Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Η ψεύτικη «προσφυγική κρίση»

του Τιερί Μεϊσάν, Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία)
Η αριστερή πλευρά αυτής της φωτογραφίας δημοσιεύτηκε ευρέως από τον ατλαντικό τύπο. Το θύμα, ένα Κουρδόπουλο από τη Συρία, ο Aylan Kurdi, υποτίθεται ότι τον έφερε η θάλασσα. Ωστόσο, το σώμα του είναι κάθετο προς τα κύματα αντί να είναι παράλληλο. 
Η παρουσία στο δεξί μέρος της εικόνας ενός επίσημου Τούρκου φωτογράφου επιβεβαιώνει την ιδέα μιας σκηνοθεσίας. Στο βάθος, διακρίνονται λουόμενοι.
Ενώ τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης προκαλούν τη συγκίνηση, δείχνοντας φωτογραφίες ενός πνιγμένου παιδιού και ανταποκρίσεις σχετικά με τα πλήθη που διασχίζουν τα Βαλκάνια με τα πόδια, ο Τιερί Μεϊσάν (Thierry Meyssan) ισχυρίζεται ότι αυτές οι εικόνες είναι κατασκευασμένες. Βέβαια, εξυπηρετούν τα συμφέροντα του αφεντικού των Γερμανών αφεντικών Ulrich Grillo, και του ΝΑΤΟ. Αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη το φαινόμενο στο σύνολο του και οδηγούν τους Ευρωπαίους σε απροσάρμοστες αντιδράσεις.
Ένα κύμα συγκίνησης κυρίευσε βάναυσα τους πληθυσμούς που ζουν στο χώρο του ΝΑΤΟ. Συνειδητοποίησαν ξαφνικά την τραγωδία των προσφύγων στη Μεσόγειο, μια τραγωδία που διαρκεί χρόνια με τη μόνιμη αδιαφορία τους.

Η στροφή αυτή είναι οφείλεται στη δημοσίευση μιας φωτογραφίας που δείχνει ένα πνιγμένο παιδί σε μια τουρκική παραλία. 
Δεν έχει σημασία ότι αυτή η εικόνα είναι ένα χοντρό μοντάζ: η θάλασσα πετά τα πτώματα παράλληλα με τα κύματα, ποτέ κάθετα. 
Δεν έχει σημασία ότι αναπαράχθηκε στιγμιαία στα πρωτοσέλιδα σχεδόν όλων των εφημερίδων στη περιοχή του ΝΑΤΟ σε λιγότερο από δύο ημέρες. Ήδη σας έχομε πει πολλές φορές ότι ο δυτικός τύπος είναι ελεύθερος και πλουραλιστικός.

Συνεχίζοντας με το ίδιο μοτίβο, οι τηλεοράσεις πολλαπλασίασαν τις  ανταποκρίσεις για την έξοδο χιλιάδων Σύρων, με τα πόδια, μέσω των Βαλκάνιων. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο πέρασμα της Ουγγαρίας, η οποία έχτισε πρώτα ένα περιττό φράγμα με συρματοπλέγματα, και μετά πολλαπλασίαζε τις αντιφατικές αποφάσεις, έτσι ώστε να μπόρεσαν να κινηματογραφήσουν τα πλήθη που βάδιζαν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και καταλαμβάνοντας συρμούς.
συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ