Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ...

"Ολόκληρη η Δύση, όλα τα γένη των Βαρβάρων που κατοικούσαν στις χώρες πέρα από την Αδριαντική κι ως τις Ηράκλειες Στήλες, όλοι μαζί μετανάστευαν συν γυναιξί και τέκνοις και κατευθύνονταν προς την Ασία διαμέσου της Ευρώπης. .... Γεμάτοι ζήλο και ορμή πλημμύριζαν όλους τους δρόμους. Τους Κέλτες εκείνους στρατιώτες ακολουθούσαν άνθρωποι άοπλοι, πλήθος αμέτρητο σαν την άμμο και σαν τ' άστρα, με φοινικόκλαδα και σταυρούς στους ώμους, γυναίκες και παιδιά που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ήταν σαν να έβλεπες κάποια ποτάμια να συρρέουν από παντού και, περνώντας ως επί το πλείστον από την Δακία, να ορμάνε πανστρατιά στα δικά μας εδάφη. ... Ο αυτοκράτορας είχε καλέσει μερικούς αρχηγούς του ρωμαϊκού στρατού και τους έστειλε κατά τα μέρη του Δυρραχίου και του Αυλώνα προστάζοντάς τους να υποδέχονται με φιλοφροσύνη όσους περνούσαν τον πορθμό και να οργανώνουν πλούσια πανηγύρια σε όλες τις περιοχές απ' όπου θα περνούσαν. Ύστερα να τους παραφυλάνε παρακολουθώντας τους προσεκτικά κι όταν τους έβλεπαν να κάνουν επιδρομές ορμώντας στις παρακείμενες περιοχές για να αρπάξουν τρόφιμα, να τους σταματάνε με ελαφρούς ακροβολισμούς. Μαζί με αυτούς ήταν και μερικοί γνώστες της λατινικής γλώσσας για να καταστέλλουν τις συγκρούσεις που ίσως θα αναφύονταν μεταξύ τους."  (Άννα Κομνηνή, Αλεξιάς, βιβλίο Ι, V, μετάφραση Αλόη Σιδέρη.)
... Σήμερα,  900 χρόνια μετά τα γεγονότα που περιγράφει η Άννα Κομνηνή, το ποτάμι των ανθρώπων  ξανακυλάει ορμητικό και ασταμάτητο αλλά η ροή του είναι αντίστροφη. Αυτή την φορά η πορεία του δεν είναι από την δυτική Ευρώπη προς την Ασία, αλλά από την Ασία και την Αφρική προς την δυτική Ευρώπη. 
συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ