Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Κεραυνοί από λέιζερ

Μια συσκευή που αναπτύσσεται στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Picatinny στο New Jersey, ρίχνει ηλεκτρικά τόξα μέσω ακτίνων λέιζερ. Γνωστή και ως Laser Induced Plasma Channel (LIPC), η συσκευή μπορεί να κάψει στόχους που έχουν καλύτερη ηλεκτρική αγωγιμότητα απ’ ότι ο αέρας ή το έδαφος που τους περιβάλλει, κατευθύνοντας ηλεκτρικά τόξα μέσω ενός καναλιού από πλάσμα το οποίο έχει δημιουργηθεί με ακτίνες λέιζερ.
Το κανάλι αυτό, έχει τη μορφή ενός ηλεκτρικά αγώγιμου καναλιού πλάσματος που σχηματίζεται όταν μια ακτίνα λέιζερ με αρκετή ένταση σχηματίζει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο αρκετά δυνατό για να ιονίσει τον περιβάλλοντα αέρα, σχηματίζοντας έτσι πλάσμα. Επειδή το κανάλι πλάσματος άγει το ηλεκτρικό ρεύμα πολύ καλύτερα από τον μη ιονισμένο αέρα που το περιβάλλει, η ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφερθεί μέσω αυτού του καναλιού.
Στη συνέχεια, όταν βρίσκει τον στόχο του το ρεύμα θα τον διαπεράσει και θα τον αχρηστεύσει, δεδομένου ότι ακολουθεί το δρόμο με τη μικρότερη αντίσταση προς το έδαφος. Το ηλεκτρικό τόξο φτάνοντας στον στόχο και βρίσκοντας μια διαδρομή με χαμηλότερη αντίσταση, θα αποκλίνει επίσης από το κανάλι.
Ενώ η φυσική πίσω από το σχέδιο είναι αρκετά βασική, οι τεχνικές δυσκολίες στην κατασκευή του είναι αρκετές. «Εάν το φώς εστιάζει στον αέρα, υπάρχει ο κίνδυνος να εστιάσει σε ένα γυάλινο φακό ή σε άλλα σημεία του ενισχυτή του λέιζερ, καταστρέφοντας τα», είπε ο George Fischer, επικεφαλής επιστήμονας του έργου. «Χρειαζόμαστε να χαμηλώσουμε την ένταση του οπτικού ενισχυτή και να τη διατηρήσουμε χαμηλή μέχρι να εστιάσει το φώς στον αέρα.»
Η ερευνητική ομάδα έπρεπε επίσης να συγχρονίσει το λέιζερ με την υψηλή τάση και να θωρακίσει τη συσκευή έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει κάτω από ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες. Υπάρχει βέβαια και το πρόβλημα της παροχής αρκετής ενέργειας, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει η συσκευή για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Παρά αυτές τις προκλήσεις, η ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τους τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ