Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ψηφίστηκε το ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της Αριστεράς.
Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν και δύο τροπολογίες που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο. Με την πρώτη παρατείνεται υπό προϋποθέσεις, από 6 σε 10 έτη, ο χρόνος μίσθωσης των καταστημάτων που λειτουργούν στις κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και, με τη δεύτερη, καθορίζεται η οργάνωση των υπηρεσιών της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης.
Από 1ης Σεπτεμβρίου
Ο νέος νόμος, όσον αφορά στο σκέλος του εξωδικαστικού συμβιβασμού ενεργοποιείται από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ από τις αρχές του 2011 θα αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο δικαστήριο για τη ρύθμιση των οφειλών. Μέχρι τότε (έξι μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ) δεν θα γίνονται πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία ή στο μοναδικό ακίνητο ενός υπερχρεωμένου πολίτη. Ο νόμος ορίζει ότι προστατεύεται από τον πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία για ποσό που ισούται με το αφορολόγητο όριο για την απόκτησή της, συν 50%.
Οι φάσεις της ρύθμισης
Φάση 1: Εξωδικαστικός συμβιβασμός
Πριν από την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές, η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αναλαμβάνει ένας από τους εξής: ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Φάση 2: Αίτηση στο Ειρηνοδικείο της περιοχής διαμονής του οφειλέτη
Η αίτηση περιλαμβάνει:
α) κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου
β) κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών
γ) σχέδιο διευθέτησης των οφειλών
δ) τη βεβαίωση για τη διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού
ε) υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.
Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί κ.λπ.) με ασφαλιστικά μέτρα.
Φάση 3: Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον δικαστηρίου
Ο συμβιβασμός είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 51% των οφειλών. Προϋπόθεση: η συμφωνία των πιστωτών με εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού:
Στο πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης: επιδίδεται το σχέδιο διευθέτησης στους πιστωτές.
Στο δεύτερο μήνα: απάντηση ή πρόταση τροποποιήσεων από πιστωτές.
Στο πρώτο 15ήμερο του τρίτου μήνα: υποβολή τροποποιημένου σχεδίου από οφειλέτη.
Στις επόμενες είκοσι ημέρες: αποδοχή ή μη από πιστωτές. Αν παρέλθει το διάστημα χωρίς παρατηρήσεις, θεωρείται ότι ο πιστωτής έχει αποδεχθεί το σχέδιο.
Δικαστική ρύθμιση
Σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός, το Δικαστήριο, μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.
Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα, για τέσσερα έτη, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, σταθμίζοντάς τα με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του.
Αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσό για την εξόφληση μέρους των χρεών, το δικαστήριο μπορεί να ορίσει πολύ μικρό ποσό ή και μηδενική καταβολή στους πιστωτές, εφόσον π.χ. είναι άνεργος ή συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν έχει επαρκές εισόδημα. Το δικαστήριο επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1848845
το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.
«Κανείς δεν έχει να κερδίσει κρατώντας τους αδύναμους συμπολίτες μας σε κατάσταση ομηρίας. Αντίθετα, τα νοικοκυριά αυτά έχουν πλέον, με τη προοπτική που τους ανοίγεται, κάθε λόγο να εξαντλήσουν τις δυνατότητες τους για την αποπληρωμή του χρέους εκείνου που μπορούν πράγματι να εξυπηρετήσουν», τόνισε η κ. Κατσέλη και πρόσθεσε: «Στις κρίσιμες συνθήκες που βρισκόμαστε έχουμε μεγαλύτερο χρέος να τους στηρίξουμε, να τους διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να προάγουμε την επανένταξη και συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα».
Ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μουσουρούλης κατηγόρησε τη κυβέρνηση για έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής και ότι διαχειρίζεται τα προβλήματα με αποσπασματικό τρόπο, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Μαρκόπουλος έκανε λόγο για εντυπώσεις και ελπίδες για ανθρώπους που περνάνε δύσκολα αλλά δεν θα λυθούν τα προβλήματα τους.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης υποστήριξε ότι δεν είναι αλήθεια ότι με το νομοσχέδιο δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία για τους οικονομικά αδύναμους, αλλά βασικός του στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι τραπεζικοί όμιλοι για τυχόν επισφαλείς εισπράξεις τους που δεν υπήρχε τρόπος να ικανοποιηθούν.
Για νομοσχέδιο που δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες αλλά θα απογοητεύσει τους περισσότερους έκανε λόγο ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης και εκτίμησε ότι θα ενταχθούν πολύ λιγότεροι από αυτούς που έχει υπολογίσει η κυβέρνηση.
Έντονα επικριτική ήταν η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Πασχαλίδου που κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_27/07/2010_348532

Θ. Παφίλης: Δεν μπορεί να κερδίσουν και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες
Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει ένα νομοθέτημα - παγίδα για τους δανειολήπτες προς όφελος των κερδών του τραπεζικού κεφαλαίου.
Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, στον κυβερνητικό ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο από τις ρυθμίσεις κερδίζουν και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες. «Πώς κερδίζουν και οι δύο;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Θ. Παφίλης «μόνο με έναν τρόπο, αν αλλαχθεί αυτό που λέμε "ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος" και πεις θα λάβεις και από τον παρά μη έχοντα. Αυτό κάνει το νομοσχέδιο. Εκεί που δεν μπορείς να του πάρεις, έρχεται το νομοσχέδιο και λέει: "Θα σου πάρω, θα σε υποχρεώσω να πας σε διαπραγμάτευση, θα σε υποχρεώσω να δώσεις και από αυτά που δεν έχεις". Αυτό το ζητάνε οι τραπεζίτες». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε λόγο για «πολλαπλή ληστεία των εργαζομένων και από το τραπεζικό σύστημα και συνολικά από τα μονοπώλια και τα μεγάλα κεφάλαια. Αυτό δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια; Αμύθητα κέρδη, απίστευτα, εξωφρενικά ποσά συγκεντρώθηκαν στις τράπεζες και στα μεγάλα ιδρύματα».
Δεύτερη ευκαιρία για τις ... τράπεζες
Δεν πρόκειται για «δεύτερη ευκαιρία» στους οφειλέτες δανείων, αλλά για ...μια ακόμη ευκαιρία στις τράπεζες να κερδοσκοπήσουν πάνω στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Με το σκεπτικό αυτό το ΚΚΕ καταψήφισε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για «τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων». Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ.
Νομοθετική παρέμβαση με μοναδικό και ξεκάθαρο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης σημειώνοντας ότι είναι ψευδεπίγραφα τα περί «κοινωνικής δικαιοσύνης» και «δεύτερης ευκαιρίας» στους δανειολήπτες που υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του για το ότι «ο βασικός στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι τράπεζες για επισφαλείς απαιτήσεις που δεν επρόκειτο να εισπράξουν». Ο Α.Τζέκης, μέσα από τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο ανέτρεψε την κυβερνητική επιχειρηματολογία σημειώνοντας ότι «οι τράπεζες αποκτούν πλήρη πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη», επίσης «μπορούν να βάζουν "χέρι" στα περιουσιακά στοιχεία του ή της συζύγου», ενώ «βάζουν χέρι και σε περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν στον οφειλέτη από κληρονομιά», σχολιάζοντας πως «είναι γεμάτο το νομοσχέδιο από ρυθμίσεις υπέρ των τραπεζικών ομίλων». Συνέχισε επισημαίνοντας ότι το σύνολο αυτών των διατάξεων «στοχεύουν στη διευκόλυνση της πληρωμής του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των οφειλών προς το τραπεζικό κεφάλαιο», την ίδια στιγμή που «δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες που οδηγούν τις λαϊκές οικογένειες στο μεγάλο δανεισμό». Οπως είπε, αυτές είναι «η μείωση του λαϊκού εισοδήματος», παράλληλα «η αύξηση των φτώχειας και της ανεργίας», καθώς και «το νέο κύμα ακρίβειας», αφού αυξάνεται η έμμεση φορολογία και «ο πληθωρισμός τρέχει με 5,5 και 6%». Επιπρόσθετα επισήμανε ότι τα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνονται με την «εμπορευματοποίηση στην Παιδεία, στην Υγεία και Πρόνοια καθώς και κοινωνικών αναγκών όπως η στέγαση, η ύδρευση, οι επικοινωνίες».
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5770476&publDate=29/7/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ