Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ιδού ο ιερός ποταμός Γάγγης. Πτώματα επιπλέουν και τρώγονται από σκυλιά και κοράκια! Συγκλονιστικές φωτογραφίες που σοκάρουν απ' το Γάγγη στην Ινδία

Ο Γάγγης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ινδικής Χερσονήσου. Το συνολικό του μήκος είναι 2.510 χιλιόμετρα, και διασχίζει τηνΙνδία και το Μπαγκλαντές. Οι πηγές του βρίσκονται στα Ιμαλάια, στην Ινδία, με τις δύο κύριες πηγές του να είναι ο ποταμός Μπαγκιράτι και ο ποταμός Αλακνάντα. Εκβάλει στον κόλπο της Βεγγάλης, στο Μπαγκλαντές. Η λεκάνη απορροής του Γάγγη στο Μπαγκλαντές, μια περιοχή περίπου 1.000.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία εκβάλλουν επίσης ο Βραχμαπούτρας και ο Μέγκνα, εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πυκνότητας κατοίκων στον κόσμο. 
Ο Γάγγης θεωρείται ο πιο ιερός ποταμός από τους Ινδουιστές.Έχει χαρακτηριστεί από την Ινδία ως Εθνικός Ποταμός.
Προσωποποίηση του ποταμού αποτελεί η γυναικεία θεότητα (ντεβί) Γάγγα (Gaṅgā), η οποία ανελήφει στον παράδεισο υπό την προστασία του Βράχμα.Οι Ινδουιστές θεωρούν πως το πλύσιμο στα νερά του εξαγνίζει τον άνθρωπο από τις αμαρτίες, ενώ πολλοί από αυτούς φυλάσσουν νερό από τον Γάγγη στα σπίτια τους ως φυλαχτό.
Η πρόσβαση των πιστών στον ποταμό γίνεται από ιδιαίτερα σημεία τα οποία ονομάζονται Γκατ. Στα γκατ της πόλης του Βαρανάσι, τελούνται καθημερινά αποτεφρώσεις νεκρών, και οι στάχτες των πτωμάτων ρίχνονται στα νερά του ποταμού, ενώ πολλές φορές στον Γάγγη ρίχνονται και ολόκληρα τα πτώματα.
Ο Γάγγης θεωρείται ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς του κόσμου. Η μόλυνσή του επηρεάζει σχεδόν 400 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν στις όχθες του ποταμού, αλλά και επηρεάζεται από αυτούς, καθώς, διασχίζοντας πυκνοκατοικημένες πόλεις, ανθρώπινα ρήματα διοχετεύονται σε αυτόν. Η μόλυνση ξεκινά σχεδόν από την αρχή του. Η εμπορική εκμετάλλευση του ποταμού, αύξησε την παρουσία του ανθρώπου σε αυτόν και μαζί και την μόλυνση του. Το νερό του, σε πολλά μέρη του, δεν είναι κατάλληλο ούτε για πόση, ούτε για κολύμβηση, καθώς εμφανίζει υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους που θεωρούν τον ποταμό ιερό και τα νερά του εξαγνιστικά να τον χρησιμοποιούν. 

Πάνω σε αυτό, υπάρχει η εξήγηση πως στο ποτάμι υπάρχει μεγάλο ποσοστό βακτηριοφάγων που εμποδίζουν την εξάπλωση των βακτηρίων και των ιών. Στο Βαρανάσι, πάντως, όπου γίνονται τελετουργικά μέσα στα νερά του ποταμού, όπως καύση των νεκρών ή τελετές καθαρισμού στα νερά του, αλλά ακόμα και απόθεση πτωμάτων μέσα σε αυτόν, υπολογίζεται πως τα νερά περιέχουν 60.000 κολοβακτηρίδια ανά 100 ml, 120 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας για την ασφαλή κολύμβηση. Δισεκατομμύρια λύτρα λυμάτων απορρίπτονται καθημερινά στον ποταμό, καθώς οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων είναι ελάχιστες για να λειτουργούν αποτελεσματικά. Για τον λόγο αυτό η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δανείσει στην Ινδία 1 δισεκατομμύριο δολάρια για ένα πρόγραμμα καθαρισμού του ποταμού.
πληροφορίες από el.wikipedia.org/
φωτό από

1 σχόλιο:

  1. Στην γεωγραφία κάνουμε για τους ποταμούς της Ασίας. Η καθηγήτρια μας είπε να βρούμε πληροφορίες για τους ποταμούς. Εμένα μου έτυχε ο Γάγγης και μου λέει η καθηγήτρια: Να βρεις και τι έχει μέσα στα νερά του ο Γάγγης!! Εμείς να την παρακαλάμε να μας πει τι έχει αλλά αυτή δεν μας έλεγε!!! Και τώρα που είδα ότι έχει μέσα πτώματα και εκεί γίνονται αποτεφρώσεις νεκρών τι να κάνω??? ΕΠΑΘΑ!!!!! Τελείως όμως, δεν το περίμενα!!! Και τώρα να δω πως θα κοιμηθώ το βράδυ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ