔΗΜΑΡ.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορέσει να επιβιώσει για χρονικό ορίζοντα τέτοιο που να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό που άφησε η … προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου! Με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25-27%, τους Ανεξάρτητους, «ενηλικιωμένους» μέσα στη Βουλή, την Χρυσή Αυγή στο ίδιο τέμπο να «ρουφάει» δεξιούς και φυσικά το ΚΚΕ και τον κόσμο στους δρόμους σε μια ταξική σύγκρουση που θα κάνει τα Δεκεμβριανά του 2008 να μοιάζουν με «παιδικό πάρτι».

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, πάλι στη ΔΗΜΑΡ υπολογίζει, σε κάλεσμα στο ΚΚΕ, αλλά και στους Ανεξάρτητους και στο ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον για ψήφο ανοχής. Αλλά μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα μια τέτοια κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να … ξαναγνωριστεί με όλο τον πλανήτη;

Το πιθανότερο όλων: Επειδή καμία κυβέρνηση δεν θα επιβιώσει χωρίς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και χωρίς ΝΔ (άλλωστε ο Ε.Βενιζέλος έχει πει ότι για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση θέλει και το δεύτερο κόμμα μέσα) θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση που θα αφήσει έξω  ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή ή μάλλον Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ αφού φαίνεται ότι το κόμμα των «σκληρών» της δεξιάς προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις του Περισσού. Ή εν πάση περιπτώσει θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής από τα πέντε κόμματα που προαναφέραμε.
Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι θνησιγενής και οδηγεί σε περιπέτειες…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ