Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Η «Τρόϊκα» Ελληνική και Ξένη του 1827

Η άφιξη   του Καποδίστρια  στον Πόρο  είναι βέβαια  ένα γεγονός  άξιο συνεχούς μνήμης.
        Όμως  πριν από αυτό,  το  τρίμηνο Απρίλιο -Ιούνιο 1827, ο Πόρος  αποτέλεσε την  έδρα  του τότε  νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Διοικούσε  η «Τρόικα» Γιαννούλης Νάκος, Γεώργιος Μαυρομιχάλης και Ιωάννης Ν. Μιλαήτης. Η λεγόμενη  «Αντικυβερνητική  Επιτροπή» που αντικατέστησε την  11μελή  Διοικητική Επιτροπή  της  Ελλάδος  του 1826. Εξελέγη από την Γ. Εθνοσυνέλευση στις 2 Απριλίου 1827.  
         Αυτούς  του επέβλεπε μια άλλη «τρόικα» οι λεγόμενες προστάτιδες δυνάμεις  Ρωσία, Γαλλία, Αγγλία.
        Μία ημέρα πριν από τη λήξη των εργασιών της, δηλαδή την 4-5-1827 , η Εθνοσυνέλευση με το  ΙΗ  ψήφισμα, όρισε σαν έδρα της Κυβέρνησης και της Βουλής, το Ναύπλιο.
        Οι  εργασίες της  έληξαν  στις 5  Μαϊου, αφού υπογράφτηκαν  τα σχετικά ψηφίσματα.
        Μετά τη λήξη των εργασιών, η Αντικυβερνητική Επιτροπή, συνεδρίασε στον Πόρο, και   όρισε    τους  Γραμματείς   της  Επικρατείας, δηλαδή τους υπουργούς: Γ. Γλαράκη­ Εξωτερικών, Α. Λόντο- Εσωτερικών   και  Αστυνομίας,   Γ. Μαυρομάτη Οικονομίας, Ανδρέα Μεταξά-Πολεμικών,   Γερ. Κώπα-Παιδείας και Δικαίου,   και   προσωρινά των Ναυτικών τον Γ.  Γλαράκη.
      Παράλληλα, διαβιβάστηκε το ψήφισμα εκλογής του Κυβερνήτη, με ημερομηνία 6 Απριλίου 1827 , στον   Καποδίστρια,   που  το έλαβε ενώ   βρισκόταν καθ οδόν προς   τη   Ρωσία. Το ψήφισμα έφερε τις  υπογραφές των 168 πληρεξουσίων (Κολοκοτρώνη και άλλων ), οι   οποίοι   τον  συνέχαιραν,   και τον παρακαλούσαν να έλθει το ταχύτερο.
       Η Αντικυβερνητική επιτροπή διοικούσε από  3 Απριλίου 1827 από τον Πόρο, μέχρι τέλος Ιουνίου, οπότε  ηρέμησαν τα πνεύματα   στο  Ναύπλιο.    Μετά    εγκαταστάθηκε εκεί μέχρι που παρέδωσε την εξουσία στον πρώτο Κυβερνήτη την Ελλάδας, την 8-1-1828.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ