Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση του ΥΠΠΟ για τα «πνευματικά δικαιώματα του εθνικού ύμνου»


Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσαν καταγγελίες που αναφέρουν ότι όποιος ανεβάζει τον εθνικό ύμνο σε διαδικτυακές πλατφόρμες, θα πρέπει να καταβάλει χρηματικό ποσό σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία ισχυρίζεται ότι κατέχει τα πνευματικά του δικαιώματα.
Απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά και Τέρενς Κουίκ, ο υπουργός Πολιτισμού, Π.Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για πολιτική εκμετάλλευση του εθνικού ύμνου και τόνισε ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του.
Όπως ανέφεραν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το θέμα προέκυψε όταν «ανέβηκε» στην δημοφιλέστερη διαδικτυακή πλατφόρμα προβολής βίντεο το πρώτο δελτίο ειδήσεων που εξέπεμψαν οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ μετά την απόφαση για το κλείσιμό της, στο οποίο ακουγόταν ο εθνικός ύμνος.
Οι διαχειριστές της ιστοσελίδας της ΕΡΤ είδαν τότε μια ειδοποίηση σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να αφαιρέσουν τα ηχητικά τμήματα του βίντεο που έχουν πνευματικά δικαιώματα, είτε να επιτρέψουν στο You Tube να παίζει διαφημίσεις προκειμένου να αποδώσει στον κάτοχο των δικαιωμάτων το ποσό που του αναλογεί.
Βάσει της ερώτησης των βουλευτών, το ηχητικό δεν ήταν άλλο από τον εθνικό ύμνο που κάποιος υποστηρίζει ότι ανήκει σε εταιρεία διαχείρισης και διανομής, η οποία ιδρύθηκε το 2003 ως παγκόσμιο δίκτυο συλλογικής διαχείρισης και διανομής μουσικής και ταινιών, δραστηριοποιείται σε 27 χώρες και διατηρεί σχέσεις ελέγχου με τα μεγαλύτερα διαδικτυακά μέσα παροχής περιεχομένου.
Μιλώντας στην Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού, δήλωσε ότι «ο εθνικός ύμνος δεν είναι ένα απλό πνευματικό δημιούργημα σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου και ποίηση του Διονυσίου Σολωμού».
«Είναι η ψυχή του Έθνους. Έχει απολύτως εμβληματική αξία για κάθε Έλληνα και για κάθε Ελληνίδα», πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι το ΥΠΠΟ παρενέβη στις διαδικτυακές πλατφόρμες «που αναγνώρισαν το λάθος τους» και διαβεβαίωσε ότι «λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα ξανά».
Σημειώνεται δε ότι το θέμα αναμένεται να θέσει το ΥΠΠΟ και στην UNESCO. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ