Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

ΠΛΑΣΜΑ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΠΛΑΣΜΑ


Το πλάσμα είναι η «τέταρτη κατάσταση της ύλης».
Τα στερεά , υγρά, και αέρια είναι οι τρείς οικίες καταστάσεις της ύλης.
Παρ΄ όλα αυτά, η συνηθέστερη μορφή ύλης στο σύμπαν είναι το πλάσμα, ένα αέριο από ιονισμένα άτομα. Επειδή τα άτομα του πλάσματος είναι ελεύθερα και τα ηλεκτρόνια δραπετεύουν από το άτομο, τα ατομικά σωματίδια είναι ηλεκτρικά φορτισμένα και μπορούμε εύκολα να τα χειριστούμε με ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία.
Το πλάσμα είναι η πιο άφθονη μορφή ορατής ύλης στο σύμπαν και σχηματίζει τον Ήλιο , τά άστρα και τα διαστρικά αέρια νέφη .
Το πλάσμα μας ξενίζει διότι το συναντάμε σπάνια . Μπορούμε όμως να το δούμε με την μορφή των κεραυνών , του Ήλιου ή του εσωτερικού της τηλεόρασης «πλάσμα» πού έχετε στο σπίτι σας.
Εάν ένα αέριο θερμανθεί σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία και μετατραπεί σε πλάσμα , μπορεί να υποστεί επεξεργασία και να αποκτήσει την μορφή φύλλου ή παράθυρου.
Πλάσμα τέταρτη μορφή της ύλης
Τόσο στη Φυσική όσο και στη Χημεία πλάσμα ονομάζουμε ένα σώμα το οποίο δεν έχει συγκεκριμένο όγκο και σχήμα, στο οποίο βρίσκονται σε ελεύθερη μορφή ηλεκτρικά φορτισμένα ατομικά σωματίδια (ιόντα και ηλεκτρόνια).
Υπάρχουν δύο ορισμοί του πλάσματος:
Πλάσμα είναι ιονισμένο αέριο
Πλάσμα είναι η κατάσταση της ύλης η οποία αποτελείται από ελεύθερα ιόντα και ηλεκτρόνια.
Ο ένας ορισμός θεωρεί το πλάσμα μορφή αερίου, ενώ ο άλλος όχι και το κατατάσσει ως τέταρτη μορφή της ύλης. Το πλάσμα διαφέρει από ένα μη-ιονισμένο αέριο.
Σχηματίζεται όταν ένα αέριο γίνει πολύ υπέρθερμο με αποτέλεσμα ηλεκτρόνια να δραπετεύσουν από το άτομό τους και να γίνουν ελεύθερα (ελεύθερα ηλεκτρόνια]. Το πλάσμα συνίσταται επομένως από ελεύθερα ηλεκτρόνια και ιόντα, άτομα ή μόρια που έχουν χάσει ή αποκτήσει ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια, και είναι η υπεριονισμένη κατάσταση της ύλης.
Πλάσμα συναντάται στον Ήλιο, στους αστέρες, στο μεσοαστρικό χώρο και τους κεραυνούς.
Ο ηλιακός άνεμος αποτελείται από πλάσμα.
Σε συνθήκες εργαστηρίου δημιουργείται σε θερμοπυρηνικούς αντιδραστήρες και στους σωλήνες φωτισμού που περιέχουν το αέριο νέον.
Σε αντίθεση με τα άλλα αέρια το πλάσμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.
Το πλάσμα, που μερικές φορές αναφέρεται ως "η τέταρτη κατάσταση της ύλης" (εκτός από τη στερεή, την υγρή και την αέρια), αναφέρεται σε αυτή την περίπτωση σε ένα αέριο στο οποίο έχει παρωχευθεί αρκετή ενέργεια για να αποχωριστούν τα άτομα από τα ηλεκτρόνιά τους (ιονισμός] και να παραχθεί ένα νέφος από ιόντα και ηλεκτρόνια.
Επειδή τα σωματίδια αυτά είναι ιονισμένα (φορτισμένα), το αέριο συμπεριφέρεται διαφορετικά από ένα ουδέτερο αέριο, για παράδειγμα όταν υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Το πλάσμα ως θερμοδυναμική φάση εκδηλώνει διαφορετικές ιδιότητες από τις ιδιότητες των αερίων.
Η θερμοκρασία, για παράδειγμα, στην οποία τα σωματίδια από τα οποία αποτελείται αποκτούν συγκεκριμένο φάσμα ταχυτήτων εξαρτάται από τον βαθμό ιονισμού (δηλαδή την ένταση του ηλεκτρικού πεδίου).
Το φαινόμενο αυτό έχει σημαντικές τεχνολογικές εφαρμογές, καθώς τεχνολογικές διεργασίες που μέχρι τώρα πραγματοποιούνταν με χρήση μη-ιονισμένων-αερίων σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν πλέον να γίνονται με χρήση πλάσματος σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Το οικονομικό όφελος είναι προφανές.
Αλλά και διεργασίες ανέφικτες με χρήση αερίων γίνονται τεχνικά δυνατές με χρήση πλάσματος

Μία βασική διαφορά του πλάσματος από τις άλλες βασικές καταστάσεις της ύλης είναι ότι ο όγκος και το σχήμα του εξαρτάται σημαντικά από τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία, από τα οποία συνήθως δημιουργείται, όπως και ο κεραυνός.
Η θερμοκρασία του πλάσματος έιναι υπερβολικά υψηλή, αλλά η πίεση υπερβολικά χαμηλή. Αν το πλάσμα προσκούσει σε άλλο σώμα τότε ψύχεται αμέσως χωρίς να θερμάνει το άλλο σώμα.





ΤV plasma
Τα πάνελ των μοντέρνων τηλεοράσεων plasma συνήθως αποτελούνται από “πυρήνες” γεμάτους με αέριο, το οποίο είναι “παγιδευμένο” ανάμεσα σε δύο πλάκες από γυαλί. Όταν η τηλεόραση ανοίγει, το αέριο μετατρέπεται ηλεκτρικά σε πλάσμα, το οποίο “ανάβει” τον φώσφορο και παράγει φως.

Αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τον πλανήτη μας και εν όψει της Συνάντησης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον με θέμα την κλιματική αλλαγή , η Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας ως ουραγό τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία και ΗΠΑ ν' ακολουθούν, έχει διαμορφώσει μία ολοκληρωμένη και αποφασιστική ενεργειακή & περιβαλλοντική πολιτική βάσει σαφών στόχων - χρονοδιαγραμμάτων με σκοπό την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ένας από τους στόχους αυτούς είναι η εξοικονόμηση τουλάχιστον του 20% της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020.
Ένα από τα προβλεπόμενα μέτρα είναι η καθιέρωση προτύπων και ετικετών ενεργειακής απόδοσης για όλα τα προϊόντα τεχνολογίας, αλλά και η απαγόρευση των ενεργοβόρων μοντέλων τηλεοράσεων μεταξύ των οποίων και οι Plasma σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να απαγορευτούν και τα αδηφάγα μοντέλα κι άλλων ηλεκτρικών συσκευών.





ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ LCD, CRT με PLASMA
Όταν οι τηλεοράσεις με οθόνη Plasma και LCD πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά έκαναν θραύση. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και οι καταναλωτές δεν γνώριζαν ποια να αγοράσουν. Τις οθόνες Plasma που λόγω του μεγάλου τους μεγέθους αποκαλούνταν “4x4” του σαλονιού ή τις LCD που έφεραν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά;
Σήμερα, οι Plasma εξακολουθούν να κερδίζουν το αγοραστικό ενδιαφέρον λόγω της χαμηλότερης τιμής, μεγαλύτερης οθόνης και καλύτερης ποιότητας υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Επίσης, προτιμώνται περισσότερο από επιχειρήσεις (καφέ-μπαρ, ινστιτούτα αισθητικής, super-markets, πρακτορεία τυχερών λαχείων κλπ), αεροδρόμια, οργανισμούς, οικίες κλπ. Οι LCD είναι ακριβότερες, έχουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και καλύτερη απόδοση λόγω εξειδικευμένων χαρακτηριστικών.
Σε μετρήσεις που έγιναν οι τηλεοράσεις Plasma βρέθηκαν να καταναλώνουν έως και 4 φορές μεγαλύτερη ηλεκτρική ενέργεια και διοξείδιο του άνθρακα από τις παραδοσιακές τηλεοράσεις CRT (cathode ray tube) ενώ μικρότερη είναι η διαφορά με τις LCD.Η αναφορά που γίνεται στον Τύπο ότι όσο μεγαλώνει το μέγεθος της οθόνης τόσο αυξάνεται και η κατανάλωση ενέργειας της Plasma είναι σχετική.
Για παράδειγμα, η τηλεόραση Plasma, Pioneer PDP - LX609A με οθόνη 60 ιντσών καταναλώνει 499 Watts με συνεχή και μεγάλη χρήση (π.χ. Κύπελλο Ποδοσφαίρου, Ολυμπιακοί κλπ) ενώ η τηλεόραση Plasma Panasonic TH-50PZ80A με μικρότερη οθόνη 50 ιντσών καταναλώνει 555 Watts δηλαδή περισσότερη ενέργεια.Αντίστοιχα, μία τηλεόραση LCD Samsung LA52A750 με οθόνη 52 ιντσών καταναλώνει 290 Watts με συνεχή & μεγάλη χρήση ενώ η LCD μοντέλου της Sony καταναλώνει 355 Watts.
Στις οθόνες 42 ιντσών, μία Plasma Pioneer PDP-42MXE20 καταναλώνει 285 Watts με συνεχή & μεγάλη χρήση εκεί όπου η αντίστοιχων ιντσών LCD της Toshiba 42X3000A καταναλώνει 350 Watts δηλαδή περισσότερη ενέργεια.
Στις οθόνες 37 ιντσών, κάποιο μοντέλο Plasma καταναλώνει 250 Watts σε συνήθη χρήση (2-3 ώρες / ημέρα), το αντίστοιχο LCD 200 Watts ενώ η τηλεόραση CRT 150 Watts κ.ο.κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ