Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι λόγω της κατάστασης στην Ρωσία;


Eκτίναξη στις τιμές των σιτηρών λόγω παρατεταμένης ξηρασίας
Φόβους για νέα παγκόσμια κρίση τροφίμων ανάλογη εκείνης του 2008 εμπνέει η παρατεταμένη ξηρασία στη Ρωσία και σε άλλες ασιατικές χώρες παραγωγούς που πλήττει την παραγωγή σιτηρών, προκαλώντας τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών που έχει σημειωθεί από τη δεκαετία του 1970.
Η Ρωσία βλέπει να χάνεται το 1/5 της παραγωγής της και οι ενώσεις παραγωγών σιτηρών της χώρας προβλέπουν μείωση των εξαγωγών τους από 30% έως 44% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2009. Το 2009 η παραγωγή της έφθασε στα 97 εκατ. τόνους, αλλά το υπουργείο Γεωργίας εκτιμά πως φέτος θα περιοριστεί στα 85 εκατ. τόνους. Η ένωση Ρώσων παραγωγών σιτηρών, όμως, προέβη σε μια ακόμη πιο απαισιόδοξη εκτίμηση, προβλέποντας πως η σοδειά δεν θα υπερβεί τα 72 με 78 εκατ. τόνους. Δεν αποκλείει, μάλιστα, το χείριστο δυνατό σενάριο, να περιοριστούν φέτος στο μισό οι εξαγωγές, δηλαδή κάπου ανάμεσα στα 11 με 19,5 εκατ. τόνους.
Στην αντίπερα όχθη, ο Καναδάς, που επίσης συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες εξαγωγούς χώρες σιτηρών, προβλέπει τη χαμηλότερη σοδειά σιτηρών από το 2002 εξ αιτίας βαρύτατων βροχοπτώσεων που κατέστρεψαν μέρος της παραγωγής του ή ακόμη και απέτρεψαν την καλλιέργεια εκτάσεων γης. Οι βαρύτατες βροχοπτώσεις που πλήττουν τη Βραζιλία δυσχεραίνουν, άλλωστε, και τις εξαγωγές της ζάχαρης, με αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής της στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Τη Δευτέρα, οι τιμές των σιτηρών στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο 8%, φθάνοντας στα 211 ευρώ ο τόνος, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, ενώ είχε προηγηθεί στη διάρκεια του Ιουλίου αύξηση των τιμών κατά 42%, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε μηνιαία βάση μέσα στα τελευταία τουλάχιστον 51 χρόνια. Αντίστοιχα, τα προθεσμιακά συμβόλαια σημείωναν αύξηση 67% από τον Ιούνιο, οπότε είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών. Χθες, πάντως, υποχώρησαν 1,6%. Το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα και η παρατεταμένη ξηρασία πλήττει τους σιτοβολώνες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Καζαχστάν, τριών από τις δέκα σημαντικότερες χώρες εξαγωγούς σίτου που αποτελούν τους κύριους προμηθευτές των χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Το αποτέλεσμα είναι να σπεύδουν οι χώρες αυτές να αυξήσουν τις προμήθειές τους φοβούμενες ελλείψεις στην αγορά. Την περασμένη εβδομάδα, η Αίγυπτος, που είναι πρώτη σε εισαγωγές σίτου στον κόσμο, αγόρασε 180.000 μετρικούς τόνους σίτου, πραγματοποιώντας τη δεύτερη αγορά της μέσα σε δύο εβδομάδες και υπερβαίνοντας τον αρχικό της σχεδιασμό. Την ίδια στιγμή, η Κίνα καλεί τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη συγκέντρωση αποθεμάτων σιτηρών. Στόχος όλων είναι να αποτραπεί μια επανάληψη της κρίσης του 2008, όταν εκδηλώθηκαν μεγάλης κλίμακας κοινωνικές ταραχές σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Αϊτή και το Πακιστάν εξ αιτίας της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων σε απρόσιτα για τους πληθυσμούς τους επίπεδα.
Σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη, οι δυσκολίες που δημιουργούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες στα λιμάνια της Βραζιλίας δυσχεραίνουν τις φορτώσεις, με αποτέλεσμα να έχει φθάσει η τιμή της στα 18 σεντς η λίβρα, ενώ είχε σταθεροποιηθεί την τελευταία δεκαετία σε επίπεδα ανάμεσα στα 8 και τα 15 σεντς η λίβρα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_04/08/2010_410224
Η Ρωσία, τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές σιτηρών έκλεισε προσωρινά τα σύνορα καλώντας μάλιστα Ουκρανία, Λευκορωσία και Καζακστάν να σταματήσουν τις εξαγωγές προκειμένου να μειωθεί η τιμή σιτηρών στην περιοχή τους. Κάτι τέτοιο όμως αν διαρκούσε για πολύ καιρό θα προκαλούσε τεράστια αύξηση των διεθνών τιμών σε καλαμπόκι, σόγια, δημητριακά εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος χιλιάδων προϊόντων.


Η ενδεχόμενη κρίση στην αγορά σιτηρών, λόγω των πυρκαγιών στη Ρωσία και των αποφάσεων της κυβέρνησης της χώρας για «πάγωμα» των εξαγωγών, εντείνει τη «ρευστότητα» στη ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου.
Ο συνδυασμός της στασιμότητας που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό η Κίνα, της εκτεταμένης χωρητικότητας που αναμένεται να πέσει στη θάλασσα τον επόμενο χρόνο, αλλά και των νέων παραγγελιών που αυξάνονται, έχει δημιουργήσει προβληματισμό στη ναυτιλιακή κοινότητα.
Οι πυρκαγιές που έχουν πλήξει τη Ρωσία, ο παρατεταμένος καύσωνας και η ξηρασία, ώθησαν τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να ανακοινώσει επιβολή εμπάργκο στην εξαγωγή σιτηρών.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Πούτιν, η ρωσική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω (-15 έως -20 εκατ. τόνους) τις εκτιμήσεις για το ύψος της φετινής σοδειάς, που ως συνήθως κυμαίνεται γύρω στα 90 με 100 εκατ. τόνους.
Από την άλλη πλευρά όμως, παράγοντες της αγοράς δημητριακών, όπως έχει γράψει η «Ν», εξέφραζαν φόβους πως η ρωσική παραγωγή μπορεί να είναι ακόμη μικρότερη, κοντά στα 63 εκατ. τόνους.
Πέρυσι η Ρωσία, μία από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής δημητριακών στον κόσμο, είχε εξαγάγει 18,3 εκατ. τόνους σταριών.
Μειωμένη εξάλλου αναμένεται να είναι, μέχρι το τέλος του χρόνου, και η παραγωγή της Ουκρανίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, που δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρωσίας, αλλά και του Καναδά. Βέβαια, μετά τα τελευταία γεγονότα, έχει εκφρασθεί η επιθυμία να αυξηθούν τα επίπεδα παραγωγής στον υπόλοιπο κόσμο.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1853067

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ