Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΛΗ , ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΣ, ΔΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΟΥΝ. ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟΝ , ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟΝ , ΤΟ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑ , ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΟΥΤΕ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ , ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΣΑΣ



Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Χρήσιμες συμβουλές για έναν τρόπο ζωής χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα στην αντιμετώπιση προβλημάτων από έκτακτες ανάγκες.


Τον τελευταίο καιρό  όλοι  από τα ΜΜΕ κυρίως, νιώσουμε ή μάλλον μας έκαναν να νιώσουμε ότι κάτι έρχεται , κάτι δεν πάει καλά. Πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει κάποιο από τα  <<νέα μέτρα>> έμμεσα ή άμεσα μας επηρέασε αρκετά. Μπροστά σε αυτή την νέα πραγματικότητα προσπαθούμε να διακρίνουμε τι συμβαίνει πραγματικά και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Το πρώτο που κάναμε ήταν να ψάξουμε στο internet ή τα διάφορα έντυπα να βρούμε ποια έτοιμη λίστα υλικών και ενεργειών  αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών μας ταιριάζει γάντι από τις εκατοντάδες λίστες για τις δεκάδες διαφορετικές περιπτώσεις.
Έχουμε περάσει χωρίς να το καταλάβουμε σε ένα στάδιο <<πρώιμου ή ελεγχόμενου πανικού>> προετοιμασιών.
Εδώ είναι που πρέπει να πάρουμε μια πολύ βαθιά ανάσα και να κοιτάξουμε ψύχραιμα τα πράγματα.

Καλλιέργεια σιταριού

Αν κάνουμε μια πολύ σύντομη αναδρομή σε κάποιες δύσκολες εποχές στην χώρα μας το μεγαλύτερο ποσοστό του λαού μας βρέθηκε προετοιμασμένο και άντεξε οριακά σε πολύ δύσκολες περιόδους. Αυτό οφειλόταν στο οτι η ύπαιθρος και οι διάφορες δραστηριότητες δεν είχαν εγκαταλειφθεί όπως σήμερα. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, οι πρώτες συνεταιριστικές οργανώσεις διαφόρων παραγωγικών κλάδων ακόμα και η βιοτεχνία ήταν σε ένα στάδιο αργής μεν ανάπτυξης δε. Με άλλα λόγια μπορούσε να θρέψει ο τόπος μας τον κόσμο του έστω και με πολλές δυσκολίες βασιζόμενος στα χέρια των ανθρώπων του. Μπροστά στις υποσχέσεις ή τις προοπτικές που μας στρώθηκαν σαν χαλί να τις περπατήσουμε με μεγάλη ευκολία μάλιστα ,  αψηφήσαμε  ένα βασικό δίδαγμα που θέλει την παγκόσμια και Ελληνική ιστορία να κάνει κύκλους και βρεθήκαμε στα σημερινά  αδιέξοδα χωρίς να έχουμε πλέον το <<χαλί κάτω από τα πόδια μας>>.

Η  όλη διαδικασία για την πρωτογενή  παραγωγή κάθε αγαθού που φτάνει στο τραπέζι μας σήμερα είναι πλέον άγνωστη στους νέους ηλικιών  από 25 έως 30 ετών και κάτω, ειδικά των κατοίκων των πόλεων και των μεγαλουπόλεων της πατρίδας μας. Είναι πλέον <<δέσμιοι>> αυτής της εξέλιξης και του τρόπου ζωής.  
Κηπευτικά
Για τους 50άρηδες που ζουν πλέον μόνιμα στην πόλη οι συνθήκες διαβίωσης της εποχής της νιότης τους στην γενέτειρα τους  αποτελεί ίσως μια μακρινή κακή ανάμνηση, μια εμπειρία  ζωής συνδεμένη συνήθως με μια απέχθεια λόγο του μόχθου και του κόπου για τα απλά αναγκαία καθημερινά βασικά πράγματα. 

Αν υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή από όλη αυτή την σημερινή τεράστια βιομηχανοποιημένη αλυσίδα ενέργειας, παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και διανομής όλων των αγαθών μέχρι το τραπέζι μας, για διάφορους λόγους σπάσει σε έναν ή περισσότερους κρίκους  για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τότε  θα βρεθούμε όλοι σε τρομερά δύσκολη θέση και με κυρίαρχο συναίσθημα τον πανικό.
Συνήθως όλα τα θεωρούμε δεδομένα και  δεν θέλουμε ούτε να σκεπτόμαστε ότι μπορεί να πάει κάτι <<στραβά>>.

 Θα μπορούσαμε σε επίπεδα ενός νοικοκυριού ή μιας μικρής ομάδας συγγενικών ή φιλικών νοικοκυριών να κάνουμε τους σχετικούς υπολογισμούς και να δώσουμε έτοιμη <<συνταγή>> για τα πράγματα που είναι απαραίτητα σε κάθε νοικοκυριό αλλά δεν το κάνουμε με απόλυτη ακρίβεια για τρείς βασικούς λόγους:
Ο ένας είναι γιατί κάθε οικογένεια και νοικοκυριό έχει τις δικές του ανάγκες, τις δικές του προτιμήσεις και διαφορετικές δυνατότητες. Ο άλλος λόγος που είναι και πολύ σημαντικός είναι οτι  πρέπει να μπούμε στην διαδικασία οι ίδιοι πλέον να ενεργοποιήσουμε το μυαλό μας, την εξυπνάδα μας, τα ένστικτα μας, τις πληροφορίες που έχουμε από την ιστορία μας και την λαϊκή παράδοση του τόπου μας σε αντίστοιχες έκτακτες ανάγκες. Ο τρίτος είναι γιατί οι συμβουλές και το άρθρο είναι και θα παραμείνει επίκαιρο. Πρέπει να στηριχτούμε και πάλι στα πόδια μας και να φροντίσουμε να μην ξαναέρθουμε σε αυτή την θέση ποτέ ξανά.
Ο βασικός άξονας που νομίζω ότι πρέπει  να κινηθούν όλοι όσοι θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν κατά κάποιο τρόπο και σε βάθος χρόνου, είναι να υιοθετηθεί στο εξής ως  τρόπος ζωής, με τις τροποποιήσεις που θέλει να κάνει κάθε ένας.  Μπορούμε όλοι να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια με στόχο την άνετη και καλή διαβίωση σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μεθόδους πρωτογενούς οικιακής παραγωγής όλων ή σχεδόν όλων των αγαθών.

Μανιτάρια Πλευρότους
Πρέπει από κοινού όλα τα ενήλικα μέλη της οικογένειας να καθίσουν και να κάνουν μια λίστα με φαγητά που θα τρωνε για κάθε ημέρα για όλο τον επόμενο  μήνα ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Αυτή η λίστα μπορεί να είναι κυλιόμενη ή να έχει διάφορες παραλλαγές από εποχή σε εποχή.  Σε αυτή την λίστα θα προτείνω για όσους φυσικά θέλουν,  να έχουν ως βασικό οδηγό την Χριστιανική διατροφή που σημαίνει για παράδειγμα κάθε Τετάρτη και Παρασκευή όσπρια , ζυμαρικά ή χόρτα και  μόνο κάθε Κυριακή κρέας αν υπάρχει διαθέσιμο γιατί θα βοηθήσει πολύ τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία. Συμπεριλαμβάνουμε και τις μεγάλες νηστείες προ του Πάσχα των Χριστουγέννων και της Παναγίας για όλο το χρονικό διάστημα της νηστείας. Ως παράδειγμα αναπτύσσω την λίστα μιας εβδομάδας χωρίς φαγητά που μπορούμε να συμπληρώσουμε δίπλα ότι θέλουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Αυτή η λίστα μπορεί να αναπτυχθεί όσο θέλουμε κυλιόμενα για πολλές εβδομάδες με διάφορα φαγητά.
Με βάση αυτή την λίστα μπορεί μια νοικοκυρά να υπολογίσει με την βοήθεια μιας μεζούρας και μιας ζυγαριάς τις ποσότητες τροφής που θα χρειαστεί για κάθε άτομο της οικογένειας. Ανάλογα το χώρο που διαθέτει και τους  μήνες που θεωρεί το νοικοκυριό ότι θέλει να του παρέχουν ασφάλεια σε περίπτωση ανάγκης, ανάγει τις ποσότητες και αρχίζει τις προμήθειες. Οι προμήθειες πρέπει να γίνουν με προσοχή έτσι ώστε κάθε μήνα να αγοράζονται οι ποσότητες που είναι ικανή η οικογένεια να καταναλώσει. Αυτό πρακτικά  σημαίνει ότι αν πάρουμε πχ 100 κιλά ρύζι που έχει ημερομηνία λήξης 5 μήνες μετά, θα πρέπει να τρώμε μόνο ρύζι και μέχρι να το φάμε θα έχουν χαλάσει τα υπόλοιπα τρόφιμα που ενδεχομένως λήγουν την ίδια χρονική περίοδο.  Αν προκύψουν όμως τέτοια προβλήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές ή να δοθούν έγκαιρα σε άλλους που έχουν ανάγκη. Δεν πετάμε απολύτως τίποτε σε καμία περίπτωση.

Ένας βασικός κανόνας διαχείρισης της αποθήκης που θα δημιουργήσει είναι, ότι μπαίνει πρώτο βγαίνει και πρώτο. Απαραίτητη επίσης είναι και μια λίστα που θα ανανεώνετε συνέχεια και θα περιέχει όλες τις αποθηκευμένες τροφές.

Για παράδειγμα :


Είδος                          .
Ποσότητα συσκευασίας          
Συσκευασίες 
Ημερομηνία λήξης
Σύνολο ποσότητας
Μακαρόνια
500γρ
10 τεμ
14/8/2014
5 κιλά
Φασόλια
1 κιλού
15
5/12/2014
15 κιλά
Ρύζι
2 κιλών
10
14/7/2013
20 κιλά







Μπορεί η καθημερινή διατροφή σε περίπτωση ανάγκης, να χρειαστεί κάποια συμπληρώματα σε βιταμίνες που μπορούμε να πάρουμε από φαρμακεία ή από ειδικές τροφές όπως το μέλι, το ταχίνι κ.λ.π. που είναι πολύ πλούσιες τροφές ειδικά για τα παιδιά.
Η διαχείριση της αποθήκης πρέπει να είναι πολύ καλή ενώ η επιθεώρηση κάθε συσκευασίας και του χώρου πρέπει να είναι συχνή και σχολαστική γιατί μπορεί  να μεταβληθούν  οι συνθήκες από διάφορες αιτίες και να αλλοιωθούν τα τρόφιμα. Πρέπει επίσης αν είναι δυνατόν να μην τις βάλουμε όλες σε ένα σημείο γιατί αν γίνει κλοπή θα έχουμε ολική ή  απώλεια κάποιου μέρους τροφών, πράγμα που θα σημαίνει και την άμεση αντικατάσταση του εφόσον φυσικά είναι δυνατόν.
Βασικός κανόνας κίνησης της αποθήκης μας θα είναι: αγορά υλικών για την αποθήκη, αφαίρεση από την αποθήκη αντίστοιχων υλικών με παλαιά ημερομηνία για επεξεργασία.  Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε κάποια σειρά και να διατηρούμε την αποθήκη μας σε αρίστη κατάσταση και λειτουργικότητα. Για την προσωπική μας υγιεινή καλό θα ήταν να γίνει και προς αυτή την κατεύθυνση κάποια μέριμνα. 
Επίσης καλό είναι να πάρουμε σε δεύτερη φάση συμπυκνωμένα απορρυπαντικά υγρά ή σε σκόνη για πλύσιμο ρούχων στο χέρι αλλά και των μαγειρικών σκευών της κουζίνας. Τα οικιακά απολυμαντικά δεν θα πρέπει να λείπουν και καλό είναι να επιλέξουμε όσο πιο φιλικά  προς το περιβάλλον είναι δυνατόν.  Αυτά μπορούν να αποθηκευτούν σε σημείο που δεν χρειάζονται τόσο τακτικό έλεγχο.
Τα προτεινόμενα ως απαραίτητα είδη τροφίμων που μπορεί να αποθηκευτούν (κατά τις δικές μου διατροφικές ανάγκες ) είναι:

Ντόπιο καλαμπόκι

 Στερεά:
 Το αλεύρι, η μαγιά, αλάτι κυρίως χονδρό, το πιπέρι, η ζάχαρη ,το κακάο, ο καφές, τα διάφορα μπαχαρικά,  τα όσπρια όλων των ειδών, οι ξυροί καρποί, τα ζυμαρικά σε διάφορες παραλλαγές, οι σταφίδες, διάφορα αποξηραμένα φρούτα από το περιβόλι μας αν έχουμε,  φρυγανιές,  φρουτόκρεμες παιδικές (είναι χορταστικές για μικρούς και μεγάλους και διατηρούνται πολύ) διάφορα δημητριακά που χρησιμοποιούμε τώρα για πρωινό, μπισκότα μεγάλης διάρκειας είναι μερικά υλικά και τροφές που χρησιμοποιούμε καθημερινά και επιπλέον αν θέλουμε για μεγαλύτερη ασφάλεια κονσέρβες ψαριού, κονσέρβες διαφόρων κρεάτων, και παστά ψάρια ή κρέας
Υγρά ή σε μορφή ζελέ:
Το ελαιόλαδο, οι ελιές σε άλμη, τουρσί , διάφορες σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού που δεν θέλουν ψυγείο, ξύδι,  οι κονσέρβες πάστας έτοιμες ή χειροποίητες,  τα αφεψήματα διαφόρων ειδών, μερικές φιάλες εμφιαλωμένου νερού, μέλι, ταχίνι, γάλα σε σκόνη ή εβαπορέ, διάφορα τυριά που διατηρούνται εκτός ψυγείου. Όλα αυτά δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, μπορούν να καταναλώνονται καθημερινά και να ανανεώνονται έγκαιρα.
Όλα αυτά μπορούν να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση και για να βοηθηθούμε μπορούμε να αναζητήσουμε στο blog για κάθε ένα διάφορους τρόπους συντήρησης ή αποθήκευσης.
Η κατάψυξη πολλών τροφών δεν θα δώσει λύση αν στηριχθούμε κατά κύριο λόγο σε αυτή. Αν για παράδειγμα γίνει μια μεγάλη απεργία ή μια καταιγίδα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και μείνουμε χωρίς ρεύμα μερικές ημέρες τότε θα χαθούν όλα.
Είναι καλό για την περίπτωση διακοπής ρεύματος να υπάρχουν σε κάθε σπίτι μόνιμα εγκατεστημένες μία ή δύο συσκευές φωτισμού ασφαλείας σε κεντρικά σημεία διακριτικά εγκατεστημένες στο χώρο. Αυτό σε κάθε περίπτωση μας εξασφαλίζει την δυνατότητα ασφαλών μετακινήσεων  μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη αν είναι προσωρινή ή να βρούμε φακούς, κεριά, φαναράκια και συσκευές φωτισμού με υγραέριο. Καλό είναι να υπάρχουν πάντα μερικές καινούργιες μπαταρίες και ένας -δύο φακοί χειρός ή επιτραπέζιοι. Εξίσου χρήσιμοι είναι και αυτοί τύπου ανθρακωρύχου που φοριούνται στο κεφάλι και μας δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε και τα δύο χέρια.  Για εφεδρεία μια μικρή συσκευή υγραερίου για φωτισμό και μερικές μικρές φιάλες θα φανούν  χρήσιμες. Οπωσδήποτε μερικά κεριά και αναπτήρες ποτέ δεν θα πάνε χαμένα. Φροντίζουμε οι συσκευές υγραερίου να μπορούν να δεχτούν την ίδια φιάλη έτσι ώστε να εξοικονομούμε χώρο αποθήκευσης και εύκολης αλλαγής. Το ίδιο και για τις συσκευές με τις μπαταρίες.   Για αυτές τις περιπτώσεις επιλέγουμε συσκευές μικρής κατανάλωσης με λαμπάκια τύπου led. Μια συσκευή τηλεφώνου παλαιού τύπου παλμική, θα δώσει λύση μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε μια περιοχή αλλά και ένα ραδιόφωνο μπαταρίας μπορεί να είναι αναγκαίο σε τέτοιες περιπτώσεις για να ξέρουμε τι συμβαίνει γύρω μας σε κάθε περίπτωση.
Η αποθήκευση αναγκαίων φαρμάκων είναι λίγο πολύπλοκη υπόθεση και ιδιαίτερη για κάθε οικογένεια πέραν των γνωστών απλών φαρμάκων και υλικών για πρώτες βοήθειες. Καλό είναι με την βοήθεια του φαρμακοποιού μας ή του οικογενειακού μας γιατρού να προμηθευτούμε όλα τα απαραίτητα και να εξοπλίσουμε το φαρμακείο μας πολύ καλά.  

Μικρή γάστρα για τζάκι

Με την βοήθεια της λίστας φαγητού κάθε ημέρας μπορούμε να καταλάβουμε χονδρικά το είδος και την ποσότητα ενέργειας που θα χρειαστούμε για το μαγείρεμα. Θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει καύσιμη ύλη που μπορεί να είναι ξύλα αν έχουμε τζάκι ή σόμπα που μπορεί να ψήσει και φαγητό. Ένα εφεδρικό μεγάλο μάτι υγραερίου και μία – δύο μεγάλες φιάλες δεν πιάνουν μεγάλο χώρο. Μπορούμε να στηριχθούμε σε αυτές και για το καθημερινό μαγείρεμα για οικονομία ενέργειας.  Μια εναλλακτική πρόταση για όσους διαθέτουν τζάκι είναι η παραδοσιακή γάστρα που κυκλοφορεί σε διάφορα κομψές παραλλαγές και μεγέθη σε καταστήματα ειδών κιγκαλερίας ή καταστήματα πώλησης εξοπλισμού barbeque με τα ανάλογα ταψιά. Είναι εύκολη και εύχρηστη πράγμα που θα μας εντυπωσιάσει αν δοκιμάσουμε να κάνουμε κάποιο φαγητό για την παρέα ή την οικογένεια. Προτείνω ανεπιφύλακτα επίσης να το δοκιμάσουμε. Απαραίτητος εξοπλισμός για το τζάκι είναι και οι πυροστιές σε δύο διαφορετικά ύψη ποδιών καθώς και μια κατσαρόλα για αυτό το σκοπό. 
Πολύ χρήσιμα συμπεράσματα  για το τι χρειαζόμαστε σαν εναλλακτική πυγή ενέργειας για μαγείρεμα ή για άλλα πιο απλά πράγματα της καθημερινότητας μας, θα βγάλουμε  αν κλείσουμε τον διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι και δοκιμάσουμε να κάνουμε κάτι για φαγητό ή να μετακινηθούμε από τον ένα χώρο στον άλλο. Αν θέλουμε να πάμε ακόμα πιο πέρα στις αναζητήσεις ας κλείσουμε και τον κεντρικό διακόπτη νερού του σπιτιού ή του διαμερίσματος.
Αν αυτό που θα συμπεράνουμε θεωρήσουμε ότι είναι βουνό προετοιμασιών δεν έχουμε παρά να ξεκινήσουμε αρχικά για τον πρώτο λόφο όσο μπορεί ο κάθε ένας μας και σιγά – σιγά θα φτάσουμε.

Οι συμβουλές για τις προετοιμασίες που αναφέρονται πιο πάνω, αφορούν κάθε νοικοκυριό άσχετα αν αυτό είναι σε πόλη ή χωριό.  Το αναφέρω αυτό γιατί τα πράγματα στην επαρχία ίσων να φαίνονται  πιο απλά αλλά δεν είναι.
Επικαλούμενοι πάρα πολλοί επαρχιώτες το πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης στις καλλιέργειες ή την ύπαιθρο  θεωρούν οτι μπορούν  να επιβιώσουν πολύ πιο άνετα σε περιπτώσεις ανάγκης. Η άποψη αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό σωστή αλλά έχει και αυτή τα τρωτά της σημεία. Καλό είναι να δοκιμάσει να περπατήσει όποιος θέλει να το διαπιστώσει αυτό κάποιον αγροτικό δρόμο με τα πόδια. Στην διαδρομή καλό είναι να καταγράφει την απόσταση που θα κάνει μέχρι να γεμίσει το στομάχι του για μία ή περισσότερες ημέρες θεωρητικά πάντα.  Εκεί θα δούμε την αλήθεια και το λέω αυτό γιατί για να βρει κανείς π.χ ψωμί έτοιμο προς κατανάλωση θα πρέπει να υπολογίσει ανάποδα τους χρόνους, δηλαδή από το ζύμωμα πίσω μέχρι την σπορά.
 Το ίδιο ισχύει και για τα οικόσιτα παραγωγικά ζώα πράγμα που είναι αδύνατο να έχεις συνέχεια παραγωγής  αν δεν υπάρχει τουλάχιστο η στοιχειώδη υποδομή και ένα έστω μικρό διαθέσιμο απόθεμα. Το καλύτερο για την επαρχία και για εκείνους που έχουν την δυνατότητα να καλλιεργούν ένα μικρό κτήμα είναι να μην αφήνουν ποτέ την καλλιέργεια και τους κύκλους της παραγωγικής διαδικασίας. Αυτό ισχύει  τόσο για την  χλωρίδα όσο και για την  πανίδα για να έχουν το πλεονέκτημα για το οποίο κάποιες φορές θεωρητικά σε συζητήσεις προβάλουν ως εναλλακτική λύση. Θα πρέπει να διατηρούνται σπόροι, καλλιέργειες  και ζώα αντίστοιχα, έστω στις ελάχιστες δυνατές ποσότητες ή αριθμούς για να μπορούν να αυξηθούν,  διαφορετικά αν θεωρούν όλοι οτι θα βρουν τροφή με τον εύκολο τρόπο θα επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας πράγμα που δεν βολεύει κανέναν.  Αντίθετα όσο πιο πολλοί βοηθηθούν από εμάς να ξεκινήσουν την δική τους μικρή φάρμα τόσο το καλύτερο  γιατί δεν θα τους έχουμε απέναντι μας και μάλιστα πεινασμένους.
Για την αποθήκευση των υλικών μας καλό είναι να  χρησιμοποιήσουμε στιβαζόμενα δοχεία για τα περισσότερα από τα αγαθά που θα αποθηκεύσουμε. Με αυτό τον τρόπο  ελαχιστοποιούνται ακόμα περισσότερο οι χώροι που θα χρειαστούμε. Η μέθοδος αυτή αποθήκευσης και παρακολούθησης των αποθεμάτων θα πρέπει από την στιγμή που θα δημιουργηθεί να συνεχιστεί και να παραδοθεί σαν κληρονομιά στις επόμενες γενιές όπως την παρέλαβαν και πολλοί που κατάγονται από τα χωριά των ορεινών περιοχών της χώρας μας και δεν την εγκατέλειψαν ποτέ έστω και αν ελαχιστοποίησαν τα διαθέσιμα αποθέματα τους. Αν αυτό φαντάζει πολύ υπερβολικό ίσως και μόνο αν σκεφτούμε ότι δεν θα θέλαμε τα παιδιά μας να βρεθούν στην δική μας θέση ψάχνοντας τρόπους επιβίωσης  αυτό θα μας κάνει να το σκεφτούμε διπλά.


Κλειδαριά τυφλή

Ένας τομέας που πρέπει να δώσουμε βάση είναι η ασφάλεια μας. Ο σχολαστικός έλεγχος του σπιτιού μας όσον αφορά στην ασφάλεια σε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα είναι αναγκαίος και όχι μόνο να περιορίσουμε τον έλεγχο αν ασφαλίζει η πόρτα ή το παράθυρο στο κούφωμα του αλλά να δούμε  και κατά πόσο το κούφωμα είναι γερό και σωστά στερεωμένο στον τοίχο για να αντέξει πίεση προς τα μέσα ή έλξη όλο μαζί. Αν δεν μπορούμε μόνοι να κάνουμε αυτό τον έλεγχο πρέπει να καλέσουμε κάποιον ειδικό του είδους. Είναι καλό επίσης να βάλουμε εσωτερικά στις πόρτες ή τα παράθυρα κάποια επιπλέον ασφάλεια όπως οι <<τυφλές>> κλειδαριές. Λέγονται τυφλές γιατί έχουν ομφαλό μόνο από την μέσα μεριά και δεν μπορεί να ξέρει κανείς που έχει τοποθετηθεί. Σκάλες, τέντες και διάφορα άλλα αντικείμενα που μπορεί να αξιοποιηθούν από κάποιον εισβολέα καλό θα είναι να ελέγχουμε πάντα την θέση τους και να μην τα αφήνουμε εκτεθειμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τό Ναύπλιον

ΠΛΑΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ

Χρονοχάρτης τῶν πυρηνικῶν δοκιμῶν ἀπὸ τὸ τέλος τοῦ Β’ΠΠ μέχρι τὸ 2000

.

.

ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ