Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ


Η σημασία των σχημάτων έχει μια μεταφυσική επίπτωση πάνω στις αισθήσεις μας . Τά σχήματα δεν είναι μόνο γεωμετρικές παραστάσεις , αλλά και αισθητικές.  Μπορούμε να δούμε τον κύκλο ή το τετράγωνο σάν δεδομένη μορφή , όμως στο βάθος η ουσία τους είναι  ακαθόριστη και κατανοείται μόνο μέσα από τά πράγματα τά οποία αποτελεί μέρος.  Παράδειγμα, μια καρέκλα μπορεί να είναι τετράγωνη αλλά δέν αποτελεί τραπέζι . το τραπέζι μπορεί να είναι τετράγωνο αλλά δεν είναι καρέκλα.   Η ρόδα του ποδήλατου είναι κύκλος αλλά δεν είναι  μια κυκλική πλατεία. 

Η μορφή  των γεωμετρικών σχημάτων  αποδίδεται στα  έμψυχα και τά άψυχα , αλλά αποδίδεται και στις έννοιες .  « Η ιστορία κάνει κύκλους»,  « τετράγωνη λογική» . 

Το πώς  και με τι τρόπο τά σχήματα έχουν επιπτώσεις επάνω μας  έχει ερευνηθεί από ερευνητές  μέσα από  πολλές  και διαφορετικέ έρευνες.  


 Παράδειγμα, λένε πώς μια  ημικυκλική καμάρα  στον χώρο επιδρά επάνω  μας  ήπια και θετικά σε σχέση με μια τετράγωνη.    


Το ημικύκλιο χωρίς γωνίες  παραπέμπει στον ουρανό,  στον εγκέφαλο πού είναι κυκλικού σχήματος αλλά και τον τρόπο πού κινείται η σκέψη μέσα σε αυτόν.  Παραπέμπει  ακόμα πιο πέρα, στο χάδι, η κίνηση  για να χαϊδέψεις γίνετε με ημικυκλικό τρόπο.   Αλλά και η αγκαλιά  είναι ένας κύκλος.   Αν θέλαμε να δούμε ακόμα πιο βαθειά τήν επίδραση του κύκλου, η έννοια Αγάπη θα μπορούσε να αποδοθεί με τον κύκλο.




Το τετράγωνο από την άλλη  έχει ευθείες , έχει γωνίες , λειτουργεί μέσα από κοφτές γραμμές  πού θα μπορούσαν  αν συνεχίζαμε να τις  τραβούμε  οριζόντια ή κάθετα  να γινόντουσαν ατελείωτα άπειρες  σε μάκρος.  Μας παραπέμπουν στο άγνωστο και τον φόβο πού κρύβει.  Αποτελεί  την έννοια της λογικής και της  έρευνας πού είναι ατελείωτη.  Τους  ευθείς δρόμους πού δεν ξέρεις πού σε οδηγούν. Της γωνίες πού δεν ξέρεις τι κρύβετε από πίσω.   Αλλά και τις εκπλήξεις  όταν μία κάθετη ευθεία σε οδηγεί σε μια οριζόντια και ανακαλύπτεις  κάτι νέο.

Τά σχήματα λοιπόν έχουν εκτός από αισθητική, και ψυχολογική επίδραση επάνω μας. Άρα θα μπορούσαμε να πούμε πώς εμπεριέχουν μια μαγεία.  Μια μαγεία από αρχέγονη  γνώση πού  ανεβαίνει  και κατεβαίνει μέσω μιάς περιστροφικής κλίμακας μέσα μας. Μέσα στό DNA μας.  


Γιατί και το σχήμα της βίδας έχει τον δικό του κωδικό.  Πάρτε για παράδειγμα  τά ζυμαρικά. Από το ίδιο υλικό φτιαγμένα, αλεύρι , νερό, αυγά.  Και όμως, το καθένα έχει διαφορετική γεύση. Το κάθε ζυμαρικό  δεν είναι διαφορετικό μόνο στο σχήμα.  Αν φτιάξεις μακαρόνια  με σάλτσα και κοφτό μακαρονάκι με σάλτσα , δεν θα είναι τά ίδια στην γεύση μεταξύ τους αλλά βέβαια ούτε θα είναι τά ίδια με τά κανελόνια. Όπως τά κανελόνια δεν θα είναι τά ίδια , αν και μαγειρεμένα με τον ίδιο τρόπο, με  τις βίδες ή  τις αχιβάδες, αλλά ούτε με την μανέστρα ή τις χυλοπίτες.  Δεν το πιστεύετε; Και όμως έτσι είναι.  


Και  ο άρτος ακόμα έχει τις ίδιες ιδιότητες. Από το ίδιο ζυμάρι  κι όμως, άλλη είναι η γεύση της φρατζόλας από το καρβέλι.


Η Ζωή , η ύλη της , το κάθε τι πού έχει μορφή και εμπεριέχετε μέσα της , βασίζετε στην γεωμετρία και τους αριθμούς.  Αυτή είναι η κατανόηση. Η διαφορετικότητα.  Τίποτα δεν είναι ίδιο, όλα είναι μοναδικά .

 Ξέρει η Ζωή  πώς κάτι παραπάνω , κάτι λιγότερο και βγαίνε μια νέα και μοναδική  μορφή.  Και ας αποτελεί  για μας ίδια έννοια και μορφή.   


Γι αυτό η βιομηχανία κατέστρεψε την αληθινή  ζωτικότητα της υπάρξεώς μας.  Το βιομηχανικό προϊόν είναι τυποποιημένα ίδιο με ακρίβεια.  Γι αυτό και δεν έχει καμιά αξία.  







 Ενώ το χειροποίητο , όσα κομμάτια ίδια και να φτιάξεις , κανένα δεν είναι ίδιο.  Όλα είναι μοναδικά. 


 
 Σάν τής ζωής.  
filosofia-erevna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ