Η μείωση του εισοδημάτων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η επιδείνωση των συνθηκών στην εγχώρια αγορά εργασίας έχουν οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τον αριθμό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν στην ώρα τους τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), ένας στους πέντε δανειολήπτες, δηλαδή συνολικά 480 χιλιάδες πελάτες, καθυστερούν την καταβολή των δόσεών τους για διάστημα έως και 3 μήνες, ενώ 41 χιλιάδες νοικοκυριά έχουν κηρύξει στάση πληρωμών για διάστημα άνω των 9 μηνών.
Υπολογίζεται ότι περίπου 45 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια που αντιπροσωπεύουν οφειλές ύψους 6 δισ. ευρώ βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς οι μηνιαίες καταβολές πραγματοποιούνται ληξιπρόθεσμα.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σχεδόν το 10% όσων έχουν λάβει στο παρελθόν χρηματοδότηση για την απόκτηση στέγης και το 20% των νοικοκυριών που χρησιμοποίησαν κάποιο πρόγραμμα καταναλωτικής πίστης έχουν ζητήσει έως σήμερα την αναδιάρθρωση του χρέους τους.Πάντως, μετά τις τελευταίες ρυθμίσεις ο ρυθμός αύξησης των συμβάσεων που δεν αποπληρώνονται κανονικά έχει μειωθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως το πρόβλημα παραμένει, οδηγώντας τις τράπεζες στη διενέργεια προβλέψεων έναντι των επισφαλών απαιτήσεων που δημιουργούνται.
ΞΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
1 Επιμήκυνση διάρκειας δανείου
Νοικοκυριό έλαβε το 2005 στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ με διάρκεια 20 έτη. Η δόση του σήμερα, πέντε χρόνια μετά, με επιτόκιο 5%, ανέρχεται σε 990 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο που χρωστάει στην τράπεζα φθάνει στις 125.000 ευρώ. Το νοικοκυριό θέλει να μειώσει τη δόση του και επιλέγει τη μέθοδο της επιμήκυνσης της διάρκειας ως την πλήρη εξόφληση του δανείου. Αν επαναφέρει την αρχική διάρκειά του στα 20 χρόνια, η δόση πέφτει στα 825 ευρώ, δηλαδή θα διαμορφωθεί χαμηλότερα κατά 17%.
Ωστόσο, μέσα σε αυτή την έξτρα πενταετία ο δανειολήπτης θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον τόκους περί τις 20.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ κατ΄ έτος. Αν το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και ο δανειολήπτης θέλει να μειώσει περαιτέρω τη δόση, μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια σε 25 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση η δόση θα πέσει κατά 30%, στα 730 ευρώ.
Για τα 10 αυτά χρόνια οι επιπλέον τόκοι ανέρχονται σε 42.000 ευρώ ή 4.200 ευρώ κάθε χρόνο. Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλες οι υποχρεώσεις να έχουν εξοφληθεί ως και την ηλικία των 65-70 ετών, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει επιμήκυνση της διάρκειας.
2 Πληρωμή μόνο τόκων για ένα διάστημα
Νοικοκυριό χρωστά στην τράπεζα 120.000ευρώ για δάνειο που λήγει σε 15 χρόνια, ενώ το επιτόκιό του φθάνει στο 4,5%. Η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 920 ευρώ. Αν επιλεγεί η πληρωμή μόνο τόκων για ένα διάστημα, π.χ., τριών ετών, η δόση του δανείου για αυτά τα τρία έτη θα πέσει στα 450 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα κατά 50%.
Ωστόσο, μετά τα τρία αυτά χρόνια, το νοικοκυριό θα χρωστά εκ νέου 120.000 ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσει σε 12 χρόνια. Δηλαδή η δόση του αμέσως μετά θα αυξηθεί στα 1.080 ευρώ και θα πληρώσει επιπλέον τόκους 16.200 ευρώ σε σχέση με πριν.
3 Αναστολή πληρωμής δόσης
Στο προηγούμενο παράδειγμα το νοικοκυριό, αντί για την καταβολή μόνο των τόκων, μπορεί να επιλέξει να μην πληρώνει δόση, π.χ., για δύο χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση οι τόκοι της περιόδου αυτής, συνολικού ύψους 10.800 ευρώ, θα κεφαλαιοποιηθούν και η νέα δόση μετά τη διετία θα φθάσει στα 1.100 ευρώ έναντι 920 ευρώ αρχικώς.
Η επιπλέον επιβάρυνση σε τόκους θα φθάσει σε αυτή την περίπτωση στις 8.000 ευρώ συνολικά.
Στην καταναλωτική πίστη η λύση που προκρίνεται είναι η μεταφορά των δανείων σε ένα προϊόν με χαμηλότερο επιτόκιο και με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, που εξασφαλίζει τη μείωση της μηνιαίας δόσης σε ποσοστό έως και 70%.
Για παράδειγμα, νοικοκυριό χρωστά 8.000 ευρώ για καταναλωτικό δάνειο αυτοκινήτου, 3.000 ευρώ για προσωπικό δάνειο και 2.000 ευρώ από κάρτες. Σήμερα πληρώνει 250 ευρώ τον μήνα για το πρώτο δάνειο (επιτόκιο 8%, εναπομένουσα διάρκεια 3 έτη), 140 ευρώ για το δεύτερο (επιτόκιο 11%, 2 έτη ως την πλήρη εξόφληση) και για την κάρτα την ελάχιστη καταβολή, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 40 ευρώ. Δηλαδή οι συνολικές οφειλές του κάθε μήνα φθάνουν στα 460 ευρώ.Οι λύσεις που έχει είναι οι εξής:
4 Συγκέντρωση σε ένα προϊόν
Στην προκειμένη περίπτωση τα χρέη των 13.000 ευρώ μεταφέρονται σε ένα δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 5 έτη και επιτόκιο 8,50% σταθερό για πάντα.
Σε αυτή την περίπτωση η δόση υποχωρεί στα 270 ευρώ, δηλαδή οι μηνιαίες καταβολές στην τράπεζα μειώνονται κατά 40%. Οι τόκοι που θα καταβάλει το νοικοκυριό στα πέντε χρόνια θα φθάσουν στις 3.000 ευρώ.
5 Μεταφορά σε πρόγραμμα με προσημείωση ακινήτου
Στο προηγούμενο παράδειγμα, αν γίνει προσημείωση ακινήτου το επιτόκιο μπορεί να πέσει ακόμη και στο μισό, π.χ. 4%, και η διάρκεια εξόφλησης να διπλασιαστεί, π.χ. στα 10 έτη, μειώνοντας τη δόση στα 130 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα κατά 70% από την αρχική.
6 Χρησιμοποίηση του στεγαστικού
Οσοι αποπληρώνουν στεγαστικό δάνειο που έλαβαν πριν από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, π.χ. τουλάχιστον μία πενταετία, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για την αναχρηματοδότηση των οφειλών τους σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
Για παράδειγμα, κάποιος που έλαβε το 2004 στεγαστικό δάνειο 150.000ευρώ, διάρκειας 15 ετών, έχει σήμερα αποπληρώσει 48.000 ευρώ.
Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιήσει το ακίνητο που έχει προσημειωμένο για την εξόφληση των υποχρεώσεών του στην καταναλωτική πίστη. Στο προηγούμενο παράδειγμα το νοικοκυριό χρωστούσε 13.000ευρώ σε δάνεια και κάρτες. Αν μεταφέρει την οφειλή αυτή στο στεγαστικό του δάνειο, τότε θα απαλλαγεί από τις δόσεις των 460 ευρώ και η δόση του στεγαστικού δανείου θα αυξηθεί από 1.190 ευρώ σε 1.320 ευρώ. Δηλαδή οι συνολικές πληρωμές του προς τις τράπεζες θα πέσουν τον μήνα κατά 330 ευρώ.
http://www.dipnews.gr/
ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ για τα "ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ"
Χίλια περίπου άτομα στην περιοχή της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων έχουν τεθεί σε διαδικασίες ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών σε δάνεια και κάρτες εξαιτίας μεγάλης αδυναμίας πληρωμών τους. Από αυτούς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που κάποιοι φτάνοντας στο χείλος του γκρεμού, σκέφθηκαν ή και επιχείρησαν την αυτοκτονία...
Κατά την εκτίμηση εμπείρων τραπεζικών παραγόντων του νομού μας, στα λεγόμενα "κόκκινα δάνεια" οφείλεται ποσό που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον!Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα μας, οι Σαμιώτες πιστωτές που αδυνατούν να αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμα χρέη, ανήκουν στην πλέον παραγωγική ηλικία (από 20 έως και 50 ετών).
Ειδικότερα, στεγαστικά δάνεια στο "κόκκινο" έχουν συνάψει άτομα ηλικίας από 30-50 ετών, ενώ δυσβάσταχτη θεωρούν πλέον την αποπληρωμή πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων άτομα από 20-30 ετών, ενώ δεν είναι λίγοι και οι 40ρηδες που νιώθουν την ανάσα του Τραπεζικού συστήματος στο λαιμό τους...ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΑ
Την Τετάρτη 30 Ιουνίου κατατέθηκε προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικό νομοσχέδιο που αφορά σε δανεισμούς για στεγαστικά, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες, που αποτελούν πάνω από το 15% του συνόλου των δανείων. Προβλέπεται να ψηφιστεί ως το τέλος Ιουλίου και παρότι δεν αποτελεί πανάκεια, ωστόσο αναμένεται να δώσει μια μικρή ανάσα σε εκείνους που έχουν φτάσει στο ύστατο σημείο απόγνωσης εξαιτίας ληξιπρόθεσμων χρεών.
Σημειώνεται πως το "πτωχευτικό δίκαιο" εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 1980 σε όλη την προηγμένη Ευρώπη.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
"Μικρομεσαίοι και υπάλληλοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας σε όλη τη Σάμο, τελούν υπό σύγχιση. Εκτός εκείνων που η κατάσταση αυτή τους έχει δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα και έχουν κάνει ως και το απενενοημένο διάβημα, η πλειοψηφία έχει απωλέσει τον οικονομικό και κοινωνικό προσανατολισμό της. Οι άνθρωποι, αδυνατούν να σκεφθούν καθαρά ακόμη και να προχωρήσουν σε επιχειρηματικές ή προσωπικές δραστηριότητες που είχαν ή και ήθελαν να δημιουργήσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πέραν της κοινωνικής διάστασης του προβλήματος, να παγώνει η αγορά της Σάμου καθώς δεν υπάρχουν χρήματα να δαπανηθούν ως και για τις πιο σοβαρές οικογενειακές ανάγκες..." δηλώνει έμπειρος τραπεζικός.
ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣΚΑΙ... ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΕΡΟΝΤΑΣ!
Έμπειροι αναλυτές της χρηματοπιστωτικής κίνησης και στο νομό μας, κρούουν ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές, προτρέποντάς τους να μην υποκύψουν στις διογκούμενες πιέσεις των Τραπεζών που απεργάζονται, ως και την τελευταία στιγμή, σχέδια ώστε να μην απωλέσουν έστω και μικρό μέρος από αυτές τις οφειλές. Μέσω των εταιριών είσπραξης πιέζουν ασφυκτικά και σθεναρά τους πιστωτές να προβούν σε "βελτιωμένες" ρυθμίσεις ή και να συνάψουν νέα δάνεια για να αποπληρώσουν τα παλαιότερα με πλέον "ευνοϊκούς" όρους.
Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΚ.Π.ΟΙ.ΖΩ
"Θεωρούμε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα υπάρξει η δυνατότητα σε πολλά νοικοκυριά να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο που βρίσκονται και να εξυπηρετήσουν τις δανεικές οφειλές, τα χρέη που έχουν αναλάβει, είτε ως ένα τμήμα, είτε με το να απαλλαγούν από αυτά εάν βρίσκονται σε απόλυτη αδυναμία να τα καταβάλουν..." δήλωσε στην εφημερίδα μας η κα Καλαποθαράκου της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ."Προβλέπεται μια νομοθετική ρύθμιση που είναι πρωτοποριακή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από την εκποίηση. Δηλ. να διατηρήσει τη πρώτη του κατοικία υπό προϋποθέσεις, οι οποίες είναι ότι θα αποπληρώσει έως το 85% της εμπορικής αξίας μέσα σε διάρκεια 20 ετών. Στην ουσία δηλαδή, σα να πληρώνεις ενοίκιο για να διατηρήσεις την κατοικία σου…"
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΙΣ "ΕΥΝΟΪΚΕΣ" ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
"Αν τον τελευταίο χρόνο ο καταναλωτής έχει κάνει μια σύμβαση, δεν θα υπαχθεί στην ρύθμιση για τη συγκεκριμένη σύμβαση. Εδώ υπάρχει μια διάκριση: Εάν αφορά συγκέντρωση οφειλών στην ίδια τράπεζα δεν είναι νέα σύμβαση, εάν μεταφέρει κανείς τα υπόλοιπα των οφειλών του σε νέα τράπεζα είναι νέα σύμβαση..." διευκρινίζει η κα Καλαποθαράκου και προτρέπει τους καταναλωτές να μην σπεύσουν να "εκμεταλλευτούν" τις όποιες "ευνοϊκές" ρυθμίσεις τους προτείνει πιεστικά η κάθε Τράπεζα, αλλά να συμβουλευτούν τον λογιστή, το δικηγόρο ή τον οικονομικό τους σύμβουλο.
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΟΧΛΗΣΕΙΣ;
"Έχουμε κάνει πολλές διαμαρτυρίες για το θέμα των τηλεφωνικών οχλήσεων σε ληξιπρόθεσμους πιστωτές Τραπεζών από εταιρείες είσπραξης", λέει η κα Καλαποθαράκου."Ζητήσαμε από το υπουργείο την αυστηροποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Υπάρχει ένας νόμος πρόσφατος, πριν ενάμιση χρόνο περίπου, ο οποίος ως ένα βαθμό ρυθμίζει αυτά τα θέματα. Παρόλα αυτά ο νόμος αυτός είναι ανεπαρκής, αλλά δεν εφαρμόζεται. Δηλαδή προβλέπει ότι δεν μπορούν αυτές οι εισπρακτικές εταιρείες, εταιρείες ενημέρωσης όπως τις χαρακτηρίζει ο νόμος, να ενοχλούν ούτε στο τόπο εργασίας, ούτε σε συγγενικά πρόσωπα, παρόλα αυτά παραβιάζουν το νόμο! Θα πρέπει ανά δεύτερη μέρα -και μόνο- να ενοχλούν τον καταναλωτή, ενημερώνοντάς τον με πολύ ευγενικό τρόπο χωρίς να τον προσβάλουν και να τον ευτελίζουν, να τον υποτιμούν κ.λ.π. Έχει ετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι πολύ πιο αυστηρό, όπου θα καταγράφονται οι συνομιλίες και εάν ο καταναλωτής επιθυμεί να μην τον ενοχλούν τη δεύτερη φορά να δηλώνει πως δεν επιθυμεί ενημέρωση και να παύει αυτομάτως η διαδικασία.
Αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμα.Επειδή όμως απαγορεύεται και από υφιστάμενο νόμο να ενοχλούν στο χώρο της εργασίας, οποιοσδήποτε υφίσταται τέτοια πίεση μπορεί στην ιστοσελίδα μας ekpoizo.gr να συμπληρώνει μια αίτηση-καταγγελίας που έχουμε αναρτήσει και να την αποστείλει στο αρμόδιο υπουργείο, καταγγέλλοντας την τράπεζα, την εισπρακτική εταιρεία και το άτομο το οποίο τον ενόχλησε!"
http://www.samiakostypos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου