Όπως τονίζει ο αναλυτής κ. Jens Nordvig, οι επενδυτές που έχουν στα χέρια τους σήμερα ευρω-assets, και υποχρεώσεις σε ευρώ, είναι ξεκάθαρα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της μετατροπής αυτών τους των θέσεων, σε νέα εθνικά νομίσματα.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η "νέα δραχμή" θα είναι το ευρωπαϊκό νόμισμα που θα υποστεί την μεγαλύτερη υποτίμηση στη μετά το ευρώ εποχή. Όπως σημειώνει η Nomura, η Ελλάδα είναι η χώρα της της ζώνης του ευρώ που εμφανίζει τη πιο "σοβαρή λανθασμένη μετατόπιση της ισοτιμίας". Όπως εξηγεί, πριν από το ευρώ, ενώ το ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κυμαινόταν σε μέσο όρο στο 2,4% του ΑΕΠ με κορυφή το 3,8%, στην μετά ευρώ εποχή, ο μέσος όρος του εκτινάχθηκε στο 9,1% ενώ η κορυφή του άγγιξε το 14,6%.
Για τις άλλες χώρες εταίρους μας που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση η Nomura εκτιμά πως το νόμισμα της Πορτογαλίας θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 47,2%, της Ισπανίας κατά 35,5%, της Ιρλανδίας κατά 28,6% και της Ιταλίας κατά 27,3%.
Υψηλό κίνδυνο βλέπει η Nomura και για το Βέλγιο, του οποίου το νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 23,9% και στα 1,02 δολάρια, ενώ το νέο φινλανδικό νόμισμα θα χάσει μόνο το 6,7% της αξίας του, αγγίζοντας τα 1,25 δολάρια.
Τέλος, η Nomura προβλέπει πως το εθνικό νόμισμα της Γερμανίας όχι μόνο δεν θα υποστεί υποτίμηση αλλά θα ανατιμηθεί κατά 1,3%
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου