Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Υποκατάστατο κρέατος – Seitan


Το Seitan, είναι ένα υποκατάστατο κρέατος το οποίο χρησιμοποιούν πολύ οι φανατικοί οπαδοί της χορτοφαγίας και οι vegan. Επειδή είναι πλούσιο σε πρωτείνες, αποτελεί ένα εξαίρετο υποκατάστατο κρέατος για αυτούς και έχει πολλούς τρόπους μαγειρέματος/ψησίματος. Μπορεί να μαγειρευτεί βραστό, στον φούρνο, να γίνει τηγανητό, στα κάρβουνα, να το κάνουμε σαν κεφτεδάκια/μπιφτέκια, σαν ρολό ή ακόμα και σαν φιλετάκια.
Για να φτιάξουμε Seitan, χρειαζόμαστε πολύ απλά, αλεύρι και νερό. Το αλεύρι που φτιάχνουμε το ψωμί μας, είναι αρκετά καλό και δεν χρειάζεται να ψάχνουμε σε ειδικά καταστήματα vegan, για “ιδιαίτερα” άλευρα. Παίρνουμε την ποσότητα αλευριού που θέλουμε πχ 1 κιλό και προσθέτουμε σταδιακά τόσο νερό, ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη, σαν του ψωμιού η οποία ναι μεν να είναι εύπλαστη αλλά δεν θα κολλά στα χέρια μας. Αφού ετοιμάσουμε την ζύμη μας, την αφήνουμε για 10-30 λεπτά σε ένα μπωλ, να ξεκουραστεί. Στο βίντεο παρακάτω, θα δείτε ότι αφήνει την ζύμη μέσα σε νερό, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Είτε με τον ένα τρόπο, είτε με τον άλλο γίνεται.
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα… :) Το Seitan, στην ουσία αποτελείτε από την γλουτένη που έχει σχηματιστεί στην ζύμη μας. Πρέπει λοιπόν να αφαιρέσουμε όλο το άμυλο, που έχει αυτή. Για το λόγο αυτό, βάζουμε την ζύμη μας σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να καλύψει την ζύμη. Ζυμώνουμε μέσα στο νερό και παρατηρούμε ότι το χρώμα του νερού αλλάζει και γίνεται άσπρο σαν το γάλα. Αυτό είναι το άμυλο, που αφαιρείτε. Πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τόσες φορές, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο που το νερό να μην γίνεται σαν γάλα, αλλά να έχει μόνο μια μικρή θολούρα. Δεν θέλουμε να είναι και τελείως διάφανο.
Η υφή της ζύμης, κατά το ζύμωμα μέσα στο νερό θα αλλάξει. Αρχικά θα δείχνει ότι διαλύεται αλλά αργότερα θα σφίξει και θα γίνει ελαστική. Επίσης το μέγεθος της θα μειωθεί αρκετά. Όταν το νερό γίνεται απλά θολό και ταυτόχρονα η υφή της ζύμης θα είναι ελαφρώς ελαστική, τότε είναι η στιγμή να σταματήσουμε το ζύμωμα, καθώς αν προχωρήσουμε παραπέρα, θα σφίξει πολύ.
Αυτό είναι το Seitan. Από εδώ και πέρα, το μαγειρεύουμε όπως θέλουμε. Επειδή από μόνο του δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση, φροντίζουμε να προσθέσουμε κατά το μαγείρεμα αρκετά μπαχαρικά/αρωματικά. Συνηθίζεται, αρχικά να του κάνουν ένα βράσιμο σε κατσαρόλα με αρκετό νερό και μπόλικα μπαχαρικά και μετά από αυτό το πρώτο βράσιμο είτε το καταναλώνουμε όπως είναι, είτε συνεχίζουμε και μπορούμε να το κάνουμε ψητό στο φούρνο ή στα κάρβουνα ή ότι άλλο θέλουμε. Στο Internet υπάρχουν πολλές συνταγές οι οποίες είναι αρκετά πρωτότυπες και θα εκπλαγείτε για το τι μπορούμε να φτιάξουμε με αυτό. Μεταχειριστείτε το σαν κιμά ή σαν ένα κομμάτι “ψαχνό κρέας” και κάντε το μπιφτέκια, κεφτέδες, μπουκίτσες, φιλέτα, μπριζόλες κα. Είναι ένας πολύ έξυπνος και διαφορετικός τρόπος, για να χρησιμοποιήσουμε το αλεύρι μας, ειδικά σε δύσκολες εποχές.
Σε αυτήν την σελίδα http://vegetarian.about.com/od/glossary/g/Seitan.htm θα βρείτε αρκετές συνταγές, αλλά με μια δική σας έρευνα θα βρείτε πολύ περισσότερες.



http://fugazigr.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ