Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΤΥΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΟΠΩΣ ΑΛΛΟΤΕ;


Μεγάλη Εβδομάδα.  Θυμάμαι πώς πάντα την Μεγάλη  Εβδομάδα οι  καμπάνες κτυπούσαν κάθε μέρα το απόγευμα για να μαζευτούν οι πιστοί στην θεία λειτουργία των Αγίων Παθών.  Ο ήχος της καμπάνας κάθε εκκλησίας ακουγότανε  σε όλη της την περιφέρειά της  και  νοιώθαμε την αίσθηση των ημερών ιδιαίτερα.
Η αποκορύφωση ήταν η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής πού από το πρωί  σε ξυπνούσε ο χαρακτηριστικός κτύπος του πένθους της ταφής Του Χριστού.  Οι καμπάνες κτυπούσαν πένθιμα όλη την  ημέρα και ένοιωθες δέος,  με το θρησκευτικό αίσθημα να  κυριαρχεί  όλων των άλλων αισθήσεων.
Εφέτος όμως  , ένα περίεργο πράγμα, οι καμπάνες δεν ακουγόντουσαν. Όλη την Μ. Εβδομάδα ό κτύπος των ήταν  τόσο χαμηλός, πολλές φορές μάλιστα  είχα την εντύπωση πώς δεν κτυπούσαν κάν , και άς μένω κοντά σε εκκλησία.  Να δείς σκέφτηκα πώς  κάποιοι έχουν επιβάλλει να χαμηλώσουν ή ακόμα και να σιωπήσουν οι καμπάνες.  Δεν το έψαξα, αλλά ήρθε και η ημέρα της Μ. Παρασκευής, και οι καμπάνες κτύπησαν. Αλλά πώς κτύπησαν.  Πολύ χαμηλά με τον ήχο της μικρής καμπάνας μόνο , χωρίς την συνοδεία της μεγάλης με τον βαρύ κτύπο , και μάλιστα,  σού έδινε την εντύπωση πώς περισσότερο έμοιαζε ο κτύπος με τον ήχο πού κάνει όταν κτυπά η ώρα .    Στις έντεκα ο κτύπος και αυτός ο υποτονικός σταμάτησε. Μαζί , σταμάτησε και το αίσθημα, το χρώμα της ημέρας.
Ποιοι άραγε ενοχλούνται από τις καμπάνες; Μάλλον οι   άθεοι , οι υλιστές , οι αλλόθρησκοι, οι κουλτουριάρηδες  και η κυβέρνηση πού μας  ελέγχει την ζωή.  Οι παπάδες τι κάνουν ;
Δεν ξέρω αν είναι μόνο δική μου εντύπωση, αλλά αν συμβαίνει και έχει επιβληθεί κανένα νέο  σύστημα γιατί το θέλουν οι παραπάνω, ή γιατί μας ετοιμάζουν και την κατάργηση της θρησκείας , επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων, τότε  απορώ , τι άλλο θα δούμε ακόμα για να  επαναστατήσουμε; Και αναρωτιέμαι , τι συμβαίνει με τους Έλληνες;  Αφού είμαστε ήρωες γιατί υπομέναμε  400 χρόνια για την επανάστασή μας;  Το ίδιο αναρωτιόμουν και αναρωτιέμαι με τους Κύπριους  ,  πώς μπορούν τόσα χρόνια να ανέχονται  την κατάληψη του μισού νησιού τους από τους τουρκαλάδες; Πού κολλάει άραγε το περίφημο  «Καλλίτερα μιάς ώρας ελεύθερη ζωή , παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή»;  
Μάλλον όλα είναι ωραία λόγια. 
Λυπάμαι.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ