Εδώ θα δούμε πως κατασκευάζεται ένας ηλιακός φούρνος, δηλαδή μια
απλή και πολύ φθηνή κατασκευή η οποία θα μπορεί να μαγειρεύει οποιοδήποτε
φαγητό ή να βράζει νερό, μόνο με την ηλιακή ενέργεια και χωρίς ηλεκτρικό
ρεύμα. Το ηλιακό φουρνάκι υπάρχει και σε εμπορική έκδοση στο εξωτερικό,
όπου πωλείται προς περίπου 200 Ευρώ. Εμάς θα μας στοιχίσει λιγότερο από
30 Ευρώ!
Ο ηλεκτρικός φούρνος μπορεί να ρυθμιστεί σε θερμοκρασία 200 βαθμών
κελσίου για το μαγείρεμα. Το φαγητό όμως θα μπορούσε να ψηθεί και με πολύ
μικρότερη θερμοκρασία, απλά στο διπλάσιο χρόνο.
Έχει αποδειχθεί ότι όλα τα τρόφιμα μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες πάνω
από 100 βαθμούς. Ο ηλιακος φουρνος αναπτύσσει θερμοκρασίες από 110-140
βαθμούς, ανάλογα με την ηλιοφάνεια.
Πως αναπτύσσει τέτοιες θερμοκρασίες ο ηλιακός φούρνος;
Παραλείποντας τις λεπτομέρειες που θα δούμε παρακάτω, μπορούμε να πούμε
ότι το ηλιακό φουρνάκι είναι ουσιαστικά ένα μονωμένο κουτί με γυάλινο
καπάκι. Η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά το τζάμι και μετατρέπεται σε θερμότητα
η οποία παγιδεύεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο εσωτερικό του κουτιού,
αυξάνοντας συνεχώς τη θερμοκρασία (φαινόμενο του θερμοκηπίου).
Σε περίπου 45 λεπτά έχει φθάσει τους 100 βαθμούς, που είναι και το σημείο
βρασμού του νερού. Ο ηλιακος φουρνος ΔΕΝ χρειάζεται συνεχή ηλιοφάνεια:
Αρκεί ο ήλιος να φαίνεται για 30 λεπτά κάθε ώρα, ας υπάρχει συννεφιά την
υπόλοιπη ώρα.
Επίσης, το ηλιακό φουρνάκι δεν χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
Μπορεί να μαγειρέψει ακόμη και αν έχει στρώσει χιόνι και η θερμοκρασία
είναι 2 βαθμοί. Αρκεί να υπάρχει ηλιοφάνεια. Είναι φυσικά λογικό να περιμένουμε
ότι τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο θα είναι λιγότερες οι κατάλληλες
ημέρες για τον ηλιακό φούρνο, από ότι τον υπόλοιπο χρόνο.
Πως κατασκευάζεται το ηλιακο φουρνακι
Η κατασκευή είναι πολύ εύκολη, ενώ το κόστος των υλικών δεν ξεπερνά τα
30 Ευρώ. Κάτω από προϋποθέσεις μάλιστα, μπορεί να είναι και μικρότερο
των 5 Ευρώ!
- Πρώτα παραγγέλνουμε από ένα ξυλουργείο δύο έτοιμα ξύλινα κουτιά όπως
στην φωτογραφία πάνω αριστερά. Το ένα κουτί πρέπει να είναι λίγο μικρότερο
από το άλλο ώστε το μικρό κουτί να χωρά μέσα στο μεγάλο, αφήνοντας περίπου
3 cm κενό από τα πλαϊνά και το κάτω μέρος. Αυτό το κενό θα το γεμίσουμε
με τσαλακωμένα κομμάτια εφημερίδας για μόνωση.
- Από μια βιοτεχνία τζαμιών παραγγέλνουμε ένα κομμάτι τζάμι πάχους 5
mm, με διαστάσεις τέτοιες ώστε να καλύπτουν όλο το πάνω μέρος του μεγάλου
εξωτερικού κουτιού (σαν καπάκι).
- Καλύπτουμε τα εσωτερικά τοιχώματα του μικρού κουτιού με αλουμινόχαρτο,
ώστε να αντανακλούν το φως που δεν φθάνει απ' ευθείας στο σκεύος μαγειρέματος,
πάνω σε αυτό δια της αντανάκλασης (φωτογραφία πάνω δεξιά). Προσοχή ώστε
η κόλλα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι μη τοξική σε υψηλές
θερμοκρασίες. Στη βάση του εσωτερικού μικρού κουτιού τοποθετούμε ένα
κομμάτι από σκουρόχρωμο μέταλλο ή λαμαρίνα.
- Τοποθετούμε μια μονωτική ταινία από αφρώδες υλικό (σαν αυτή που χρησιμοποιείται
για μόνωση σε παράθυρα), περιμετρικά στην πάνω πλευρά των δύο κουτιών
που θα ακουμπά το τζάμι. Προσοχή να μην υπάρχει δυνατότητα διαρροής
αέρα έξω από το μικρό κουτί όταν τοποθετείται το τζάμι.
- Τέλος, φτιάχνουμε (σαν καπάκι) κι έναν ανακλαστήρα από ξύλο και αλουμινόχαρτο,
ο οποίος θα αντανακλά ακόμη περισσότερο φως μέσα στον ηλιακό φούρνο,
για ακόμη μεγαλύτερη απόδοση.
Μια μικρή κλίση προς τον ήλιο αυξάνει την απόδοση. Το σκεύος πρέπει
να έχει καπάκι και να είναι μεταλλικό και σκουρόχρωμο, κατά προτίμηση
μαύρο. Επίσης, να μην είναι πολύ μεγάλο (ίσα που να χωράει το φαγητό).
Αν θέλουμε έναν οικονομικότερο και πρόχειρο ηλιακό φούρνο, μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε κουτιά από χαρτόνι και αντί για καπάκι από τζάμι, ένα
διάφανο πλαστικό φύλλο φούρνου (πωλείται στα Σούπερ Μάρκετ). Η απόδοση
και η αντοχή του φούρνου όμως θα είναι πολύ μικρότερη.
Η δοκιμή του ηλιακου φουρνου
Η δοκιμή έγινε Απρίλιο με εξωτερική θερμοκρασία περίπου 23 βαθμούς C
και λιακάδα. Το ψηφιακό θερμόμετρο, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες,
έδειξε στο εσωτερικό του φούρνου 97 βαθμούς C! Το μπιφτέκι ψήθηκε πολύ
καλά μέσα σε περίπου 90 λεπτά, όσο και τα χωριάτικα λουκάνικα που ακολούθησαν!
Γενικά τα χοντρά κομμάτια, οι πατάτες και τα όσπρια θέλουν
περισσότερο χρόνο, ενώ τα λεπτά κομμάτια κρέατος, τα ζυμαρικά (ρύζι, μακαρόνια
σε λίγο νερό) και τα λαχανικά θέλουν αρκετά λιγότερο χρόνο.
Παρατηρήσεις για τον ηλιακό φούρνο:
Όσο μεγαλύτερη (μέχρι ενός ορίου όμως) η επιφάνεια του τζαμιού
από όπου μπαίνει ο ήλιος, τόσο μεγαλύτερη η ισχύς (περίπου 1.000W ανά
τ.μ.). Το ιδανικό είναι περίπου 50Χ60cm με εσωτερικό ύψος γύρω στα 25cm.
Το τζάμι να έχει πάχος 5-6mm.
Το καλύτερο υλικό για ανακλαστήρας είναι ο καθρέπτης (αντανακλά το 90%
ενώ το αλουμινόχαρτο το 40%). Με 3 ανακλαστήρες είναι λίγο καλύτερα, προσθέτει
όμως σε δυσκολία γιατί θα πρέπει να επαναπροσανατολίζεις το φούρνο προς
τον ήλιο κάθε μισή ώρα περίπου, αλλιώς κάποιος από τους πλαϊνούς ανακλαστήρες
θα ρίχνει σκιά μέσα. Οπότε για αρχή προτείνω με έναν ανακλαστήρα και αν
μετά από δοκιμή του φούρνου υπάρξει ανάγκη για βελτίωση της απόδοσης,
προσθέτεις άλλους δύο.
άπό
Ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Στα πλεονεκτήματα του μαγειρέματος με ηλιακό φούρνο συγκαταλέγονται το ότι η γεύση και το άρωμα του φαγητού διατηρούνται αναλλοίωτα, καθώς και οτι δεν υπάρχει περίπτωση να καεί το φαγητό. Χρειάζεται πάντως λίγη προσοχή στο χειρισμό του φούρνου, ώστε να αποφύγουμε τυχόν εγκαύματα, καθώς και ζημιές στα μάτια από τυχόν ανακλάσεις του φωτός.
ΑπάντησηΔιαγραφή