Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Νομοσχέδιο ανάσα για υπερχρεωμένα νοικοκυριά…

Πολύ σημαντικό το πτωχευτικό δίκαιο που πέρασε από την διαρκή επιτροπή της Βουλής και δίνει την δυνατότητα εξωδικαστικής απεμπλοκής του υπερχρεωμένου νοικοκυριού, απαλλάσσοντάς το από περιττά δικαστικά έξοδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΠΚΑ
Τον σαφή διαχωρισμό εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι είναι άλλο πράγμα η στήριξη ενός τραπεζικού συστήματος ως μοχλού ανάπτυξης της Οικονομίας, της στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, και είναι άλλο πράγμα τα κέρδη των μετόχων των τραπεζών, κατέστησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο υπουργός τόνισε ότι το ταμείο - το οποίο χρηματοδοτείται με 10 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, από τους πόρους των άλλων χωρών της ΕΕ και το ΔΝΤ - δεν είναι ένας ακόμη μηχανισμός για την ενίσχυση της ρευστότητας, είναι ένα δίχτυ ασφάλειας που διατηρεί την σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δημιουργώντας τις θεσμικές προϋποθέσεις ώστε αν παραστεί ανάγκη να υπάρξει κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.
Για το θέμα αυτό ο Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του κέντρου προστασίας καταναλωτών υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «ελπίζουμε ότι θα δώσει μια ανάσα σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχει αλλάξει κάτι στην ζωή τους, χάσανε την δουλειά τους, αρρώστησαν, για να τους εντάξει πάλι στο οικονομικό γίγνεσθαι, είναι μια διαδικασία πρωτόγνωρη για την Ελλάδα όμως υπάρχει εμπειρία ευρωπαϊκή, την παλεύει το ΚΕΠΚΑ από το 2005, πέρασαν αρκετά χρόνια, οι τράπεζες υποχώρησαν σε ένα βαθμό, εν πάση περιπτώσει βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση, θα είναι ένα καλό βήμα».

Θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε αυτή την τετραετία που βάζει η κυβέρνηση;

-Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει μια τέτοια πρόβλεψη, ξέρετε ότι είναι πολύ δύσκολη η συγκυρία, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι γίνεται ένα πρώτο βήμα, αν αλλάξουν και κάποια σημεία που έχουμε επισημάνει, νομίζω ότι θα είναι μια ευκαιρία για τους καταναλωτές αλλά και άλλα πρόσωπα και εμπόρους, να μπουν σε αυτή την διαδικασία, να μην χάσουν την πρώτη τους κατοικία, αυτό είναι το σημαντικό.

Επειδή υπάρχουν πολλοί φτωχοί συμπολίτες μας, που βρέθηκαν στον χορό του καταναλωτισμού και πήραν κάποια δάνεια, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουν;

-Είναι τέσσερα τα βασικά βήματα, το πρώτο είναι η προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης. Εκεί με την συμβολή των ενώσεων καταναλωτών, τον συνήγορο του καταναλωτή και κάποιες άλλες αρχές που θα δημιουργηθούν, επιτροπές, χωρίς ιδιαίτερο κόστος για τους καταναλωτές, θα γίνεται μια προσπάθεια συμβιβασμού, ανάλογα με τις δυνατότητες του καταναλωτή, προς τις τράπεζες τις οποίες υπάρχουν τα χρέη, αν δεν το αποδεχτούν οι τράπεζες τότε πάμε στα ειρηνοδικεία, εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα ότι πρέπει να υπάρξει προσωπικό που θα ασχολείται με αυτές τις υποθέσεις με εξειδίκευση και εκπαίδευση που είναι το δεύτερο βήμα, το τρίτο βήμα είναι πάλι δικαστικό, που θα δίνει την δυνατότητα στην δικαιοσύνη να επιβάλλει τους όρους αν δεν το αποδέχονται οι τράπεζες.
Αν απορριφθεί είναι το τέταρτο βήμα που τους δίνει ξανά την δυνατότητα να επανέλθουν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, έξη μήνες ήταν πριν, τώρα είναι δύο χρόνια.
Αυτά είναι τα βασικά βήματα. Εισάγει μια νέα κουλτούρα εξωδικαστική με τις τράπεζες, δίνει κάποια δικαιώματα στους καταναλωτές ώστε να αποπληρώσουν ένα μικρό μέρος των χρεών τους για τέσσερα χρόνια και τα υπόλοιπα να χαριστούν, αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή δεν μπορείς να έχεις άλλα περιουσιακά στοιχεία πέρα από την πρώτη κατοικία, αυτά είσαι υποχρεωμένος να τα ρευστοποιήσεις όλα, για να καλύψεις τις ανάγκες, αλλά την πρώτη κατοικία προσπαθεί να προστατέψει αυτή η νομοθεσία.
Το πτωχευτικό δίκαιο δίνει την δυνατότητα εξωδικαστικής με ελάχιστο κόστος, ακόμα και προσφυγή στο ειρηνοδικείο μπορεί να την κάνει και μόνος του με την συμβουλή μιας ένωσης καταναλωτών, ενός φίλου ο οποίος ξέρει πέντε πράγματα παραπάνω, αλλά αυτή η διαδικασία του δίνει την δυνατότητα να επανενταχθεί στο κοινωνικό γίγνεσθαι και από αυτό θα μπορεί να επωφεληθούν και οι τράπεζες και ο καταναλωτής, δηλαδή αποκτά ένα διαπραγματευτικό ατού που δεν το είχε μέχρι τώρα και δεν είναι δέσμιος των αποφάσεων μόνο των τραπεζών.


Όλη η έρευνα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, διοργάνωσε σήμερα, Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010, στην Αθήνα, ημερίδα για την υπερχρέωση των νοικοκυριών και την αντιμετώπισή της.
Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη, στην εναρκτήρια ομιλία της αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου τόσο προς την κατεύθυνση του απεγκλωβισμού των νοικοκυριών από την υπερχρέωση όσο και προς την κατεύθυνση της πρόληψης.Ειδικότερα, η Υπουργός επεσήμανε τα εξής:
1)Στις επόμενες βδομάδες, μετά και την αναμενόμενη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.
2)Στόχος μας είναι η ανάπτυξη ενός πανελλαδικού δικτύου για την παροχή συμβουλών και πληροφόρησης στους καταναλωτές σε θέματα διαχείρισης των χρεών.
3)Θα προστατευθούν οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις μέσω της ριζικής συμπλήρωσης των διατάξεών του υφιστάμενου νόμου (3758/2009).
4)Μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία για την καταναλωτική πίστη, η οποία θα συνεισφέρει καίρια στην ενίσχυση της ενημέρωσης και πληροφόρησης των καταναλωτών σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της πίστωσης και τους κινδύνους.
5)Θα ακολουθήσει, τέλος, το σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές που θα ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών.Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Σπυράκος, μιλώντας στην ημερίδα, στάθηκε στην έλλειψη του θεσμικού πλαισίου προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε αντίθεση με την εικόνα που επικρατεί στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου το θέμα αντιμετωπίστηκε νομοθετικά από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. «Ήρθε πλέον καιρός να αλλάξουμε προσέγγιση , να τοποθετήσουμε στο επίκεντρο τον πολίτη και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερχρέωσης με ισορροπία, δικαιοσύνη και διαφάνεια στις συμβατικές σχέσεις των καταναλωτών με τους πιστωτές τους», επεσήμανε ο κ. Σπυράκος.Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των κομμάτων και συγκεκριμένα, οι κ.κ Χρήστος Πρωτόπαππας, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Κωστής Χατζηδάκης, βουλευτής Ν.Δ, Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής ΚΚΕ, Δημήτρης Παπαδημούλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και η Νέλλη Ντόλλα, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.


http://www.nextdeal.gr/

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΤΡΥΚ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΑΙΜΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.
ΠΩΣ ΜΙΑ ΘΕΣΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΕΜΠΑΙΚΤΙΚΗ ΚΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΚΕΦ. Ι : ΓΕΝΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Κατατέθηκε στην Βουλή πριν λίγες ημέρες το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων καταναλωτών.Ένα πολυδιαφημισμένο από το ΠΑΣΟΚ νομοσχέδιο, το οποίο και επηρέασε την ψήφο χιλιάδων πολιτών.
Η υπόσχεση ήταν μια νέα «σεισάχθεια», μια άρση χρεών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Αντί της νέας «σεισάχθειας» βλέπουμε ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετεί πρωτίστως και πολύπλευρα τις τράπεζες και τα συμφέροντά τους, επιβάλλει προσβλητικούς για την ανθρώπινη ζωή και αξία όρους και έρχεται να απογυμνώσει τον άνθρωπο από συνυφασμένα με την προσωπικότητά του δικαιώματα, αλλά και να τον εξαναγκάσει με το δέλεαρ της «απαλλαγής» να καταβάλλει χρηματικά ποσά που δεν θα κατέβαλλε άλλως λόγω της οικονομικής του αδυναμίας.
Εν κατακλείδι και όπως αναλύεται κατωτέρω το νομοσχέδιο αντί για «σεισάχθεια» επιβάλλει και θεσμοθετεί τον «εξανδραποδισμό», την υποδούλωση των ανθρώπων λόγω χρηματικών οφειλών.
http://neaefimeris.wordpress.com/

Επιχειρείται το σφράγισμα της Ελλάδας.


H Ιστορία και η στατιστική είναι σαφής Οι ξένοι θα ξεπουλήσουν και θα φύγουν Όπως γίνεται συνήθως σε χώρες που πηγαίνει το ΔΝΤ και δίνεται το σχετικό δάνειο στην ουσία μέσω αυτού δίνεται επαρκής χρόνος στις ξένες πολυεθνικές για να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά του στοιχεία και φύγουν από την χώρα.
Με αυτό το τρόπο και με τις σχετικές δηλώσεις πίστης στην επιτυχία του προγράμματος όλοι οι ξένοι εγκαταλείπουν σταδιακά την πτωχυμένη χώρα και έτσι η χώρα «σφραγίζεται» ως πιθανή πηγή μόλυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Για να εξηγηθεί καλυτέρα αυτό θα πρέπει να ειπωθεί ότι πριν τρεις μήνες για παράδειγμα εάν μια ελληνική τράπεζα έκλεινε, και σε αυτή είχαν επενδύσει ξένοι θεσμικοί τότε το κλείσιμο της θα μπορούσε να δημιουργήσει κύμα πανικού ρευστοποιήσεων και καταστροφών στις διεθνείς αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ