Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ


Ο Διογένης {404-323} είναι ασφαλώς ο διασημότερος εκπρόσωπος της κυνικής σχολής. Κατέστη  γνωστός μάλλον  για τά ανέκδοτά του , παρά για την συμβολή του στην θεωρία της κυνικής φιλοσοφίας.
Ίσως τον αδικεί το γεγονός ότι οι συγγραφείς προέβαλον περισσότερο τους σαρκασμούς και τάς ειρωνείας του παρά τάς αντιλήψεις του .
Κατ΄ αρχήν, σαν κυνικός,   ο Διογένης ήτο αντιδημοκράτης.  Ειδικώτερα όμως φαίνεται ότι διέκειτο ευμενώς υπέρ της βασιλείας.  Για τον Διογένη βασιλεύς άξιος του ονόματός του είναι ο άριστος των ανθρώπων.
Επαναλάμβανε δε την σωκρατικήν αντίληψιν  περί γνώσεως. Δηλαδή δεν μπορείς να ασχολείσαι επιτυχώς με κάτι αν το αγνοείς.     – Νομίζεις {λέγει στον Μ. Αλέξανδρο} , πώς είναι ηνίοχος εκείνος πού δεν δύναται να κρατήση τά ηνία   ; ή  εκείνος πού δέν γνωρίζει να κυβερνήση είναι κυβερνήτης;
Ο φιλόσοφος περιφρονεί την  γνώμη της μάζης.  Έστω  και αν όλοι οι Έλληνες και όλοι οι βάρβαροι υποστηρίξουν , ότι είναι  κυβερνήτης όποιος δεν ξέρει να κυβερνά,
τούτο είναι αδύνατον.
Η μόρφωση λέγει , είναι δύο ειδών, εκείνη πού διαθέτει το  άτομον εκ της φύσεως , την οποίαν ονομάζει «Θείαν» και εκείνη πού αποκτά από τους ανθρώπους, την οποίαν ονομάζει «ανθρώπινην».  Για να γίνει όμως κανείς ορθώς μορφωμένος είναι αναγαίον ή «ανθρώπινη» να προστεθή  στην «Θείαν».
Ο Διογένης υποστηρίζει τά έμφυτα προσόντα , το ταλέντο.
Όποιος διαβάσει την συζήτηση του Αλέξανδρου με τον Διογένη , αντιλαμβάνεται το υψηλότατο επίπεδο των σκέψεων και είναι κρίμα πού δεν διδάσκονται τέτοια κείμενα στα πανεπιστήμια αλλά διδάσκονται  ο Μπουχάριν και ο Πλεχάνωφ  . Σκοπίμως  περιορίζουν τον Διογένη στα αστεία  και τά πειράγματά του και αποσιωπούν την προσφορά του  στην επιστήμη της πολιτικής κοινωνιολογίας.
Τέλος, ο  Διογένης εγνώριζε την ύπαρξη της Αμερικής , την οποία ετοποθέτει πέραν του ωκεανού  και την εθεώρει ήπειρον μεγαλυτέραν  της Ασίας.
«Ο ΔΙΩΓΜΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ»
Κώστας Πλεύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ