Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ 1453 . ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ''ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ..''






Ολοι το ειχαν καταλαβει ,επρεπε να πολεμησουν μεχρι το τελος δεν υπηρχε αλλη  διεξοδος διαφυγης.
Απο το βαθος ,ακουστηκαν ψαλμωδιες,κληρος και λαος,εψελναν το ''Κυριε Ελεησον',η πομπη περασε ολο το μηκος των τειχων,οι στρατιωτες ευλαβικα ,με δακρυα στα ματια εκαναν τον σταυρο τους,ο ηλιος ειχε δυσει,αραγε θα τον ξαναβλεπαν;Σε λιγο ,το ηξεραν ,θα αρχιζε η επιθεση.
''Ποιος μπορει να διηγηθει,τα δακρυα,και τους θρηνους των ανακτορων!.Και ενας ξυλινος η πετρινος ανθρωπος ακομη,θα εκλαιε'' γραφει ο Φραντζης
Βραδιασε στην Βασιλευουσα.Η προτελευταια φαση του δραματος γραφεται στην Αγια Σοφια οπου ο Αυτοκρατορας ,οσοι Αξιωματικοι και στρατιωτες δεν ειχαν υπηρεσια και ολος ο λαος,μαζευτηκαν για την τελευταια Ορθοδοξη Χριστιανικη Ακολουθια.
Δεν χρειαζεται μεγαλη προσπαθεια της φαντασιας για να 'δουμε' την σκηνη.Ολοι ησαν εκει ,Ενετοι ,Γενουατες,Δυτικοι ιερεις ,και τωρα καταλαβαιναν ολοι,οτι οι ανταγωνισμοι που τους ετρωγαν τοσα χρονια ηταν τελικα  τοσο μικροι,μπροστα στο μεγαλο κακο που τους περιμενε.Το φως των κεριων ,επαιζε παραξενο παγνιδι με τις αστραφτερες ενδυμασιες των αρχοντων,το τελευταιο παγνιδι.
Το 'Τη Υπερμαχω' δονουσε την αστραφτερη εκκλησια,το βουβο κλαμα,γινονταν γεφυρα με το Θειο,οι μανες εσφιγγαν στην αγγαλια τους τα παιδια ,που χαζευαν τον κοσμο και τα λαμπιρισματα των κεριων και των στολων.
Ο Αυτοκρατωρ και η ακολουθια του ,αναμεσα στο πληθος ψυχραιμοι, παραδειγματα θαρρους,εψελναν και αυτοι....τους τελευταιους τους ψαλμους.Ακολουθως μεταλαβαν των ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ, αποχαιρετησαν τον Πατριαρχη και αγερωχοι αφου εμψυχωσαν για μια ακομη φορα το λαο ,εφυγαν ,Ννα ειναι ακριβειςστο ραντεβου τους με την Ιστορια ,με την  αιωνιοτητα.Η Ιερη Ακολουθια ηταν μια επιθανατιος λειτουργια ,συμφωνα δε με το πνευμα της Αυτοκρατοριας,η Ακολουθια ,επρεπε να γινει δημοσια ,στην πιο ωραια Εκκλησια της Χριστιανοσυνης ,μπροστα στον τελευταιο ηρωικο Αυτοκρατορα.
 Η σκηνη της τελευταιας Λειτουργειας στην Αγια Σοφια ,το τελευταιο 'Τη Υπερμαχω' ειναι απο τις πιο τραγικες σκηνες της Ιστοριας,αν οχι η τραγικωτερη 

 ΤΡΙΤΗ ΒΡΑΔΥ ΜΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΤΗΣ 28 ΠΡΟΣ 29 ΜΑΙΟΥ 1453 ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ .

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ .ΕΠΕΣΕ ΩΣ ΑΠΛΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ,ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ,ΕΠΕΣΑΝ ΗΡΩΙΚΑ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ

ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ,ΝΑ ΑΝΑΨΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ,ΣΕ ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ,ΜΑΧΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΑΧΩΝ

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
ΠΗΓΉ

Προτού επισφραγίσει με έργα, όσα είπε στη σύναξη του παλατιού της 28ης του Μάη, ο Κωνσταντίνος σαν τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, αποτέλεσε το ύστατο χρέος που αισθανόταν σαν Χριστιανός. Κατά την τελευταία εκείνη νύκτα της μακράς και πολυκύμαντης ζωής της Αυτοκρατορίας, ετελείτο κατανυκτική θεία λειτουργία για τελευταία φορά μέσα σ’ αυτό τον ιερό χώρο, τον Ιερό ναό της του Θεού Σοφίας. Αυτοκράτορας, Πρωθυπουργός, Π

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/10748, Ἀντίβαρο
Κατά την τελευταία εκείνη νύκτα της μακράς και πολυκύμαντης ζωής της Αυτοκρατορίας, ετελείτο κατανυκτική θεία λειτουργία για τελευταία φορά μέσα σ’ αυτό τον ιερό χώρο, τον Ιερό ναό της του Θεού Σοφίας. Αυτοκράτορας, Πρωθυπουργός, Πατριάρχης, κλήρος και λαός με έκσταση και κατάνυξη με δάκρυα στα μάτια ψάλλουν προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον τον Ακάθιστο Ύμνο. «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα Νικητήρια…» Ο Αυτοκράτορας, Άνθρωπος και Μαχητής, με συντριβή καρδιάς και θλίψιν πολλήν ,προσέρχεται στην ωραίαν πύλη και γονυπετής, κοινωνεί των αχράντων μυστηρίων, αφού καλός χριστιανός όπως ήτο ζήτησε συγχώρεση από τους χριστιανούς αδελφούς του. Τον Κωνσταντίνον ακολουθούν οι άρχοντες, οι συναγωνιστές του και το εκκλησίασμα. Εκείνες πραγματικά οι στιγμές ήταν οι ωραιότερες και τελευταίες, της μαρτυρικής ζωής ,του τραγικού τούτου τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα. Μετά τη θεία λειτουργία ο Κωνσταντίνος, μεταβαίνει στο παλάτι, για λίγο χρόνο, και αφού ζητά συγχώρεση από όλους τους παρευρισκομένους, ξεκινά για το Στρατηγείο του, παρά την πύλη του Ρωμανού.

Περισσότερα: http://www.antibaro.gr/article/10748, Ἀντίβαρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ