Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Στην πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ επιμένει η Κομισιόν



Η Κομισιόν ζητεί την πώληση του 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ, επιμένοντας ότι το αίτημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου της ελληνικής κυβέρνησης με ΕΕ-ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε την Τρίτη στο Reuters αξιωματούχος της Ευρ.Επιτροπής. «Εάν επιχειρήσουν κάτι τέτοιο θα γίνει πόλεμος» απαντά η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και απειλεί με απεργία διαρκείας και γενικό μπλακ άουτ σε όλη την χώρα.

Η επίσημη κυβερνητική στάση -όπως εκφράστηκε από την προηγούμενη εβδομάδα- είναι ότι απορρίπτεται η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία με την τρόικα.

«Η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να πωλήσει το 40% της δυναμικότητας της ΔΕΗ από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, μέσω διαγωνισμού», φέρεται να είπε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αυτό σχετίζεται με το πακέτο βοήθειας του ΔΝΤ και της Κομισιόν.

Η ΔΕΗ είναι ο κυρίαρχος στην ελληνική χονδρική αγορά» ενέργειας, προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Τι προβλέπει το μνημόνιο

Η αλήθεια σχετικά με το αν η πώληση μονάδων επιβάλλεται από το μνημόνιο (όπως υποστηρίζει η Κομισιόν) ή όχι (όπως διατείνεται η ελληνική πλευρά) βρίσκεται κάπου στη μέση.

Ορθότερα θα λέγαμε ότι τίθεται και εδώ θέμα ερμηνείας των επιταγών του μνημονίου και απαιτείται σκληρή διαπραγμάτευση για την επιλογή του τρόπου μέσω του οποίου αυτές θα ικανοποιηθούν.

Δηλαδή το μνημόνιο για το δάνειο ύψους 110 δισ. ευρώ δεν υπαγορεύει συγκεκριμένα πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, ωστόσο, ζητά απελευθέρωση της αγοράς χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η ΔΕΗ ελέγχει το 97% της λιανικής αγοράς και το 93% της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Οι λιγνιτικές και οι υδροηλεκτρικές μονάδες αντιστοιχούν μαζί στο 65% της συνολικής εγκαταστημένης δυναμικότητας των 12.884 MW.

Η όποια πώληση μονάδων της ΔΕΗ θα ενίσχυε τις προοπτικές των εναλλακτικών παρόχων ενέργειας, όπως η Μυτιληναίος, η ιταλική Edison ή η αυστριακή Verbund, που μέχρι στιγμής έχουν μικρή παρουσία στην αγορά.

Ωστόσο, οι απώλειες για τη ΔΕΗ θα ήταν μεγάλες, αφού η Επιχείρηση με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα περίπου 64 εκατ. τόνων λιγνίτη, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός της ύλης, μιας από τις φθηνότερες πηγές ενέργειας, στην ΕΕ και η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο. «Εάν προχωρήσει η πώληση, η ΔΕΗ θα χάσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της, γιατί ο λιγνίτης και το νερό είναι πολύ φθηνοί τρόποι για παραγωγή ενέργειας», εξηγεί στο Reuters ο Πάρης Μαντζαβράς, αναλυτής στην HSBC.ΓΕΝΟΠ: «θα γίνει πόλεμος»

Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΝ προειδοποίησε την Τρίτη με κινητοποιήσεις και διακοπές ρεύματος, εάν η ΕΕ επιμείνει στην πώληση.

«Εάν επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, θα γίνει πόλεμος», είπε στο Reuters ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος. «Θα πάμε σε απεργία διαρκείας και θα σβήσουν τα φώτα σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε.

Η κυβερνητική στάση

Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αρνήθηκε να σχολιάσει εκ νέου το θέμα, στο Reuters.

Πάντως, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνισαν πως δεν υφίσταται θέμα πώλησης -λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών- μονάδων της ΔΕΗ, καθώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο η χώρα έναντι της τρόικας.

Κυβερνητικές πηγές πιστεύουν ότι οι υποδείξεις αυτές αντανακλούν μάλλον τις προθέσεις της Κομισιόν, (και όχι της τρόικας) που, όπως εκτιμούν, θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να πιέσει προς την κατεύθυνση βίαιων αλλαγών στον ενεργειακό τομέα.

Η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την επιβολή της βίαιης πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, φέρεται να εξετάζει την πώληση μέρους της παραγόμενης λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της επιχείρησης σε τρίτους.

Δηλαδή, να παραμείνουν τα λιγνιτικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ στην κυριότητά της, αλλά ένα ποσοστό της παραγόμενης από αυτά φθηνής ενέργειας να βγει σε διεθνείς διαγωνισμούς με αποδέκτες μόνο ιδιώτες.
Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ