Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ


Λέγουν ότι ο Σωκράτης ενεπνεύσθη την Θεωρίαν των Ιδεών συχνάζοντας στο υποδηματοποιείον του Σίμωνος [το οποίον έχομε ανεύρει στις ανασκαφές της Αγοράς των Αθηνών]. Βλέποντας ότι υπήρχον δέρματα, σπάγγοι και πρόκες, διηρωτάτο διατί εχρειάζετο να δίδωνται χρήματα διά να αγοράζωνται από τους σχεδιαστάς μόδας τα πατρόν των υποδημάτων! Αί! Πώς! Απαντούσε ο Σίμων! "Εάν δεν έχουμε το πατρόν εδώ, στον τοίχο, καρφωμένο με πινέζες πάνω από τον πάγκο, πώς θα εργασθή ο τεχνίτης;;" Οπότε, εσκέπτετο ο Σωκράτης: Εάν απαιτείται σχέδιον, παράδειγμα, πατρόν, Ιδέα, όπως έλεγαν οι Κλασσικοί, διά να κατασκευασθή ένα τόσον απλό πράγμα, ένα πεδιλάκι με τρία λουράκια, τότε οπωσδήποτε απαιτείται σχέδιον διά να κατασκευασθή κάτι πολυπλοκώτερον ως είναι τα έμβια όντα!
Πράγματι, εάν εξετάσωμε τον πέριξ ημών Αισθητόν κόσμον βλέπομε ότι αυτός είναι ένα εργοστάσιον το οποίον διαθέτει ΛΟΓΟΝ, δηλαδή, έλλογον, λογικήν δομήν και λειτουργίαν, ΠΡΟΝΟΙΑΝ, δηλαδή υπάρχουν φροντισταί, δεν εδημιουργήθη και μετά το εκλείδωσαν, και ασφαλώς όπως κάθε εργοστάσιον έχει ΣΚΟΠΟΝ! Εδώ ας αναφέρωμε απλώς χωρίς να επιμείνωμε καθ' ότι δεν αφορά το θέμα μας, ότι κατα την Ελληνικήν μας Θρησκείαν, ο Αισθητός κόσμος έχει ως Σκοπόν την παραγωγήν της Ανωτέρας συνειδήσεως! Ο μέγας στρόφαλος του Σύμπαντος δεν κινείται ασκόπως αλλά σε κάθε ανακύκλισίν του εξάγει το παραγόμενον προϊόν που είναι η Ανωτέρα συνείδησις, ούτως καθημερινώς ο κόσμος γίνεται πνευματικώτερος και πλουσιώτερος!
Κατά την Ελληνικήν αντίληψιν ο Κόσμος διαθέτει Λόγον, Σκοπόν και Πρόνοιαν! Αυτό είναι το καίριον σημείον όπου διαφέρει η ιδική μας αντίληψις από την επικρατούσαν σημερινήν άποψιν που δογματικώς και λυσσαλέως υποστηρίζει το σύνολον Δαρβινισμός/Αφελής Υλισμός/Αθεΐα, το οποίον δογματίζει ότι ο Κόσμος ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ Λόγου, Σκοπού και Προνοίας! Εδώ δυνάμεθα να παραθέσωμεν δύο ορισμούς: Οι διάφορες και ποικίλες αντιλήψεις περί του Κόσμου, κοσμοθεωρίες ή κοσμοθεάσεις, πράγματι συμποσούνται τελικώς εις δύο! Εις τον Θεϊσμόν και την Αθεΐαν! Θεϊσμός είναι η πεποίθησις ότι ο Κόσμος διαθέτει Λόγον, Σκοπόν και Πρόνοιαν! Αθεΐα είναι η πεποίθησις ότι ο Κόσμος ΔΕΝ διαθέτει Λόγον, Σκοπόν και Πρόνοιαν!
Παρατηρώντας τον πέριξ ημών Αισθητόν κόσμον βλέπομε την απόλυτον λογικήν οργάνωσιν και δομήν αυτού του εργοστασίου, την τελειότητα που εκπλήσσει σε κάθε λεπτομέρειά του, π.χ. μοναδικόν θαύμα ασύλληπτον είναι ένας μονοκυττάριος οργανισμός ή ένας κρύσταλλος, ενώ ξεπερνούν κάθε φαντασίαν οι μεγαλύτερες συνθέσεις όπως οι πολυκυττάριοι οργανισμοί, οι πλανήτες κλπ! Και βεβαίως, πολύ μεγαλύτερον θαύμα από τον οιονδήποτε πολυκυττάριον οργανισμόν είναι ο μέγας συμβιωτικός οργανισμός που ονομάζομε ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ! Οπότε, αποκτώντας την απόλυτον βεβαιότητα διά την λογικήν σχεδίασιν του εργοστασίου καταλήγομε εις το βάσιμον συμπέρασμα ότι προ της δημιουργίας του εργοστασίου υπήρξε σχεδίασις της λειτουργίας και των μηχανημάτων του, τα οποία οπωσδήποτε κατεσκευάσθησαν βάσει λογικών προτύπων, λεπτομερών διαγραμμάτων! Οθεν, μας φαίνεται απαραίτητος η ύπαρξις του κόσμου του σχεδιαστού του εργοστασίου, των παραδειγμάτων, των προτύπων, των πατρών, εν άλλαις λέξεσιν του Πλατωνικού Κόσμου των Ιδεών!
Ως προελέχθη, υπάρχει ο κόσμος των πρώτων αρχών που εμείς οι Ελληνες τον ονομάζομε "Ιδεώδη Κόσμον" διότι κεντρική οντότης του ειναι ο Κόσμος των Ιδεών! Τί είναι ο Κόσμος των Ιδεών;;
Ο Κόσμος των Ιδεών είναι το όντως όν, αΐδιον και αιώνιον, ακίνητον και ενθρονισμένον στο κέντρον του Παντός. Κύριον χαρακτηριστικόν του Κόσμου των Ιδεών είναι ότι παραμένει αιωνίως αμετάβλητος, άτρεπτος, αμετάλλακτος, αναλλοίωτος, εσαεί ο αυτός!
Ο Κόσμος των Ιδεών είναι μία τεραστία βιβλιοθήκη ή πινακοθήκη, η οποία περιέχει απάσας τας πληροφορίας περί των μορφών που είναι δυνατόν να λάβη η δομή του σύμπαντος Κόσμου και η ύλη του Αισθητού κόσμου! Περιέχει τα πρότυπα, τα σχέδια, τα πατρόν, όλων των πραγμάτων και καταστάσεων που είναι δυνατόν να παραχθούν και να υπάρξουν! Περιέχει π.χ. το τέλειον βιβλίον της Φυσιολογίας του Ανθρώπου, που περιγράφει τα διάφορα λειτουργικά συστήματα του ανθρώπου, ως το Πεπτικόν ή το Αναπνευστικόν, και περιγράφει τόσον το φυσιολογικόν όσον και τις παραλλαγές και τις δυνατές ανωμαλίες και τις νόσους των, δηλαδή υπάρχει συγχρόνως και το βιβλίον της Νοσολογίας! Ποία είναι η σχέσις του Κόσμου των Ιδεών με τον κόσμον των ανθρωπίνων πληροφοριών (ο Τρίτος κόσμος του Popper); Όσον τελειοποιείται η γνώσις μας περί του κόσμου τόσον το ιδικόν μας βιβλίον π.χ. της Χημείας, θα προσεγγίζη το τέλειον βιβλίον Χημείας της βιβλιοθήκης των Ιδεών! Βεβαίως, ο Κόσμος των Ιδεών περιέχει και το βιβλίον των ορισμών των εννοιών, οπότε η σωστή απάντησις στις ερωτήσεις: τί εστί Δίκαιον, Ωραίον, Αληθές κλπ είναι γεγραμμένη στον Κόσμον των Ιδεών!
Εις την συγκεκριμένην περίπτωσιν των εμβίων όντων υπάρχουν τα πρότυπα όλων των μορφών που είναι δυνατόν να υπάρξουν, τουτέστιν τα πρότυπα όλων των ζωολογικών ειδών καθώς και οι δυνατές παραλλαγές των. Οταν δε υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες του περιβάλλοντος τότε τα ανάλογα είδη εμφανίζονται και όσα δύνανται να προσαρμοσθούν καλώς αυτά και επιβιώνουν!
Πώς, τίνι τρόπω εμφανίζονται;; Ως γνωστόν, αναγνωρίζομε την ύπαρξιν των γεωλογικών εποχών. Η ύπαρξίς των προϋποθέτει ότι με τρόπον Καταστροφικόν, Κατακλυσμιαίον, αλλάζουν πλείστες συνθήκες του περιβάλλοντος, κλιματολογικές, υδρολογικές, ατμοσφαιρικές, ακόμη και βαρυτικές (αλλάζει το πεδίον της βαρύτητος, το g), οπότε παλαιά είδη εξαφανίζονται και νέα εμφανίζονται! Ποίος ο μηχανισμός εμφανίσεώς των;; Η αλλαγή των γεωλογικών εποχών πιθανότατα οφείλεται, κατά μίαν άποψιν, εις ένεκα διαφόρων λόγων δημιουργία εντόνου δραστηριότητος του φλοιού της γης και των ηφαιστείων και οπωσδήποτε συνακολούθου διαταραχής της ατμοσφαίρας, οπότε κατά τας ώρας εκείνας παράγονται διαφόρων μορφών ακτινοβολίες με συνέπειαν να έχωμε κατακλυσμιαίες μεταλλάξεις οι οποίες προβλέπόμενες υπό του Κόσμου των Ιδεών είναι λογικές και στοχευμένες! Κατά μίαν άλλην άποψιν, εις έναν βομβαρδισμόν ακτινοβολιών προερχομένων από την έκρηξιν ενός Υπερκαινοφανούς αστέρος (supernova).
Το πρότυπον, το πατρόν, συνιστά το "μορφογενετικόν πεδίον" επί του οποίου δημιουργούνται και αναπτύσσονται οι οργανισμοί! Τόσον όταν πρωτοεμφανίζονται, όσον και κάθε στιγμή, κάθε ένας ξεχωριστός οργανισμός! Αυτό εξηγεί πολλά περίεργα τα οποία δεν εξηγούνται με καμμίαν άλλην θεωρίαν π.χ. τίνι τρόπω οι κλάδοι των δένδρων αναπτύσσονται και διατάσσονται εις τον χώρον ώστε λαμβάνει έκαστον δένδρον την χαρακτηριστικήν μορφήν του και ούτως έχομε π.χ. το όρθιον "αρσενικό κυπαρίσσι" και το πυραμιδοειδές "θηλυκό κυπαρίσσι"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ