Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Νέο μπαράζ φόρων και περικοπών δαπανών

Νέο μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων και περικοπών δαπανών φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011, ο οποίος θα εξεταστεί από την τρόικα που καταφθάνει στην Αθήνα στο τέλος του μήνα. Από τα συμπεράσματα της τρόικας θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, κάτι που πάντως θεωρείται προεξοφλημένο από όλες τις πλευρές. Οπως έχει αποσαφηνιστεί στο μνημόνιο, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει πρόσθετους φόρους της τάξης των 5 δισ. ευρώ και περαιτέρω περικοπές δαπανών ύψους 2,15 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά τα νέα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε ισχύ το 2011 είναι τα ακόλουθα: Νέα αύξηση του ΦΠΑ σε δεκάδες αγαθά και υπηρεσίες για την είσπραξη επιπλέον 1 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον το 30% των αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% θα μεταταχθούν στον υψηλό συντελεστή 23%. Σύμφωνα με πληροφορίες: Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% θα παραμείνουν τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, φάρμακα, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς.
Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τουλάχιστον κατά 25% κατά μέσο όρο, με προσδοκώμενα έσοδα 400 εκατ. ευρώ.
* Επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ. * Αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας (ακριβά αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κοσμήματα κ.ά.) για έσοδα 100 εκατ. ευρώ.
* Αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος καθώς και της φορολόγησης αυτοκινήτων με χρονομίσθωσης, με προσδοκώμενα έσοδα 150 εκατ. ευρώ.
* Ενεργοποίηση των νέων τεκμηρίων διαβίωσης για τους φορολογούμενους (400 εκατ. ευρώ). * Επαναφορά των ηλεκτρονικών και τυχερών παιχνιδιών. Τα έσοδα που υπολογίζονται από τη χορήγηση των αδειών για βιντεολόττο, τζόγο μέσω του ίντερνετ και τα δικαιώματα ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ.
* Εσοδα ύψους 1,3 δισ. ευρώ προβλέπονται από το ειδικό τέλος για τους ημιυπαίθριους χώρους και τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης.
* Πράσινα τέλη (300 εκατ. ευρώ).
* Λογιστικός καθορισμός εισοδήματος (50 εκατ. ευρώ). Περικοπές Οι πρόσθετες περικοπές 2,15 δισ. ευρώ, το 2011, θα προέλθουν από:
* Το πάγωμα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων (100 εκατ. ευρώ).
* Τη μείωση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από εγχώριους πόρους (1 δισ. ευρώ).
* Τη μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης της γενικής κυβέρνησης (300 εκατ. ευρώ).
* Την υποχώρηση των μισθολογικών δαπανών (100 εκατ. ευρώ).
* Τις μειώσεις στις συντάξεις ελέω ΛΑΦΚΑ (150 εκατ. ευρώ).
* Την εξοικονόμηση πόρων από τον Καλλικράτη (500 εκατ. ευρώ).


Χωρίς ενοικιαστή ένα στα πέντε κεντρικά καταστήματα της Αθήνας
&ΕΡΗΜΟΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ «Βουτιά» έως 50% καταγράφεται στα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή τα κλειστά (ξενοίκιαστα) μαγαζιά έφθασαν στο 20%. Δηλαδή, ένα στα πέντε δεν έχουν ενοικιαστή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι έρημοι εμπορικοί δρόμοι και τα κλειστά καταστήματα αναγκάζουν τους αδιάλλακτους ιδιοκτήτες να βάλουν... νερό στο κρασί τους για να αποφύγουν ένα άδειο μαγαζί και την απώλεια εισοδήματος. Η πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση για τα ελληνικά δεδομένα σαρώνει στο πέρασμά της κανόνες που ήθελαν τους ιδιοκτήτες ακινήτων ρυθμιστές του «παιχνιδιού» για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Η τρέχουσα σκληρή οικονομική πραγματικότητα όμως τους έχει κάνει διαλλακτικούς, συνετούς και με μικρότερες απαιτήσεις σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο αγοράς του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας και της ΠΟΜΙΔΑ, στο εμπορικό τρίγωνο που περιλαμβάνει τη Μητροπόλεως, την Αθηνάς και τη Σταδίου το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ανήλθε στο 17,2% στα τέλη του 2009. Οι κεντρικοί δόμοι όπως είναι η Σταδίου, η Πανεπιστημίου, μέρος της Πατησίων και οι κάθετοι δρόμοι σε αυτούς - το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 16,3% και στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας στο 16,7%. Οι μειώσεις τιμών τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο στην εμπορική πιάτσα και τα πρώτα δείγματα γραφής εντοπίζονται ακόμη και στους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας που μέχρι πρότινος οι ενοικιαστές έδιναν «χρυσάφι» για λίγα τετραγωνικά. Η οδός Ερμού, ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αθήνας, έχει μπει για τα καλά στο... μίζερο πνεύμα της εποχής αφού διαθέτει άδεια μαγαζιά, ενώ όσα παραμένουν ανοικτά οι μισθωτές έχουν προχωρήσει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες τους για μείωση του ενοικίου.
http://www.e-erevna.gr/portal/story.aspx?ID=92182.0000


Νέα σενάρια για deals Η ATEbank θα προχωρήσεις σε πώληση της Δωδώνης η οποία θα προσελκύσει τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες



«Σάρκα και οστά» αρχίζουν να παίρνουν μια σειρά από συμφωνίες που ανέμενε εδώ και καιρό η αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ημερησίας». Την ίδια ώρα, φουντώνουν και πάλι τα σενάρια που θέλουν άλλες εταιρείες να εξετάζουν πλέον σοβαρά υπό το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με ισχυρούς ομίλους, οι οποίοι διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα και είναι αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για να ενισχύσουν τη θέση τους. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η περίπτωση της Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ, η οποία πριν από μερικά 24ώρα υπέγραψε συμφωνία για τη μεταβίβαση της θυγατρική της ΒΗΤΑ ΠΙ που δραστηριοποιείται στη χονδρική στην Ελγέκα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ατλάντικ με αυτή τη συμφωνία, θα ενισχύσει τη ρευστότητά του κατά 14,8 εκατ. ευρώ σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη στις αρχές Απριλίου αποφάσισε την αναδιάρθρωση τον τομέα χονδρικής και την υπαγωγή του στη θυγατρική εταιρεία ΒΗΤΑ ΠΙ, με απώτερο στόχο, την εξεύρεση αγοραστή. Το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου θυγατρικών της, με απαγκίστρωση από εκείνες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα φέρεται να εξετάζει η διοίκηση της ATEbank -παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις- για την εξυγίανση των χρηματοοικονομικών της. Η ATEbank, φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει τη διαδικασία πώλησης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του στρατηγικού ποσοστού που κατέχει στη Δωδώνη, τη ΣΕΚΑΠ, την Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ενώ ειδικά για τη Δωδώνη τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο ώριμα από ποτέ. Υποψήφιοι Το σίγουρο είναι πως στο ενδεχόμενο που η Αγροτική αποφασίσει να πουλήσει τη Δωδώνη, θα προσελκύσει όλες τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, όπως η Vivartia, η Όλυμπος Γαλακτοβιομηχανία, η Danone, η ΜΕΒΓΑΛ και Friesland Hellas, οι οποίες θα ήθελαν να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους αυτή την ισχυρή μάρκα, με τις σημαντικές πωλήσεις και την έντονη εξαγωγική παρουσία. Τον πρώτο λόγο ωστόσο θα έχουν οι μέτοχοι γαλακτοπαραγωγοί. Εξέλιξη που βλέπουν με καλό μάτι ο κ. Πανταλάκης και ο πρόεδρος της εταιρείας, Δημήτρης Παλαιοθόδωρος. Μάλιστα, ο κ. Παλαιοθόδωρος μιλώντας στην «ΗτΣ» τόνισε πως οι συνεταιρισμοί θα πρέπει να δώσουν τη μάχη να διατηρήσουν τη Δωδώνη συνεταιριστική καθώς ο ρόλος της στη διαμόρφωση της τιμής του παραγωγού είναι καθοριστικός. Έντονη είναι τέλος η φημολογία για επαναπροσέγγιση της ΕΒΓΑ από την Algida στο κομμάτι του παγωτού. Συμφωνία της «Δίας» Σημαντική συμφωνία υπέγραψε και η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες. Η εισηγμένη «έδωσε τα χέρια» με το επενδυτικό fund Linnaeus Capital Partners BV, το οποίο θα καλύψει το συνολικό ποσό της έκδοσης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που εξέδωσε η Δίας, ύψους 15 εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας με τιμή τα 1,80 ευρώ αποκτώντας περίπου το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ