Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι το Φεβρουάριο του 2010 ανήλθαν σε 605.277 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.282.874 άτομα.
Στατιστικά, στο 12,1% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το Φεβρουάριο, από 9,1% το Φεβρουάριο 2009 και 11,3% τον Ιανουάριο 2010.
Με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.280 άτομα σε σχέση με τοΦεβρουάριο 2009 (αύξηση 34,2%) και κατά 38.145άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 (αύξηση 6,7%).
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 83.439 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο 2009 (μείωση 1,9%) και κατά 41.692 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010 (μείωση 0,9%) και το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Φεβρουάριο εφέτος εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.404.051 άτομα.
Η ανεργία στις γυναίκες (15,3% τον Φεβρουάριο 2010 από 12,3% το Φεβρουάριο 2009) είναι κατά πολύ υψηλότερη εκείνης των ανδρών (9,8% τον Φεβρουάριο 2010 από 7% το Φεβρουάριο 2009).
Ηλικιακά, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις ηλικίες 15- 24 ετών (32% τον Φεβρουάριο 2010 από 25,7% το Φεβρουάριο 2009) και 25- 34 ετών (15,2% τον Φεβρουάριο 2010 από 12,5% το Φεβρουάριο 2009). Κατά περίπου 4 μονάδες σε ένα έτος αυξήθηκε η ανεργία και στις παραγωγικές ηλικίες 35- 44 ετών (10,4% το Φεβρουάριο 2010 από 6,8% το Φεβρουάριο 2009).
Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (21,3%), Ιονίων Νήσων (16,8%) και Δυτικής Μακεδονίας (16,6%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας το Φεβρουάριο εφέτος ήταν στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου (7,9%), Πελοποννήσου (9,1%) και Θεσσαλίας (10,3%).
Και ανασφάλιστη εργασία
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος δήλωσε την Πέμπτη (13/05) στη Βουλή, ότι η ανασφάλιστη εργασία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα 22.000 ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ, κατά το τρίμηνο Φεβρουάριος-Απρίλιος του τρέχοντος έτους, ανέρχεται στο 25%.Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, ο υπουργός παραδέχθηκε την υποστελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας λόγω αφενός της αποχώρησης της εργαζομένων στα προγράμματα σταζ και συνταξιοδοτήσεων και αφετέρου της απαγόρευσης προσλήψεων.Παρ’ όλα αυτά, είπε, οι έλεγχοι ανέδειξαν προβλήματα στη "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία που εν τέλει θα βοηθήσουν στην αύξηση των εισφορών κατά 4%.Ο υπουργός είπε ότι με δεδομένη την κακή κατάσταση στον τομέα της στελέχωσης των υπηρεσιών ευελπιστεί να προηγηθεί το υπουργείο και οι υπηρεσίες που εποπτεύει από τις μετατάξεις που θα γίνουν από την πρώην Ολυμπιακή και την Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε., αλλά και τους οργανισμούς του δημοσίου που θα καταργηθούν.
Ο κ. Κουβέλης επισήμανε μη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου, αλλά και πολλά κενά στις Κοινωνικές Επιθεωρήσεις, ενώ κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει γρήγορα στις μετατάξεις.
http://www.cosmo.gr/Finance/Hellas/273266.html
ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ «ΠΕΝΑΛΤΙ»Στο μεταξύ ψαλίδι στα... ψιλά γράμματα των τραπεζικών συμβάσεων που επιβαρύνουν με κρυφές χρεώσεις τους καταναλωτές φιλοδοξεί να βάλει η υπουργός Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη με νομοσχέδιο στη Βουλή. Το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές θα προβλέπει μεταξύ άλλων κατάργηση ή μείωση της ποινής προεξόφλησης σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, θέσπιση ενιαίου επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες για την ανάληψη μετρητών και τις αγορές, ισόποση μεταβολή των επιτοκίων των δανείων σε σχέση με τις μεταβολές του euribor και κατάργηση των εξόδων στεγαστικών δανείων.Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι οι ακόλουθες:- Κατάργηση της ποινής πρόωρης εξόφλησης των δανείων. Στη μεν καταναλωτική πίστη το θέμα ρυθμίζεται από την κοινοτική οδηγία 2008/48/ΕΚ που στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο. Στη δε στεγαστική πίστη οι τράπεζες εξακολουθούν να επιβάλλουν την ποινή στα δάνεια με σταθερό επιτόκιο. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι εάν το επιτόκιο της τράπεζας αυξήθηκε σε σχέση με την περίοδο σύναψης του δανείου ή παρέμεινε το ίδιο, θα απαγορεύεται η ποινή πρόωρης εξόφλησης. Εάν αντιθέτως το επιτόκιο έχει μειωθεί, τότε θα προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης, αλλά μικρότερης σε σχέση με σήμερα. Θα απαιτούνται οι τόκοι 3-4 μηνών και όχι 6.- Θέσπιση ενιαίου επιτοκίου για την ανάληψη μετρητών και τις αγορές με πιστωτική κάρτα. Σήμερα το επιτόκιο για την ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα είναι έως και 3,35% υψηλότερο από το επιτόκιο για αγορές.- Κατάργηση της επιβολής του τόκου υπερημερίας στις πιστωτικές κάρτες από την επομένη της συναλλαγής. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς το όφελος των τραπεζών από τους δύο αυτούς τύπους χρεώσεων ανέρχεται ετησίως σε 240 εκατ. ευρώ.- Κατάργηση των εξόδων των στεγαστικών δανείων και διατήρηση μόνο αυτών που αφορούν τρίτους (έξοδα δικηγόρου, μηχανικού κ.λπ.).- Δυνατότητα αποζημίωσης των καταναλωτών απευθείας εφόσον υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις επί συλλογικών αγωγών που έχουν κερδίσει ενώσεις καταναλωτών. Μέχρι σήμερα οι συλλογικές αγωγές έχουν ως αποτέλεσμα την παύση της παράνομης συμπεριφοράς και ο μεμονωμένος καταναλωτής θα πρέπει να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα χρήματά του.- Θέσπιση ελάχιστης χρηματικής ικανοποίησης η οποία θα διεκδικείται από καταναλωτές μέσω της δικαστικής οδού. Η ρύθμιση αυτή αφορά μικρά ποσά. Για παράδειγμα εάν ο καταναλωτής έχει ζημιωθεί λόγω καταχρηστικής συμπεριφοράς των τραπεζών με το ποσό των 100 ευρώ θα μπορεί να διεκδικήσει 500 ευρώ
http://www.amra.gr/forum/index.php?topic=1872.10;wap2
Οι οφειλές από δάνεια και πιστωτικές κάρτες ξεπερνούν το μηνιαίο εισόδημα για πολλές ελληνικές οικογένειες Τα χρέη από δάνεια και πιστωτικές κάρτες «πνίγουν» σημαντικότατο ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών, που επί χρόνια φαίνεται ότι έκανε ζωή πέραν των εισοδηματικών του δυνατοτήτων ή με τον τρόπο αυτό κάλυπτε και βασικές του ανάγκες. Η οικονομική κρίση, με την ανεργία, τις περικοπές εισοδημάτων αλλά και το κλείσιμο της «στρόφιγγας» από τις τράπεζες έχει οδηγήσει σε «ασφυξία» τις περισσότερες από αυτές τις οικογένειες, με συνέπεια μεγάλο μέρος του πληθυσμού να βιώνει συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
Στη μέγκενη της ανεργίας «Η κατάσταση είναι χάλια. Δεν υπάρχει μεροκάματο έξω. Είμαι 50 χρόνων και έναν χρόνο άνεργος. Ολες οι πόρτες είναι κλειστές. Οι ξένοι αναλαμβάνουν όσο όσο τα μερεμέτια. Την ίδια στιγμή εμείς έχουμε άπειρες υποχρεώσεις. Πρέπει να πληρώνουμε τρία καταναλωτικά, μία κάρτα και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Τις προάλλες μάς έκόψαν το νερό. Εχουμε καταντήσει ζητιάνοι» αναφέρει πικραμένος ο οικοδόμος κ. Γ. Μαναζής από τις Σέρρες. Ο ίδιος αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση του οικονομικού δράματος που βιώνουν χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Ο κλάδος των κατασκευών και η οικοδομή πνέουν τα λοίσθια στην περιοχή καθώς το 2009 δεν εξεδόθη ούτε μία οικοδομική άδεια (!), ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία καλπάζει με 35% και το 2010 βρήκε τις Σέρρες με 450 επιχειρήσεις λιγότερες. «Βουλιάξαμε σαν οικογένεια. Είμαστε τρεις άνεργοι στο σπίτι. Τι θα γίνει; Πού θα πάμε; Χρωστάω ενάμιση χρόνου ενοίκια. Πρώτη φορά στη ζωή μου τα περνάω αυτά. Παλιάαντιμετωπίζαμε τις ανάγκες. Το κράτος δεν βοηθάει αυτούς που πετάχτηκαν στον δρόμο. Οικογένειες δεν έχουν να φάνε. Ούτε 3.000 δεν πιάνω όλη τη χρονιά πια» συμπληρώνει.
Σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση βρίσκεται και η οικογένεια της κυρίας Κατερίνας Κεφαλούδη από τη Νάουσα, η οποία είναι απολυμένη της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας του ομίλου Λαναρά. «Πορευόμαστε με τη σύνταξη του άντρα μου. Εχουμε δύο παιδιά, ζούμε όμως σε μια πόλη κλεισμένη από παντού. Διψούσαμε για δουλειά και ξέραμε να δουλεύουμε. Σήμεραείμαστε στη χειρότερη ηλικία και γνωρίζουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα» τονίζει. «Η πόλη είναι νεκρή για τους κατοίκους της. Τόσα χρόνια ψάχνω για δουλειά και δεν βρήκα τίποτε. Ζούμε με κάρτες στο “φουλ”. Είμαστε με χάπια και έχουμε ήδη δύο θανάτους στους κύκλους μας από την ανεργία και τη στενοχώρια» συμπληρώνει.
Κάρτα ίσον δάνειο Χωρίς να υπολογίζονται οι χορηγήσεις στεγαστικής πίστης, σχεδόν δύο στους δέκα Ελληνες (18,3%) έχουν λάβει κάποιας μορφής πίστωση από τις τράπεζες, ενώ ένας στους τρεις (32,4%) διαθέτει οφειλές μέσω του «πλαστικού» χρήματος. Με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο η χώρα μας έρχεται δεύτερη στη χρήση καρτών στην ΕΕ μετά το Βέλγιο (34%).
Από τα στοιχεία της έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης που διενήργησε η ελληνική στατιστική αρχή και δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα προκύπτει ότι η κάρτα αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις τρόπο δανεισμού και όχι συναλλακτικό μέσον. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 17,9% των νοικοκυριών έχει συνολική μηνιαία οφειλή από τη χρήση της μεγαλύτερη από το 100% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματός τους. Δηλαδή για να εξοφληθεί το υπόλοιπο του λογαριασμού θα πρέπει να διοχετευθεί προς αυτήν την κατεύθυνση το σύνολο των αμοιβών των μελών μιας οικογένειας.
Από την άλλη καταναλωτικό δάνειο για αγορά αγαθών (π.χ. αυτοκίνητα) με δόσεις έχει λάβει το 40,7% των νοικοκυριών, για αγορά ή ανακαίνιση της δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας το 10,6%, για λόγους που σχετίζονται με την κατοικία (μικρές επισκευές, διακόσμηση, αγορά οικιακών συσκευών) το 37,6%, για διακοπές και αναψυχή το 4,1%, για εκπαίδευση ή και φροντίδα παιδιών το 6,3%, για λόγους υγείας το 4,4% και για μεταφορά υπολοίπων ή πληρωμή άλλων χρεών το 11,2%. Επιπλέον, στη χώρα μας το 11,2% των νοικοκυριών έχει χρησιμοποιήσει την καταναλωτική πίστη για να υλοποιήσει τα επαγγελματικά του σχέδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου